Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Η γνώση της ιστορίας του ΚΚΕ είναι δύναμη για να χαράσσεις σωστά και δημιουργικά το μέλλον

«Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει αυτή την σημαντική έκθεση στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό, για τα 100 χρόνια του Κόμματος, μια έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Είναι ένα μικρό δείγμα γιατί θα συνεχιστούν και άλλες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του 2018 που είναι έτος εορτασμού και κορυφώνεται στις 25 Νοεμβρίου 2018 με μια μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά το πέρας της παρουσίασης-ξενάγησης δημοσιογράφων στην έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το Κόμμα μας νιώθει υπερήφανο γι’ αυτή τη μεγάλη, ηρωική, δύσκολη πορεία των 100 χρόνων. Θεωρούμε απαραίτητο οι νέες γενιές, οι μελλοντικές γενιές, να γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη, σε βοηθά να γνωρίζεις όχι απλά το παρελθόν, αλλά να κοιτάς σταθερά το παρόν και να χαράσσεις πολύ πιο σωστά και δημιουργικά το μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος του ΚΚΕ μέσα από όλη αυτήν την πορεία την ηρωική, με τα θετικά και τα αρνητικά, με τις αδυναμίες, τα άλματα, τις καμπές και τα πισωγυρίσματα» πρόσθεσε. «Αυτήν την ιστορία δεν την απεμπολούμε όπως έκαναν άλλοι. Tους έχουμε ονομάσει ριψάσπιδες, τέτοιοι είναι και βρίσκονται μάλιστα και στην κυβερνητική εξουσία, μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ συνεχίζει αυτή την προσπάθεια για τις γενιές που έρχονται, κυρίως, αλλά και για τη σημερινή γενιά που πρέπει να πάρει την τύχη πραγματικά στα χέρια της» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην δήλωση του ο κ. Κουτσούμπας.

Την έκθεση παρουσίασε λεπτομερώς ο Φάνης Παρρής, επικεφαλής της ομάδας που την επιμελήθηκε και όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού τον Οκτώβριο του 2018 σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα εκδοθεί και σχετικό λεύκωμα. Το πρώτο τμήμα της έκθεσης αποτελείται από έργα τέχνης, προγράμματα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από τους τόπους εξορίας. Όπως επισήμανε ο κ. Παρρής τα έργα αυτά αναδεικνύουν και το πείσμα των φυλακισμένων και εξόριστων κομμουνιστών για μόρφωση και ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου. Αναφέρθηκε στην τιτάνια μορφωτική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε σε εκείνες τις συνθήκες, όπου πολλοί άνθρωποι έμαθαν από γραφή και ανάγνωση, αλλά και ξένες γλώσσες, θέατρο και μουσική. Στο τμήμα αυτό της έκθεσης περιλαμβάνονται επίσης χειροτεχνήματα, καθώς και πίνακες, σπουδαίων καλλιτεχνών, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του ΚΚΕ και από τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ένα χειροποίητο βιολί φτιαγμένο από τους κρατούμενους κομμουνιστές των φυλακών Αβέρωφ, και ο ήχος του οποίου συνόδευε τον χορό των μελλοθανάτων.

Ξεχωρίζουν επίσης ένα χειροτέχνημα με συρματόπλεγμα της Μακρονήσου σε πέτρα, ένα πορτραίτο του ‘Αρη Βελουχιώτη κατασκευασμένο με γραμματόσημα από τον γνωστό ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος ήταν κρατούμενος των ‘Αγγλων στην Ελ Ντάμπα στην Μ. Ανατολή και ένα πορτραίτο του Νίκου Μπελογιάννη φτιαγμένο με στοιχεία γραφομηχανής. Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει ντοκουμέντα και αντικείμενα από την περίοδο που το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το αστικό κράτος, καθώς και ντοκουμέντα από την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ.

Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το πολυβόλο του Γιώργη Τζομπανάκη, ενός εκ των τελευταίων ανταρτών του ΔΣΕ στην Κρήτη, καθώς και όπλα και θραύσματα βλημάτων από την περίοδο δράσης του ΔΣΕ. Ξεχωρίζουν, ακόμα, τα βιβλία για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, η πένα του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου με την οποία έγραψε «Τα παιδιά της θύελλας» στην εξορία του Αη Στράτη, και το κλειδί του κελιού του Νίκου Μπελογιάννη στις φυλακές Καλλιθέας. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από την σύγχρονη πορεία του Κόμματος, μεταξύ αυτών το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της 29ης Δεκεμβρίου 1991, υπό τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών» και φόντο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.

Υπάρχουν ακόμα έντυπα της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας (της περιόδου του ΔΣΕ), έντυπα οργανώσεων νεολαίας όπου έδρασαν οι νέοι κομμουνιστές, χειρόγραφες εφημερίδες της περιόδου της παρανομίας καθώς και παράνομα φύλλα του «Οδηγητή». Εκτίθεται επίσης ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο του ΔΣΕ, τμήμα κάνης ενός κανονιού και το κέλυφος μιας εμπρηστικής βόμβας Ναπάλμ. Το αντιαεροπορικό πυροβόλο βρέθηκε στην Ρουσελίντα κοντά στην Κρυσταλλοπηγή, αποσυναρμολογήθηκε και η πολύ μεγάλου βάρους βάση του μεταφέρθηκε στους ώμους 30 ανθρώπων στο διάστημα μιας ημέρας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκ νέου συναρμολόγηση όσων τμημάτων έμειναν από αυτό. Το τμήμα της κάνης βρέθηκε στην Πέτρα Μούκα, όπου και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ, ενώ τέλος το κέλυφος της Ναπάλμ βρέθηκε στο Τσάρνο, όπου η για πρώτη φορά χρήση εμπρηστικών βομβών Ναπάλμ, πριν από το Βιετνάμ, είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ύψωμα να «κατεβεί» κατά ένα μέτρο.