Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Άμεσα μέτρα για να αποζημιωθούν κάτοικοι και επαγγελματίες που επλήγησαν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις”, είπε ότι το ΚΚΕ επισημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ταυτόχρονα προστασία για τη στέγαση, σίτιση, ένδυση, να υπάρξει πάγωμα χρεών στην εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή απ’ τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών απ’ την εργασία του, να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα, ένσημα κ.λπ.

Επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα προσθέτοντας ότι η πείρα δείχνει πως παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, αυτά όταν και εάν δίνονται, δίνονται κουτσουρεμένα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που δεν πιάνουν τόπο πραγματικά.

“Από τις πλημμύρες του 2015 στο Χαϊδάρι, οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν να πάρουν το 600άρι που τους τάξατε. Δεν το έχουν πάρει ακόμα. Το ίδιο και στον Κάλαμο, από το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Γι’ αυτό ό,τι υποσχεθήκατε σήμερα, μόνο άμα το δουν οι κάτοικοι της Μάνδρας να μπαίνει στις τσέπες τους θα το πιστέψουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι “χώρια που η λύση του δανείου, δεν είναι λύση αλλά πρόκειται για νέα θηλιά”.

Χαρακτήρισε τις πλημμύρες που έπληξαν την Δ. Αττική ως χρονικό ενός πραναγγελθέντος εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Είπε ότι ενώ οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν λεπτομερώς τον επείγοντα χαρακτήρα μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δ. Αττικής, υλοποιούν έργα και υποδομές, που αποφασίζονται με βάση αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου και δεν πριμοδοτούν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά για την Μάνδρα εκτενές ρεπορτάζ του “Ριζοσπάστη” προειδοποιούσε από το 2005 για επικείμενη καταστροφή σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, προσθέτοντας ότι “12 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε”, ενώ έθεσε το ερώτημα “τι μέτρα θα παρθούν για τους αρμόδιους Υπουργούς και τους λοιπούς υπεύθυνους, που μόλις πριν 3 μήνες σε επίσημο κυβερνητικό έγγραφο προσχέδιο, έγραφαν ότι η Ν. Πέραμος δεν κινδυνεύει, ακόμα κι από φαινόμενα που συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια; Ενώ για την Μάνδρα διαπίστωνε μεν μεγάλο κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και μόνο σε 2 τμήματά της;”

Σημείωσε ακόμα ότι για άλλες περιοχές, όπως η Σύμη “που πνίγηκε” δεν υπάρχει καν αναφορά κινδύνου.