Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν και είναι υπόθεση του κινήματος, μπορεί να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στην ΕΡΤ 1 και τη Βάλια Πετούρη παραχώρησε το Σάββατο 14 Νοέμβρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά και θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας αν η κυβέρνηση είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι πριν ακόμα από την πανδημία το ΚΚΕ ζητούσε μείωση των μαθητών ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα υπογράμμισε: Αραίωση των μαθητών ανά τάξη, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση υπογράμμισε το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι δεν είναι ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας αλλά του κράτους να εξασφαλίσει τα μέσα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε ότι κάθε χρόνο αυτή η επέτειος ήταν αγωνιστική ανάταση και δεν ήταν ποτέ κυβερνητική γιορτή. Την οργάνωνε ο ΣΦΕΑ, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι κ.λπ. Αυτό κάνουν και φέτος σε διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας. Δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο, να σε πυροβολούν αν κυκλοφορείς στο δρόμο, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι με μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. η αντιιμπεριαλιστική πορεία μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ηθικό, ούτε συνταγματικό δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου επεσήμανε. Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι του τηλεφώνησε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, για να του ζητήσει να του πει πότε θα καταθέσει στεφάνι το ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο.

Για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτό δε σημαίνει να πληρώνεις αυτούς που έχουν θησαυρίσει στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, γιατί τελικά αυτό το κόστος μετακυλίεται στο κράτος, δηλαδή στους πολίτες. Απαιτείται κανονική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, υπογράμμισε και ένταξή τoύ στον κρατικό σχεδιασμό.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το εμβόλιο σημείωσε ότι αναδεικνύονται οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να έχει βρεθεί νωρίτερα εμβόλιο αν δεν υπήρχε αυτός ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρίες και τα αστικά κράτη.

Η αντιδραστική διακυβέρνηση Τραμπ τελείωσε απ’ ότι φαίνεται όμως πραγματική αλλαγή για τον Αμερικάνικο λαό, σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματά του, τα σοβαρά ζητήματα της υγείας, την ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη, η ουσία δεν αλλάζει ριζικά, σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αμέσως μετά την ανακήρυξη του Μπάιντεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεσή του ουσιαστικά κάνει πλάτες στις τουρκικές απαιτήσεις. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, βλέπουν ως προτιμότερο εταίρο την Τουρκία, θέλουν να τραβήξουν τον Ερντογάν και την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και με άλλοθι αυτό πιέζουν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι σήμερα λύση μπορεί να δοθεί με ένα ενιαίο κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη