Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα στην πανδημία

Αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα στην πανδημία, τόνισε στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση που έχει κλείσει τα αυτιά της και δεν προχωρά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην επίταξη του ιδιωτικού, σε μέτρα προστασίας σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

Η τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την αποκαλούμενη «Λίστα Πέτσα».

Το απόσπασμα της ομιλίας για την πανδημία

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές από τη Λάρισα, τη Λαμία και πάνω, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Σας έχει ξεφύγει! Και προς τα κάτω, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν το λέμε εμείς, το λένε καθημερινά τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το φωνάζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές οι οποίοι παρά το ότι έχουν εξαντληθεί, συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Αλλά εσείς το βιολί σας! Επιμένετε να μιλάτε για “πανδημία ανεμβολίαστων”, παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, αλλά μόνο ή κυρίως οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους. Αλλά το λέτε έτσι, γιατί σας βολεύει να κρύβετε την ευθύνη σας για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές σας ανεπάρκειες και παλινωδίες. Σας βολεύει να επικεντρώνετε μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά αναμφίβολα, αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες σας. Γιατί αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ή έστω και αργότερα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα.

Φτάνετε μάλιστα στο σημείο να λέτε με περίσσιο θράσος και κυνισμό ότι γιατροί θα αναγκαστούν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί! Πρόκειται για ομολογία ότι η πολιτική σας στην υγεία, πολιτική εμπορευματοποίησης -όλοι την ακολουθήσατε- έχει χρεοκοπήσει, γιατί αυτή ευθύνεται για τα χάλια των δημόσιων νοσοκομείων.

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα, όπως είπατε πρόσφατα κ. Μητσοτάκη, αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνησή σας εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει “φρακάρει” ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση. Γιατί η κυβέρνησή σας ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας, οι οποίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος. Για να μην πω πόσα εκ. ευρώ εισπράττουν καθημερινά τα διάφορα διαγνωστικά για τα rapid test, ενώ αυτά θα έπρεπε να ήταν δωρεάν και για όλους σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα είναι γιατί η κυβέρνηση σας δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας και μείωσης του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Μάλιστα εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία προχωρήσατε και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνετε εκτός μέτρων και ουσιαστικών περιορισμών τις εκκλησίες. Γιατί η κυβέρνησή σας δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία.

Κι όταν μιλάμε για σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε, αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας. Ζητήματα βέβαια, που δεν προβάλλονται ούτε από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση σας έχει κλείσει τα αυτιά, δεν αξιοποιεί τις προτάσεις των υγειονομικών, των συλλόγων τους:

– Δεν έχει επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

– Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.

– Με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης.

– Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

– Με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

– Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας είχε ουσιαστικό ρόλο; Αλλά αυτά θα μας πουν ορισμένοι δεν γίνονται, είναι μαξιμαλιστικά. Προφανώς ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ουτοπικό κι ανέφικτο, γιατί εφικτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμφέρει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς.

902.gr

che guevara 008