Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δύο φορές πέρασε από την Ελλάδα το φασιστικό κτήνος της Νέας Ζηλανδίας

Το φασιστικό κτήνος που προκάλεσε το μακελειό στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 2016 – 2018 είχε πραγματοποιήσει «βαλκανική περιοδεία» και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ελληνικά ΜΜΕ, μεταξύ των χωρών που ταξίδεψε ο δράστης ήταν και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο 28χρονος Μπρέντον Ταράντ πέρασε δύο φορές από τη χώρας μας, τον Μάρτιο του 2016.

Την πρώτη φορά η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος προορισμός του για ένα ταξίδι που πραγματοποίησε με προορισμό τη Ρουμανία, ενώ τη δεύτερη, παρέμεινε στη χώρα μας για 15 ημέρες.

Νωρίτερα, οι αρχές σε Βουλγαρία, Τουρκία και Κροατία επιβεβαίωσαν ότι ο Μπρέντον Ταράντ είχε περάσει από τα εδάφη των χωρών τους μεταξύ των ετών 2016 και 2018.

Ο εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, δήλωσε πως ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής ο οποίος διέπραξε τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μείνει για ένα διάστημα στην Κροατία.

«Η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες για τις κινήσεις αυτού του ατόμου τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι κροατικές αρχές εργάζονται προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι λόγοι της διαμονής αυτής δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στη δημόσια τηλεόραση (HRT). «Μέχρι χθες, το άτομο αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας», είπε.

Η Ουγγρική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη χώρα, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο μακελάρης του Κράιστσερτς είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο του 2018 ως τουρίστας μια σειρά από ιστορικές τοποθεσίες στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Βούλγαρος Γενικός Εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ μετά από συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο δολοφόνος έφτασε από το Ντουμπάι στη Βουλγαρία το περασμένο φθινόπωρο, είπε ο Τσατσάροφ διευκρινίζοντας ότι επισκέφτηκε τη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018. Στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξίδευε μόνος του.

Νωρίτερα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ο δολοφόνος είχε επισκεφθεί επίσης τη Σερβία. Ταξίδεψε επίσης στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Την εποχή εκείνη ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

Παρότι οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων ταξιδιών του Ταράντ δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, οι Αρχές στις χώρες αυτές εξετάζουν τις κινήσεις του και πιθανές επαφές που είχε με ντόπιους, όπως σημειώνει το Associated Press.

Ρατσιστής και φασίστας, με πολλές επισκέψεις στα Βαλκάνια το κτήνος που σκόρπισε το θάνατο στη Νέα Ζηλανδία