Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δύο δολοφονίες και 18 τραυματίες από τον ισραηλινό στρατό σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 12 σήμερα, σε απάντηση των διαδηλώσεων που διεξάγονται κάθε Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας, «πορεία της επιστροφή». Ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 33, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ρόιτερς, 36 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και 38 σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί επίσης από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.


Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώθηκαν εκ νέου σήμερα στα σύνορα με το Ισραήλ διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Καταγγέλλουν επίσης τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου και αναμένεται να κορυφωθούν στις 15 Μαΐου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι οχλαγωγούσαν και προσπάθησαν να πλησιάσουν υποδομές ασφαλείας, όπως τις αποκάλεσε. Οι στρατιώτες απάντησαν «με μέσα διασποράς των ταραχών και πυροβολούν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Η χρήση πραγματικών πυρών έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα ωστόσο το Ισραήλ με το πρόσχημα ότι δήθεν κινδυνεύουν τα σύνορά του (από τους άοπλους Παλαιστινίους) δολοφονεί εν ψυχρώ, ακόμη και δημοσιογράφους.