Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ WIKIPEDIA

Η οπτική γωνία των εθελοντών

Με αφορμή τον εορτασμό 90 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στο εργαστήρι λημματογράφησης συγγραφέων της πόλης. Η ιδέα ψηφιοποίησης προτάθηκε αρχικά στα 50α Δημήτρια και συντονίστηκε από τις συνεργάτιδες εταιρείες ΕΕΛ/ΛΑΚ και Post Scriptum. Πιο αναλυτικά, με οδηγό μας την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ.Σταυρακοπούλου και ως επικεφαλής στην ομάδα μας τον Μάριο Μώρο δημιουργήσαμε ένα λήμμα στην ελληνική WIKIPEDIA για την Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου, ποιήτρια και δοκιμιογράφο της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Η δράση διήρκησε οκτώ περίπου ώρες, έλαβε χώρα στο επιστημονικό αναγνωστήριο, το οποίο κατ’εξαίρεση άνοιξε για προπτυχιακούς φοιτητές, και εκπονήθηκε από εθελοντές φοιτητές, κατά κύριο λόγο του Τμήματος Φιλολογίας, στις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Στον αγώνα ρίχτηκαν πολλοί φοιτητές, οι οποίοι βοήθησαν στη δημιουργία λημμάτων των παρακάτω ονομάτων: Ρούλα Αλαβέρα, Βασίλη Αμανατίδη, Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Νίκο Βασιλειάδη, Αναστάση Βιστωνίτη, Στέλλα Βογιατζόγλου, Αλκιβιάδη Γιαννόπουλο, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Ανέστη Ευαγγέλου, Σταύρο Ζαφειρίου, Τόλη Καζαντζή, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιώργο Κιτσόπουλο, Πρόδρομο Μάρκογλου, Μάρκο Μέσκο, Κωστή Μοσκώφ, Μανόλη Ξεξάκη, Σάκη Σερέφα, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Αντώνη Σουρούνη, Π. Σωτηρίου, Θανάση Φωτιάδη. Επίσης, εμπλουτίστηκαν τα λήμματα των:Μανόλη Αναγνωστάκη,  Γιώργου Ιωάννου, Ζωής Καρέλλη, Κλείτου Κύρου, Νίκου Μπακόλα, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Περικλή Σφυρίδη, Ντίνου Χριστιανόπουλου. Τέλος, αποδελτιώθηκε πολύ και πλούσιο υλικό με αναφορές στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές, δρόμους, μνημεία, καφενεία, μαγαζιά, κοκ. της πόλης από το έργο των 8 παραπάνω συγγραφέων, αλλά και από το έργο του Τόλη Καζαντζή και της Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου που ενσωματώθηκαν στο λήμμα “Η Θεσσαλονίκη στη λογοτεχνία”.

Η εμπειρία αυτή υπήρξε πρωτόγνωρη για εμάς, αφού μας παρείχε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με συναδέλφους -μεταπτυχιακούς ή ειδικευόμενους στη λογοτεχνία- για την εκπλήρωση ενός κοινού σκοπού. Ειδικότερα, γνωρίσαμε καλά μια λιγότερο γνωστή ποιήτρια και εκτιμήσαμε το έργο της μαθαίνοντας συγχρόνως τον τρόπο επεξεργασίας ενός λήμματος στην ιστοσελίδα της WIKIPEDIA. Πολύ περισσότερο,απαλλαγήκαμε από τα μουντά αμφιθέατρα, συνεργαστήκαμε δημιουργικά υπό το πρίσμα της επιστημοσύνης και, εν τέλει, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας ανατέθηκε. Έτσι, συνειδητοποιήσαμε ότι ως ακαδημαϊκοί φοιτητές δεν είναιωφέλιμο να περιοριζόμαστε στο μάθημα, αλλά οφείλουμε να μετέχουμε ενεργά στα κοινά του τόπου μας, καθώς αυτό επιτάσσει κάθε γνήσια ανθρωπιστική επιστήμη.

Η “αμοιβή” μας ήταν το πλήθος ερεθισμάτων για περαιτέρω έρευνα και η θέληση να ξανασυμμετέχουμε σε δρώμενα παρόμοιου ενδιαφέροντος. Η πρώτη ομάδα φοιτητών παρέμεινε πάνω από τα βιβλία και σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, αποδελτίωσε τα πιο καίρια σημεία στη ζωή και το έργο των συγγραφέων της πόλης, της πνευματικής τους μητέρας. Επειδή στο έργο τους υπάρχουν πάμπολλες αναφορές σε ολόκληρη την πόλη, μια δεύτερη ομάδα φοιτητών δεν περιορίστηκε στο επιστημονικό αναγνωστήριο – βραβευμένη αίθουσα ευρωπαϊκών διαγραφών – αλλά διαχύθηκε στην πόλη για να επικολλήσει στα κατά τόπους σημεία τα QR codes. Με αυτά, ο κάθε πολίτης έχει πρόσβαση στο αντίστοιχο λήμμα in situ, άρα θα μπορεί να περιηγείται, επί παραδείγματι, στο σπίτι του Γ.Ιωάννου έχοντας άμεσα όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Η επαναστατική αυτή μέθοδος του “λογοτεχνικού περιπάτου”, επομένως, όχι μόνο προάγει τη γνώση και τη λογοτεχνία, αλλά – πολύ περισσότερο – φέρνει την πόλη σε άμεσηεπαφή με όλους του φίλους της λογοτεχνίας.

Ελπίζουμε το πανεπιστήμιο μας με τα συνεχή προγράμματα και τα “εφαλτήρια σκέψης” που προορίζει για τους φοιτητές, να συνεχίζει να προσφέρειεξίσου ποιοτικές ευκαιρίες.Ιδιαίτερα το Τμήμα Φιλολογίας κατέχει ρόλο καθοριστικό και αποτελεί ορόσημο, τόσο για το Πανεπιστήμιο συνολικά, όντας από τα αρχαιότερα τμήματά του, όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης,καθώςμόνοαυτόμπορεί να διατηρήσειαναλλοίωτη στη μνήμη μας τις προσωπικότητες που γέννησε η πόλη. Στο παρελθόν, το κτήριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής στέγαζε επί 47 χρόνια τη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου, προτού δημιουργηθεί το νέο κτήριο. Τώρα, είναι η Φιλοσοφική αυτή που ‘μεταναστεύει’ στη Βιβλιοθήκη, με πρωτοπόρο το Τμήμα Φιλολογίας και πυξίδα τη λογοτεχνική ευαισθησία και αναζήτηση. Για άλλη μια φορά, οι καθηγητές του τμήματος αποδεικνύουν πως έχουν κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία ως πνευματικοί ταγοί που συμπράττουν για το καλό της έρευνας.Συνεπώς,τα προγράμματα αυτά συντελούν στην ομαλή προσαρμογή μας στην ακαδημαϊκήεκπαίδευση και στην διάπλασή μας σε ανθρώπους τόσο των τεχνών όσο και των επιστημών.

Μίχος Βασίλη
Νικολαϊδου Λευκοθέα
Μποζάνη Ελένη
Πρωτοετείς φοιτητές φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης