Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Η επόμενη μέρα για το λαό, μπορεί να είναι ελπιδοφόρα

Ολοκληρώθηκε  σήμερα η διήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λακωνία. Το πρωί, στις 11 π.μ., επισκέφτηκε τη Μονεμβάσια και ξεναγήθηκε στο σπίτι του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου. Στις 19.00 συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σπάρτης, στο δημαρχείο της πόλης και συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς της Λακωνίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία που πραγματοποίησε στις 21.00 στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης:

“Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ούτε οι θεατρινισμοί του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη ούτε το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα, που φτιάχτηκε με νέους, αλλά και παλιούς, δοκιμασμένους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής «φωστήρες», όλοι τους οπαδοί των μνημιονιακών πολιτικών, έτοιμοι να υπηρετήσουν το νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν το λαό μας ότι στην πατρίδα του πραγματικά ξημερώνουν καινούργιες μέρες.

Γιατί ο λαός μας, οι άνθρωποι του μεροκάματου, του καθημερινού μόχθου, ξέρουν πολύ καλά, πως κάθε μέρα που ξημερώνει πρέπει να δώσουν τη δύσκολη μάχη της επιβίωσης.

Κι αυτό βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τους εταίρους τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η καθημερινή μάχη της επιβίωσης για το λαό μας θα συνεχίζεται γιατί σ’ αυτά τα τριάμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του πήρε τη σκυτάλη των μνημονίων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σάρωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Υλοποίησε μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κοράκια, δηλαδή μέτρα και βαθιές αλλαγές που χρειαζόταν το μεγάλο κεφάλαιο για να ανακτήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του, ξεζουμίζοντας βέβαια το λαό.

Δεκάδες είναι οι νόμοι, τα μέτρα που ψήφισαν και ευνοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέτρα που διατηρούν τις φοροαπαλλαγές, που τους χαρίζουν πρόστιμα και χρωστούμενα, που τους δίνουν ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αυξάνουν τα χρέη για τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η δύσκολη μάχη της επιβίωσης για το λαό μας, θα συνεχίζεται, γιατί αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, έριξε τις συντάξεις στα επίπεδα των επιδομάτων φτώχειας, δημιούργησε μια νέα γενιά εξαθλιωμένων συνταξιούχων. Μονιμοποίησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τον αυξημένο ΦΠΑ που πλήττει κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Διατήρησε και επέκτεινε την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, έδωσε νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, μονιμοποίησε τη μερική απασχόληση.

Ψήφισε ακόμα και μέτρα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέτρα που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του λαού, όπως είναι οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Και έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας να κοροϊδεύει ότι «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν»!!!

Όταν μάλιστα δεν έχει καταργηθεί ούτε ένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων που επέβαλαν λιτότητα διαρκείας στο λαό.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται από τον πρωθυπουργό όταν λέει ότι «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς άλλους εκβιασμούς, χωρίς άλλες θυσίες»!!!

– Αλήθεια, τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει ψηφίσει μέχρι το 2060, τι είναι; Δεν είναι εκβιασμός και καταναγκασμός;

– Η αυστηρή εποπτεία και επιτροπεία, που ισχύει για όλες τις «κανονικές» -όπως τις λέει- ευρωπαϊκές χώρες, τι ακριβώς είναι;

– Τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τι είναι;

Ποιος δεν ξέρει, ότι όλα αυτά, όχι μόνο δεν τελείωσαν στις 21 του Αυγούστου, αλλά αυτές ακριβώς είναι οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική κάθε κυβέρνησης, σε όλες τις χώρες.

Και φυσικά εδώ προσαρμοσμένες για την Ελλάδα, με μοναδικό στόχο την θωράκιση των κερδών των μονοπωλίων.

Αυτό εννοούν αυτοί όλοι, όταν λένε ανάπτυξη!

Πρόκειται για τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της, που εξασφαλίζεται με φθηνή εργατική δύναμη, δηλαδή με πολύ χαμηλούς μισθούς, απληρωσιά, εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια που δίνονται διευκολύνσεις στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς.

Η «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δεν είναι η «γη της επαγγελίας», όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Είναι η πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων κηφήνων.

Γι’ αυτό ακριβώς και η επόμενη μέρα, μετά και το τυπικό τέλος των μνημονίων, είναι και θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Κι ας τσακώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα, δηλαδή τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι εντολές του κεφαλαίου είναι συγκεκριμένες, όπως συγκεκριμένες είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Που δίνουν τα εύσημα στο ΣΥΡΙΖΑ για τη βρώμικη αποστολή που ολοκλήρωσε, όμως δεν ανησυχούν για τη συνέχεια είτε στο τιμόνι της αντιλαϊκής πολιτικής κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε βρεθεί η ΝΔ.

Από τη μια, ο Τσίπρας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των βιομηχάνων ότι «την έμαθε τη δουλειά» και θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης υπόσχεται σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων, πάλι στη γραμμή των Ευρωπαίων εταίρων. Υπόσχεται ότι θα αλλάξει το νόμο του Κατρούγκαλου, αλλά δεν λέει ότι θα τον αντικαταστήσει από έναν άλλο νόμο – λαιμητόμο.

Και οι δύο βέβαια, έχουν και μια κουβέντα για τους αδύναμους, δηλαδή για όλους αυτούς που οι δικές τους κυβερνήσεις τσάκισαν, τους έστειλαν στις ουρές της ανεργίας, της φτώχειας.

Ο μεν Τσίπρας υπόσχεται «κοινωνικές παροχές», εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα», που θα προκύψουν από την «υπεραπόδοση της οικονομίας»…

Ο δε ο Μητσοτάκης λέει ότι, αφού πρώτα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων, θα εξασφαλίσει ασφάλεια σε όλους και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ υπόσχονται κάποια ψίχουλα, που αν και εφόσον το επιτρέψουν οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα δοθούν στους πιο εξαθλιωμένους.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως ανάκτηση των απωλειών, δεν πρόκειται να υπάρξει και η ΝΔ επίσης ομολογεί ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι της παροχολογίας, δηλαδή παροχές γιοκ.

Ομολογούν και οι δύο, πως η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν σημαίνει επιστροφή στο λαό όλων όσων έχασε στα χρόνια της κρίσης. Όσο για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών ούτε λόγος να γίνεται! Γιατί οι ανάγκες του λαού για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, δε συμβιβάζονται με το καπιταλιστικό κέρδος.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, όσοι απ΄ αυτούς πληρώνονται ακόμα κανονικά, θα αμείβονται με μισθούς πείνας. Οι αγρότες θα δίνουν μάχη να πληρωθούν τη σοδειά τους και να μην ξεκληριστούν από τη γη τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα παλεύουν για να μη βάλουν λουκέτο και να μη βρεθούν στη φυλακή.

Και όλοι μαζί θα ακριβοπληρώνουν την παιδεία των παιδιών τους, την υγεία των οικογενειών τους. Γι’ αυτό όταν πιάνει φωτιά θα καιγόμαστε, όπως συνέβη με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Όταν βρέχει θα πνιγόμαστε και θα ανησυχούμε μη γίνει κανένας σεισμός και μας πλακώσει το κτήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι άλλοι βαστάζοι του συστήματος, αυτή την πολιτική υπηρετούν, τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, η οποία θυσιάζει τα πάντα ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο οδικό δίκτυο του νομού σας, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση, μπορεί να βγάλει συμπέρασμα. Όταν οι μεγαλοεργολάβοι δεν βγάζουν κέρδος, είτε αφήνουν ημιτελές το έργο που αναλαμβάνουν, είτε το παραδίδουν σε κακή κατάσταση. Όταν όμως έχουν εξασφαλισμένα κέρδη και μάλιστα για 30 χρόνια από τα τσουχτερά διόδια που πληρώνει ο λαός, τότε η κατάσταση αλλάζει. Διόδια όμως δεν μπορούν να μπουν ούτε στα αντιπλημμυρικά, ούτε στα αντιπυρικά έργα. Γι’ αυτό και δεν επιλέγονται από τις κυβερνήσεις αυτά τα απαραίτητα έργα υποδομής που σώζουν ζωές.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η επόμενη μέρα, του δήθεν τέλους των μνημονίων, είναι εδώ και για τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της Λακωνίας. Είναι εδώ για τις γυναίκες και τα νέα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ για τους εργάτες που δουλεύουν χωρίς σύμβαση εργασίας, που δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση, εργασιακό δικαίωμα, κοινωνική ασφάλιση, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μεγάλες μονάδες της βιομηχανίας τροφίμων και στο νομό σας, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες.

Είναι εδώ και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος και φέτος έσπασε τα ρεκόρ. Όμως τα ρεκόρ στον τουρισμό μεταφράζονται σε κέρδη για τις μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες και εδώ στην περιοχή της Λακωνίας, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν μερικούς μήνες το χρόνο, με τσακισμένα μεροκάματα, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν, οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, παρά λίγες μέρες το χρόνο.

Μάλιστα για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, δίνονται τεράστια κονδύλια, όπως τα εκατομμύρια που διατέθηκαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου για να έχουν πρόσβαση τα κρουαζιερόπλοια ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας, για να αράζουν τα υπερπολυτελή γιοτ. Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί και η αδειοδότηση μεγάλων τουριστικών μονάδων στην Ποταμιά του δήμου Σπάρτης, στην Ελαφόνησο κ.α. με τη μορφή της συγχρηματοδότησης.

Έργα που όμως δεν έχουν να αποδώσουν τίποτα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και εκμεταλλεύονται κυρίως τη νεολαία, που ψάχνει για ένα μεροκάματο.

Η εποχιακή απασχόληση χιλιάδων νέων παιδιών στον τουρισμό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κομπάζει για τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό μικρότερο του 20% μετά από εφτά χρόνια. Πανηγυρίζει για τη σχετική υποχώρηση της ανεργίας μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αλλά κρύβει ότι όσοι επιστρέφουν στην παραγωγή ή βρίσκουν για πρώτη φορά δουλειά ή είναι αντιμέτωποι με πολύ χειρότερες συνθήκες απ’ ότι πριν την κρίση.

Κι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια και διατηρούνται άθικτοι μετά το «τέλος» τους. Γι’ αυτό οι μισές τουλάχιστον από τις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής, προσωρινής και εκ περιτροπής απασχόλησης, με μισθούς μικρότερους ακόμα κι από αυτόν τον άθλιο μισθό των 586 και 511 ευρώ μεικτά.

Ακόμα και η αύξηση που υπόσχεται η κυβέρνηση σ’ αυτόν τον κατώτερο μισθό, θα γίνει με μνημονιακό νόμο και χωρίς κατάργηση του «υποκατώτερου», ώστε να μη θιγεί η «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων. Που σημαίνει ψίχουλα για τους εργαζόμενους κι αυτά σε δόσεις.

Κι επειδή η κυβέρνηση μασάει τελευταία την καραμέλα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, της θυμίζουμε ότι η μεγαλοεργοδοσία στον τουρισμό χρησιμοποιεί 14 μορφές μερικής απασχόλησης. Για ποια υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων μιλάει, λοιπόν; Ποιον κοροϊδεύει;

Η επόμενη μέρα είναι εδώ και για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που βιώνουν καθημερινά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ. Και μάλιστα σ’ έναν νομό όπως είναι η Λακωνία, όπου η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι η αγροτική παραγωγή, με βασική καλλιέργεια τα ελαιόδεντρα, αλλά και τα εσπεριδοειδή.

Καταλαβαίνει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο με τις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο, στην ελιά, στο πορτοκάλι, στο γάλα, αλλά και με την απληρωσιά για την παραγωγή τους.

Όπως συμβαίνει με τους κτηνοτρόφους, που όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί το προϊόν τους, αλλά εκβιάζονται και από τα τυροκομεία να πατσίσουν την πληρωμή έως και το 50% με τροφές.

Οι φτωχοί αγρότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το τεράστιο κόστος παραγωγής στα αγροτικά εφόδια, τις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, παρ’ όλο το αφορολόγητο, το οποίο καταργείται λόγω των τεκμηρίων.

Και σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν:

– Το ζήτημα με τους νέους δασικούς χάρτες, που επηρεάζει περιοχές κύρια της Μάνης και του Γερακίου (Δήμου Ευρώτα),

– Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου για τα ελαιόδεντρα και ενώ καταβάλλεται το 2% της παραγωγής για την δακοκτονία,

– Η μη έγκαιρη ή και καθόλου αποζημίωση για τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ και άλλα.

Εμείς σαν Κόμμα θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

– Οι δακοκτονίες να γίνονται με κρατική ευθύνη και όχι με εργολαβίες διαφόρων εταιριών.

– Να προσληφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι διαλυμένες, μόνιμο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, που να έχει την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος δακοκτονίας.

– Να καταργηθεί το χαράτσι στη δακοκτονία. Αρκετά πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες, να διατεθούν ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής οικογένειας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τα κοράκια των μονοπωλίων στον κλάδο των τροφίμων που αισχροκερδούν στις πλάτες της, θα συνεχίζουν να είναι εδώ και την επόμενη μέρα του δήθεν τέλους των μνημονίων.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ κι εδώ παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Σπάρτης, συνολικά της Λακωνίας, στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν, όσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού και μετακυλίει στον ίδιο την ευθύνη για την κάλυψή τους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την υγεία, όπου η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού στην Υγεία, έχει δημιουργήσει τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις στα δύο Νοσοκομεία του νομού και τα Κέντρα Υγείας, τόσο σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα η εργατική τάξη και ο λαός της Λακωνίας, όταν νοσήσουν να κινδυνεύουν σοβαρά, αφού αναγκάζονται είτε να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα, είτε να διανύουν χιλιόμετρα σε διπλανούς νομούς, έστω για μια απλή εξέταση.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον τομέα της παιδείας, όπου η φοίτηση στις πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης είναι απαγορευτική για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών που έρχονται από μακριά, αφού δεν υπάρχει φοιτητική εστία για να καλύψει την ανάγκη στέγασής τους.

Απαγορευτική κινδυνεύει να γίνει ακόμα και η φοίτηση στο δημοτικό, αφού σχολικές μονάδες έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν και έτσι πολλά μικρά παιδιά αναγκάζονται να μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις, 20 και πάνω χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η επόμενη μέρα για το λαό, μπορεί να είναι ελπιδοφόρα.

Και η ελπίδα για το λαό, δεν περνά ούτε μια ώρα, ούτε μια μέρα, από τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ. Δηλαδή, την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου μια χούφτα παράσιτα κερδίζουν από την εκμετάλλευση των πολλών.

Τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ, Τσίπρας και Μητσοτάκης. Τα σχέδιά τους δεν είναι τίποτα άλλο από μεταμφιεσμένα μνημόνια διαρκείας.

Στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, κυβέρνηση, αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση, ετοιμάζονται και επίσημα πλέον να αποδεχθούν για τη χώρα μας τον τίτλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» στην περιοχή από τους φονιάδες των λαών.

Βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καμαρώνει για τον τίτλο που της έχει δώσει ο Αμερικανός πρέσβης. Αλλά και η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί συμπλέει με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, η οποία δεν αφορά καθόλου όμως την αναβάθμιση των συμφερόντων και το δίκιο των λαών. Δεν αφορά ούτε την ειρήνη ούτε την αλληλεγγύη και φιλία των λαών. Αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Και οι κίνδυνοι στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνουν. Όχι τυχαία τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται σαν μια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Είναι η περιοχή τα σύνορα της οποίας επαναχαράχτηκαν με το αίμα των λαών πριν από μια 20ετία, με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Κι αυτή η περιοχή τώρα «θερμαίνεται» και πάλι επικίνδυνα, γιατί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος γύρος επεμβάσεων, που φέρουν και πάλι τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη σφοδρή αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή.

Στοιχεία αυτής της διαδικασίας «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που θα είναι και πάλι επώδυνη για τους λαούς, αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, τα παζάρια Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ, η αναθέρμανση των σχεδίων περί «Μεγάλης Αλβανίας» και γενικότερα η επαναχάραξη των συνόρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι «χωμένη μέχρι τα μπούνια» σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, παίζοντας το ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ προβάλλει την αισχρή προπαγάνδα ότι δήθεν η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας, τρέχει όλες τις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και έχει αναλάβει και καινούργιες. Τα δίνει όλα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.

Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια. Εμπλέκει το λαό στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Κάνει υποκλίσεις και ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κοροϊδεύει το λαό ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά και προστασίας από την επιθετικότητα της “σύμμαχης” Τουρκίας!

Εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, παρά το ότι προχώρησε στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών για λόγους τακτικής, αλλά και για να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ξανά, λόγω της σύγκρουσής του Ερντογάν με τον Τραμπ.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών, με θύματα τους λαούς.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ένας δρόμος υπάρχει για το λαό, τη νεολαία. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Να γυρίσει την πλάτη στα ύπουλα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας και συνεννόησης», που θέλουν να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό, στα σχέδια του κεφαλαίου και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών.

Θέλουν να κρύψουν ότι άλλη είναι η πατρίδα του ελληνικού λαού και άλλη η πατρίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αυτή που έχει χτίσει με κόπους και θυσίες. Δεν υπερασπίζεται το κεφάλαιο, που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα του και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δε διστάζει να τον στείλει στη φωτιά του πολέμου.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά αστική κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί.

Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού, για να μπει τέρμα στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους, για να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό”.