Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Η Τέχνη της εποχής μας χρειάζεται να αποκαλύπτει τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων

«Στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατοστών γενεθλίων του Κόμματος επιδιώκουμε να συναντηθούμε με ανθρώπους, σε όλη τη χώρα, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη λαμπρή ιστορία του Κόμματός μας, αλλά πολύ περισσότερο για τους αγώνες που δίνουμε. Και σε αυτή την υπόθεση είναι διαχρονικά ξεχωριστή η συμβολή της Τέχνης και των ανθρώπων της» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, για πρώτη φορά, στο Ηράκλειο Κρήτης στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου με την συμμετοχή 52 εικαστικών έργων από 40 καλλιτέχνες, που προέρχονται από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

eikastika5

«Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη έκθεση δίνει το έναυσμα για κάλεσμα συμπόρευσης με τους δημιουργούς που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, καθώς και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ από την γέννησή του είχε «σταθερό προσανατολισμό στη μορφωτική, πολιτιστική, αισθητική καλλιέργεια της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, ακόμη και σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, στις εξορίες και τις φυλακές» διότι «η πνευματική καλλιέργεια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά πολύτιμο και αναντικατάστατο εφόδιο για να ανταποκριθεί και να ηγηθεί η κοινωνική πρωτοπορία στην πάλη με την αστική τάξη, τόσο σήμερα, όσο και αύριο».

eikastika4

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους εικαστικούς δημιουργούς που συντάχθηκαν με το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, και συμπορεύθηκαν ή αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του, κάτω από όλες τις συνθήκες ακόμα και τις πιο σκληρές, και σε όλους τους μεγάλους ταξικούς αγώνες στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Σημείωσε ακόμα ότι «μια μερίδα συνειδητών καλλιτεχνών σήκωσε το μεγάλο βάρος του όγκου της εικαστικής δουλειάς, που απαιτούσε ο πρωτοποριακός θεσμός των Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή» στα χρόνια μετά την μεταπολίτευση.

eikastika1

«Χρειάζεται πάλη ανατρεπτική, πάλη με στόχο την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας που θα αφανίσει την πηγή του κακού: Τις εκμεταλλευτικές σχέσεις ιδιοκτησίας και το κέρδος. Αυτό το δύσκολο έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή και της τέχνης. Μιας τέχνης, όμως, που δεν θα τρέχει πίσω από το κοινό της, αλλά θα το καθοδηγεί. Χρειάζεται, δηλαδή, να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της τέχνης» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η τέχνη της εποχής μας χρειάζεται να αποκαλύπτει τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων -την καπιταλιστική εκμετάλλευση- και το δρόμο τους προς την ανατροπή του καπιταλισμού. Να λοιπόν γιατί εγκαινιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά την έκθεση της «φιλοκομματικής» εικαστικής τέχνης: Γιατί ανοίγει ένα δρόμο για να περάσει η εικαστική δημιουργία στην αντεπίθεση, να γίνουν το πινέλο, το καλέμι, το κοπίδι και πάλι όπλα θανατηφόρα, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά. Τα σπουδαία έργα τέχνης σε όλες τις ιστορικές εποχές κρίνονται από τις κοινωνικά σημαντικές ιδέες που αντιπροσωπεύουν και τον καινούργιο τρόπο που τις εκφράζουν» υπογράμμισε, τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

eikastika1