Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας από το Παρίσι: Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων και των νέων επαναστάσεων

Ιστορικό περίπατο στα βήματα της Παρισινής Κομμούνας περιελάμβανε το πρωί της Παρασκευής το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, συνοδευόμενος από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, αλλά και πολλά μέλη της ΚΟ Γαλλίας του Κόμματος.

Την ξενάγηση έκανε ο ιστορικός Βαγγέλης Λάσκαρης, με αφετηρία την πλατεία Louise Michel που πήρε το όνομά της από τη γνωστή Γαλλίδα αγωνίστρια της Παρισινής Κομμούνας.

Αμέσως μετά πήγε στο λόφο της Μονμάρτης, όπου στις 18 Μάρτη 1871 η αστική τάξη έστειλε στρατεύματα να αφοπλίσουν την εθνοφρουρά από τα κανόνια που είχαν κατασκευαστεί στη διάρκεια της πολιορκίας του Παρισιού και είχαν πληρωθεί με δημόσιες εισφορές. Η αντίδραση του εργαζόμενου λαού της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν αστραπιαία και η αστική κυβέρνηση της αντίδρασης αναγκάστηκε να καταφύγει στις Βερσαλλίες κάτω από την προστασία του πρωσικού στρατού.

Ακολούθησε περιήγηση στα στενά της Μονμάρτης, σε σημεία όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες. Κάθε γωνιά της ιστορικής συνοικίας του Παρισιού έχει να αφηγηθεί μία ιστορία. Ακόμα και το Moulin Rouge -όπως ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του Κόμματος περνώντας έξω απ’ αυτό- την εποχή της Παρισινής Κομμούνας αποτελούσε τόπο συνάντησης των επαναστατών.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε την πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί, στην οδό Κορντερί, το σπίτι με τον αριθμό 14 στέγασε από το 1869 την Ομοσπονδία των παρισινών οργανώσεων της Διεθνούς Ένωσης Εργατών που δημιουργήθηκε το 1864 και είναι γνωστή ως Πρώτη Διεθνής.

monmarth koytsoympas 25

Η περιήγηση κατέληξε στο νεκροταφείο Περ Λασέζ, στον «Τοίχο των Ομόσπονδων» όπως ονομάστηκε το σημείο που εκτελέστηκαν 147 μέλη της Παρισινής Κομμούνας. Εκεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους.

Λίγο πιο δίπλα κατέθεσε από ένα λουλούδι στους τάφους των Μόρις Τορέζ, ΓΓ του ΚΚ Γαλλίας, Πωλ Ελυάρ, κομμουνιστή ποιητή και Ζαν Μπατίστ Κλεμάν, ήρωα της Κομμούνας και συγγραφέα του τραγουδιού «Ο καιρός των κερασιών».

Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ολοκληρώσουμε μια χρονιά, το 2021, κατά την οποία γιορτάσαμε τα 150 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας, με πολλές εκδηλώσεις, με εκδόσεις, με δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ στο Παρίσι για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων.

monmarth koytsoympas 23

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία έκανε “την έφοδο στους ουρανούς”, κατέκτησε την εργατική εξουσία -έστω για 72 μόνο μέρες- από την αστική τάξη, αλλά ήταν ο προάγγελος μιας νέας κοινωνίας, μιας σειράς εξεγέρσεων και επαναστάσεων, που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, γιατί ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, το σύστημα των οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της μη επίλυσης του προβλήματος της υγείας σε όφελος των λαών. Εξακολουθεί να υπάρχει η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, οι πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών όπου πάντα “την πληρώνουν” οι λαοί. 

Έτσι, λοιπόν, τα υπόγεια ρεύματα της επαναστατικής δράσης, που κινούνται και σήμερα, στο Παρίσι, στην Αθήνα, σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν και ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων και των νέων επαναστάσεων για το δίκιο των λαών».

902.gr

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο