Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δωρεάν παραστάσεις για εκπαιδευτικούς και συζήτηση για τον «Φιλάργυρο»

Ο «Φιλάργυρος» ανεβαίνει στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» και προσφέρονται δωρεάν δύο παραστάσεις για εκπαιδευτικούς στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11 π.μ.
Μετά από την παράσταση στις 13.1.2019 θα μιλήσει ο Λέανδρος Πολενάκης, συγγραφέας-κριτικός θεάτρου με θέμα: «Στις ρίζες του νεοελληνικού Θεάτρου», ενώ μετά την παράσταση στις 20.1.2019 θα μιλήσει η Μαρία Γκασούκα, καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με θέμα: «Λυγμοί Σωμάτων: Με αφορμή την αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου».

Η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου (Ζάκυνθος 1801-1832) είναι απ’ τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Ανήκει στην λόγια δραματουργία, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους . Το έργο της, «Ο Φιλάργυρος» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, την φιλαργυρία και τις συνέπειές της.

Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της επεξεργασίας των βασικών μοτίβων της κωμωδίας. Η τόλμη της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδική, ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την απεγνωσμένα επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς.

Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφεται την ίδια περίπου χρονιά με τον Ύμνο στην Ελευθερία, λίγο νωρίτερα από την Γυναίκα της Ζάκυθος από τον συντοπίτη της Μαρτινέγκου και εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

Η συγγραφέας

Οι γονείς της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου, ο Φραγκίσκος Μουτζάν και η Αγγελική Σιγούρου, προέρχονταν από δύο από τις παλιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ζακύνθου. Η Μουτζάν από μικρή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μάθηση και τα γράμματα και παρόλο που η εκπαίδευσή της ήταν περιορισμένη (είχε κατ’ οίκον δασκάλους τρεις κληρικούς), η ίδια με προσωπική martinegouμελέτη απέκτησε γνώσεις της αρχαίας ελληνικής, της ιταλικής και της γαλλικής γλώσσας. Παράλληλα επιδιδόταν στο γράψιμο ποιημάτων, θεατρικών έργων στα ελληνικά και τα ιταλικά και μεταφράσεων από την αρχαία ελληνική γραμματεία και επιθυμία της ήταν να μην παντρευτεί, αλλά να αφοσιωθεί στην μελέτη και την συγγραφή. Εξαιτίας των αντιρρήσεων της οικογένειάς της αντιπρότεινε να κλειστεί σε μοναστήρι ή να αποσυρθεί σε μία κατοικία της οικογένειας στην ύπαιθρο, όμως και αυτές οι επιθυμίες της δεν γίνονταν δεκτές από τους δικούς της. Μπροστά στην προοπτική να παραμείνει ανύπαντρη και να κατοικεί με τους γονείς της χωρίς να έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι, αποφάσισε να φύγει κρυφά από το νησί, αλλά μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα επέστρεψε χωρίς να την αντιληφθεί κάποιο μέλος της οικογένειάς της και τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει και δεχτεί την επιθυμία των δικών της να παντρευτεί. Η ανεύρεση γαμπρού στην Ζάκυνθο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και γι’ αυτόν τον λόγο ο θείος της πρότεινε να ταξιδέψουν στην Ιταλία όπου θα ήταν πιο εύκολο να βρεθεί σύζυγος για την Ελισάβετ και την αδερφή της, που ήταν και αυτή σε ηλικία γάμου, όμως το ταξίδι δεν έγινε εξαιτίας μιας ασθένειας του πατέρα της. Εν τω μεταξύ βρέθηκε υποψήφιος σύζυγος, ο Νικόλαος Μαρτινέγκος, ο οποίος όμως καθυστερούσε την επισημοποίηση της γαμήλιας συμφωνίας με συνεχείς διαπραγματεύσεις για το ύψος της προίκας, αλλά τελικά ο γάμος τελέστηκε μετά από 16 μήνες, το καλοκαίρι του 1831. Η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου πέθανε στις 9 Νοεμβρίου του 1832, δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του γιου της λόγω επιπλοκών στον τοκετό.

Το έργο

Η παράσταση επιχορηγειται απ’ το υπουργείο Πολιτισμού.

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία : Μαρία Φραγκή
Σκηνικά-Κοστούμια : Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή Μουσική διδασκαλία:Γιάννης Βρυζάκης
Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης
Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα
Φωτογραφία: Αναστάσης- Παναγής Μελέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας,Κλεοπάτρα Ροντήρη
Το έργο διαρκεί 75 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Κυριακάτικο Δίπτυχο

Οι παραστάσεις , κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, θα έχουν δύο μέρη ως εξής:

Το πρώτο μέρος θα είναι η θεατρική παράσταση « Ο Φιλάργυρος».

Το δεύτερο μέρος θα είναι μια ανάγνωση με τη μορφή αναλογίου ενός άλλου κειμένου της εποχής όπως π.χ. Η γυναίκα της Ζάκυθος , Ο Θούριος του Ρήγα ή μία διάλεξη όπου ένας επιστήμονας από το χώρο της ιστορίας , της θεωρίας της τέχνης , της θεατρολογίας θα μιλά με αφορμή την εποχή και το κείμενο της Ε.Μουτζάν-Μαρτινέγκου.

Εισιτήρια: 14 € γενική είσοδος,

10€ Λαϊκή απογευματινή
7€ φοιτητικό,ΑΜΕΑ,ανέργων, 65άνω
5€ ατέλειες, μαθητικό

Αλεξάνδρεια , Σπάρτης 14 – Αθήνα | (στάση Πλ. Αμερικής)
Tηλ. Κρατήσεων :2108673655
Tηλ. Κρατήσεων για σχολεία, συλλόγους κλπ. :6944898482,6946066997

Ημέρες παραστάσεων : Παρασκευή: 4/1, 9μμ. , 11/1, 9μμ., 8/2,15/2, 22/2
Σάββατο: 5/1,12/1,19/1,26/1,2/2,9/2, 16/2, 23/2,2/3, 9/3
Κυριακή: 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2 πρωΐ 11.00 με δύο μέρη (Κυριακάτικο Δίπτυχο).

Οι ώρες των παραστάσεων μπορεί να διαμορφώνονται διαφορετικά κατά τη περίοδο των εορτών γι’αυτό είναι καλό να υπάρχει συνεννόηση με τα τηλέφωνα που αναγράφονται