Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Η εισηγητική ομιλία στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης» + ΦΩΤΟ

Η εισαγωγική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης», που διεξάγεται μετά από κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της στον Περισσό:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων που βρίσκεστε σήμερα στην Αθήνα για την ίδρυση της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης”. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε επιτυχίες στους αγώνες των κομμάτων σας για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων των χωρών σας.

Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που εκφράζετε στο Κόμμα μας και στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζεται με τη συναίνεση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων.

Εκτιμούμε τη στήριξη που προσφέρατε στο ΚΚΕ στις πρόσφατες πολιτικές – εκλογικές μάχες που έδωσε το Κόμμα μας, το οποίο μέσα σ’ έναν συνολικό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, κατέγραψε θετικά αποτελέσματα.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη αύξησε το εκλογικό του ποσοστό στο 7.7%, συγκέντρωσε 100.000 περισσότερους ψήφους από τις εκλογές του 2019 και εξέλεξε 21 βουλευτές (από 15), αγωνιστές και αγωνίστριες, στο πλευρό των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Σημαντική επίσης είναι η επιτυχία του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές. Στις περιφερειακές εκλογές τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ κατέκτησαν ποσοστό πάνω από 10%, με υψηλό ποσοστό 14% στη περιφέρεια Αττικής, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ στις δημοτικές εκλογές εξέλεξε κομμουνιστές δημάρχους σε 6 πόλεις, εκ των οποίων ο ένας εκλέχτηκε για τρίτη φορά στην Πάτρα, την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η δύναμη που έδωσε στο Κόμμα μας ο ελληνικός λαός θα διατεθεί, τόσο για τη στήριξη των αγώνων του, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του, την ικανοποίηση των αναγκών του, όσο και για την ενίσχυση και τον συντονισμό της πάλης μας με τους άλλους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου, ενάντια στην αδικία, στην ταξική εκμετάλλευση, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Γνωρίζουμε τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η εναντίωση και σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους την επόμενη περίοδο. Αλλά είναι ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι ενισχύεται το ρεύμα που αμφισβητεί και αντιτίθενται την κυρίαρχη πολιτική και αυτό θα συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για να δυναμώσει ο αντιμονοπωλιακός – αντικαπιταλιστικός αγώνας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είναι πολύ σημαντικό πως τα Κόμματα μας, αυτό το διάστημα από κοινού με δεκάδες ΚΚ από όλο τον κόσμο, στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και παλεύουν ενάντια στην βάρβαρη πολύχρονη κατοχή, στη στρατιωτική επίθεση του ισραηλινού κράτους και τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας, που γίνεται με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και μεταξύ αυτών χιλιάδες παιδάκια, ηλικιωμένους, γυναίκες, αμάχους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο, που ξεπερνούν τη βρώμικη προσπάθεια του Ισραήλ και των συμμάχων του να συκοφαντηθεί ο δίκαιος παλαιστινιακός αγώνας ως “τρομοκρατία” και δήθεν αντισημιτισμό… Και αντιπαλεύουν τις απαγορεύσεις και τις διώξεις των αστικών κρατών και κυβερνήσεων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, στέλνοντας παντού το αγωνιστικό μήνυμα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και ο αποκλεισμός. Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα εδάφη της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου, που προκαλεί δεινά και στον ισραηλινό λαό, σε όλους τους λαούς της περιοχής και ανά πάση στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, στις συνθήκες των έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς, στους κομμουνιστές που παλεύουν στην γη της Παλαιστίνης, στους συντρόφους μας του ΚΚ Ισραήλ και τους άλλους αγωνιστές που συγκρούονται με την επικίνδυνη πολιτική του ισραηλινού κράτους και της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Το ΚΚΕ εκτιμά πολύ την κοινή πάλη των κομμάτων μας και άλλων ΚΚ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη, με θύματα τους δύο λαούς, με χιλιάδες νεκρούς. Ο πόλεμος αυτός, που πλησιάζει τα δύο χρόνια πλέον, παγιώνεται, κλιμακώνεται και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός ακόμα πιο γενικευμένου πολέμου, λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής στήριξης και την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας και τον σχεδιασμό της ρωσικής ηγεσίας να διατηρήσει και να επεκτείνει τα εδάφη που κατέκτησε μετά την εισβολή του Φλεβάρη του 2022.

Τα προσχήματα των δύο εμπόλεμων πλευρών δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια που τονίζει πως αιτία κι αυτού του πολέμου είναι η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, σε συνθήκες που οξύνεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η εργατική τάξη, οι λαοί, δεν έχουν ανάγκη από “προστάτες”, έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, να αναπτύξουν την αυτοτελή τους πάλη και να ανοίξουν το δρόμο για να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, ανατρέποντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα, οικοδομώντας τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Το ΚΚΕ εκτιμά την κοινή δράση των κομμάτων μας ενάντια στον αντικομουνισμό και στην παραχάραξη της ιστορίας, την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη, στην πρώτη ιστορικά απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού στον προηγούμενο αιώνα, τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα προς όφελος των λαών, τα οποία δεν διαγράφονται από τα στρατηγικά λάθη που οδήγησαν στην αντεπανάσταση και στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Διδασκόμαστε, βγάζουμε συμπεράσματα για να γίνει η πάλη των κομμουνιστών πιο αποτελεσματική, νικηφόρα. Επιβεβαιώνουμε την αναγκαιότητα να βαδίσουμε στον δρόμο που άνοιξε η μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, τον δρόμο της τελικής ανατροπής του καπιταλισμού, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού. Απορρίπτουμε τον λεγόμενο “σοσιαλισμό της αγοράς” που διαγράφει τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης και καλλιεργεί αυταπάτες πως μπορεί να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία, με τα μονοπώλια, τις αστικές τάξεις και το κράτος τους παρόντα, με τη διατήρηση, δηλαδή, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συναντηθήκαμε μαζί στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την αντιλαϊκή πολιτική των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων και κομμάτων, που αποτελούν πυλώνες της αστικής διαχείρισης.

Ξεκαθαρίσαμε ακόμα περισσότερο μέσα από τη μελέτη της ιστορικής πείρας και τη συλλογική ανάπτυξη της κοσμοθεωρίας μας, πως είναι καθοριστικό για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, να υπερασπίζεται την οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική του αυτοτέλεια, να τραβάει σταθερά τον επαναστατικό δρόμο και να απορρίπτει κάθε συμμετοχή ή στήριξη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Βγάζουμε συμπεράσματα από τη δεκαετή δράση της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας” η οποία ήταν μια περιφερειακή συνεργασία Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με μέτωπο στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και με σημαντικές παρεμβάσεις για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαών και της νεολαίας της Ευρώπης.

Θεωρούμε πως το έργο της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας” ήταν θετικό. Όμως, στην πορεία της, μέσα σε σύνθετες συνθήκες και πολύ περισσότερο με την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, ορισμένα κόμματα δεν άντεξαν, παραβίασαν το συμφωνημένο πλαίσιο δράσης, έκαναν τις δικές τους επιλογές.

Συντάχθηκαν με την ρωσική αστική τάξη και το ρωσικό κράτος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξαν τον καπιταλισμό στην Κίνα και την επέκταση των κινέζικων μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “νέου δρόμου του μεταξιού”, κάποια από αυτά έγιναν φορείς εθνικιστικών και ξενοφοβικών απόψεων, έβαλαν εμπόδια στην αλληλεγγύη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών.

Η στάση αυτή οδήγησε στην αναστολή της δράσης της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας” και στον τερματισμό της λειτουργίας της, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 9 του Σεπτέμβρη, με απόφαση της Γραμματείας .

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βγάζουμε τα αναγκαία συμπεράσματα και προχωράμε μπροστά! Ιδρύουμε σήμερα την “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστή Δράση”, για να δώσουμε συνέχεια στον αναγκαίο συντονισμό, στηριζόμενοι σε πιο στέρεα θεμέλια, με σαφή τοποθέτηση σε κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, συνδιαμορφώνοντας τη σχετική Διακήρυξη, τον Κανονισμό Λειτουργίας και το πρώτο πλαίσιο δραστηριοτήτων για την επόμενη περίοδο.

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Ένας “κύκλος” έκλεισε – ένας νέος ανοίγει

Όπως αναφέρεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη:

 • Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Εκτιμούμε πως η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και στη βάση αυτή απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μένουμε πιστοί στον επαναστατικό δρόμο για τον οποίο έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο.
 • Τα Κόμματά μας εκτιμούν πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς –γενικά κι αφηρημένα- κάποια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο ίδιος ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, δηλαδή στο ανώτατο στάδιό του. Είναι σύμφυτος ουσιαστικά με τη στασιμότητα, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές δυνατότητες και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, λόγω της ταξικής εκμετάλλευσης, τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Τα κόμματα που συμμετέχουν στην “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” αναγνωρίζουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού ως μοναδικής εναλλακτικής για τους λαούς και υπερασπίζονται τη συμβολή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυτόχρονα μελετούν τις αιτίες ανατροπής της, που αφορούν τα ζητήματα της οικονομίας, του πολιτικού εποικοδομήματος, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

 • Σημειώνουμε ότι ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Στη βάση αυτή απορρίπτονται θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο.
 • Επιδίωξη των κομμάτων μας είναι να αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτούν νέες θέσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη, ώστε από κοινού να δρούμε σε γραμμή ρήξης με το σύστημα του καπιταλισμού και τους κάθε είδους διαχειριστές του.
 • Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Η ΕΕ προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο. Τις πλευρές αυτές που ενστερνίζεται και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 2024, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το Κόμμα μας.
 • Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.
 • Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
 • Εκφράζουμε την εκτίμηση, πως η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια σε κάθε είδους αστική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ενάντια στον οπορτουνισμό που αποτελεί επίδραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα, χωρίς εναντίωση, αντίσταση και απειθαρχία στο καπιταλιστικό, αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.
 • Έχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό, απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει για να τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.
 • Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 • Στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης” και μέσω των διμερών σχέσεων των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων που εντάσσονται στις γραμμές της θα ενισχυθεί η ανταλλαγή της πείρας από τη δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα λαϊκά κινήματα, στο κίνημα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες που αναπτύσσονται και να αυξηθούν οι δεσμοί των Κομμάτων μας με εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.
 • Εκτιμούμε πως η “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” στην πορεία της θα πρέπει να επιδιώξει την κοινή δράση με άλλα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα στην Ευρώπη για εργατικά-λαϊκά προβλήματα, ζητήματα αντικομουνισμού, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Θα επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων με Κομουνιστικά και Εργατικά κόμματα σε όλες τις ηπείρους με τα οποία υπάρχει κοινή αναφορά σε βασικούς ιδεολογικούς -πολιτικούς άξονες.

Καλή επιτυχία στην κοινή μας προσπάθεια!».