Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δόθηκε στα κόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού – Δείτε όλο το κείμενο

Το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση για την ψήφο των αποδήμων έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει “συμβιβασμούς” σε σχέση με τις θέσεις της, όπως στην επιστολική ψήφο, ώστε να επιτευχθεί η ψήφος των αποδήμων από τις επόμενες εκλογές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης και του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να «μην υπάρχει καμία αμφιβολία για θέσπιση περιορισμών, στη διευκόλυνση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό», τονίζοντας ότι «κανείς δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν».

Παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου ο Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αυτό θα προβλέπει ότι καταρχήν οι Ελληνες του εξωτερικού «θα μπορούν να ψηφίζουν στις κάλπες με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλα δημόσια κτίρια που θα συμφωνήσουμε».

Η ψήφος τους θα «υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στην κατανομή του συνόλου των εδρών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Ελληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας».

Οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους που θα εκλεγούν «από την ελληνική ομογένεια». Ενώ για να έχει κάποιος το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο που κατοικεί, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους, που προϋποθέτει «τα τελευταία 35 έτη να έχει αποδεδειγμένα ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια και να έχει ΑΦΜ».

Είπε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών ότι, παράλληλα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, προωθείται η αναθεώρηση του άρθρου 54, που αφορά το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εκλογικών περιφερειών ώστε να κατοχυρωθούν τα παραπάνω και συνταγματικά.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα τεθεί προς ψήφιση περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ορίζεται ότι εκλογείς οι οποίοι την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για την ανάδειξη των μελών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς και την ημέρα διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός της επικράτειας, μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και με την επιφύλαξη του άρθρου 2.

Ως «εκτός επικράτειας εκλογέας» νοείται κάθε Έλληνας πολίτης που έχει ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η πρόταση του ΚΚΕ

Την ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, η οποία συνεδρίασε προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, για τις θέσεις της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους στηρίζεται η πρόταση του ΚΚΕ για να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής και αυτό να προσμετράται και στον εκλογικό συσχετισμό.

Οι άξονες αυτοί, όπως τους ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προβλέπουν:

Ο πρώτος την ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, όπως φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο δεύτερος την ύπαρξη ενός ανώτατου εύλογου χρόνου απουσίας από τη χώρα.

Ο τρίτος την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, που εγγυάται και τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου.

Οπως επισήμανε, «βεβαίως από το ΚΚΕ έχει τονιστεί η ανάγκη τα κριτήρια αυτά να κατοχυρωθούν και να θωρακιστούν συνταγματικά». Ειδικά για το «δίκαιο του αίματος», το οποίο εμπεριέχεται στις προτάσεις των αστικών κομμάτων, σημείωσε πως προβλέπει ότι μπορούν πολίτες άλλων χωρών να αποκτήσουν πολύ εύκολα την ελληνική ιθαγένεια αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν έστω και έναν μακρινό πρόγονο από την Ελλάδα. Η απόκτηση της ιθαγένειας συνεπάγεται αυτόματα και την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και κατ’ επέκταση απόκτηση δικαιώματος ψήφου στον οποιονδήποτε απόδημο, ακόμα και 5ης και 6ης γενιάς, που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις από πολλές χιλιάδες ακόμη ανθρώπων που αν και κατάγονται από την Ελλάδα, δεν γνωρίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δεν έχουν δεσμούς, δεν διαμορφώνουν κριτήριο και συνείδηση με βάση αυτήν την πραγματικότητα, αλλά με βάση την πραγματικότητα στις κοινωνίες που ζουν.