Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισαγωγική του ομιλία στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών & Εργατικών Κομμάτων με θέμα «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» εξέφρασε την «ηχηρή καταδίκη στον αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», και την «αμέριστη αλληλεγγύη μας στο ΚΚ της Κούβας και στο λαό της, που για άλλη μια φορά, σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης».

«Εκφράζουμε την πεποίθησή μας, πως τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας, τα οποία καταρτίζει ο ιμπεριαλισμός, δεν θα περάσουν, πως ο λαός της Κούβας για άλλη μια φορά θα τα ανατρέψει», τόνισε.

Είπε ότι η Διεθνής Συνάντηση στέλνει μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και καταδικάζει «την ισραηλινή επιθετικότητα, τη στήριξη που παρέχει ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στο Ισραήλ για να συνεχίζει την καταπίεση ενός ολόκληρου λαού».

«Καταγγέλλουμε την εξίσωση θύτη και θύματος, που ιδιαίτερα καλλιεργεί η ΕΕ και απαιτούμε και από την ελληνική κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

«Βεβαίως και είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται, που υψώνει το ανάστημά του στις αντιλαϊκές πολιτικές» ανέφερε, σημειώνοντας τους αγώνες των αγροτών της Ινδίας, της φτωχολογιάς της Τουρκίας, του λαού του Σουδάν και των λαών που σε πολλές χώρες, παρά την πανδημία, μπαίνουν στο δρόμο της πάλης για την υγεία και τη ζωή του λαού, με την διασφάλιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας, στηρίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, που με την πάλη τους διεκδικούν «μέτρα προστασίας της ζωής τους, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, που παλεύουν ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα».

«Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης, που το ΚΚΕ απηύθυνε στο λαό, αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επιστήμονες, νέους, που εκφράζουν τη διάθεση να συγκρουστούμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τις ξένες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας πως «είναι η εποχή που επιβάλλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και οικοδόμησης μιας νέας σοσιαλιστικής- κομμουνιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από ελλείψεις και λάθη του παρελθόντος», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το ΚΚΕ «παραβλέπει τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού δύναμης διεθνώς, όπως και των σημαντικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα στον κόσμο».

«Έτσι, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκτιμάμε πως οι ΗΠΑ δεν “φεύγουν” από την περιοχή μας. Είναι εδώ! Μάλιστα στην Ελλάδα, ενισχύουν τις στρατιωτικές βάσεις τους, που γιγαντώνονται» είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΝΑΤΟ «παρά τις εσωτερικές «τριβές» των αστικών τάξεων των κρατών που το συγκροτούν, εξακολουθεί να επεξεργάζεται νέα πολεμικά σχέδια σε βάρος των λαών».

«Η διέξοδος για τους λαούς δεν είναι ο λεγόμενος “εκδημοκρατισμός” και “εξανθρωπισμός” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά η πάλη για την έξοδο των χωρών από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε κάθε χώρα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στις αντιθέσεις «μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και στις σημαντικές αντιθέσεις με τη Ρωσία ή ακόμη και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα», είπε ότι οι εξελίξεις αυτές «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “νέος ψυχρός πόλεμος”, αντιγράφοντας, την πάλαι ποτέ αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ», καθώς «έχουμε να κάνουμε με αντιθέσεις, που εκδηλώνονται πάνω στο έδαφος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής κι ο οποίος κυριαρχεί στις ισχυρότερες δυνάμεις που συγκρούονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων τους».

«Σ’ αυτές τις συνθήκες έχει σημασία τόσο η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όσο και η απόρριψη επιλογής ιμπεριαλιστή, ενάντια σε κάθε “παλιά” ή “νέα” ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την απεμπλοκή κάθε χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες και παράλληλα ενίσχυση της πάλης για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό» τόνισε.

«Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καταψήφισε μέσα στην ελληνική Βουλή τις επιθετικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που παρουσιάζονται ως “αμυντικές” για τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Τάχθηκε ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας και ανέδειξε πως αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της αστικής τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις», πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, γενικότερα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, για να μην δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να μην μεταφερθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει η συμμετοχή των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Να μην πληρώνει ο λαός για τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τα επιθετικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης, τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις και πολέμους, να μην συμμετέχει η Ελλάδα σε στρατιωτικές ασκήσεις που στρέφονται κατά άλλων κρατών.

Το ΚΚΕ επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς που είναι αντιμέτωποι με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να έλθει τελικά η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία και να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο