Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ.Κουτσούμπας: Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, να αποτελέσει στήριγμα για το λαό

«Το πραγματικό δίλημμα της επόμενης ημέρας, από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του είναι: Ή να ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού με αντεπίθεση και ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ ή συνέχιση του ίδιου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που -αποδεδειγμένα πλέον- φέρνει νέα δεινά και καταστροφές με εναλλαγή των ίδιων στην εξουσία» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στο Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ», στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε ξεχωριστό κομμάτι στην προσφορά του κόμματος και της ΚΝΕ το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τονίζοντας «την τιμή, το δέος, την ευθύνη και την περηφάνια για τον έναν αιώνα ηρωικής πορείας του ΚΚΕ» και για την πορεία της ΚΝΕ που «αποτυπώνει τη νεανική έφοδο στο μέλλον, στη νέα, τη σοσιαλιστική κοινωνία».

Αναφέρθηκε επίσης στους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, στον αγώνα-ορόσημο του Μάη του 1936, καθώς και στις μεγάλες αντιϊμπεριαλιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις προ 20ετίας που δυσκόλεψαν, όπως σημείωσε, «το πέρασμα στρατευμάτων και πολεμικού υλικού όταν αυτά μεταφέρονταν για το “μακέλεμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας” καθώς η Θεσσαλονίκη με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έπαιξε κομβικό ρόλο».

Πρόσθεσε ότι και τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ενισχύονται επιχειρησιακά οι δομές του ΝΑΤΟ στην πόλη, το Σώμα Ταχείας Αντίδρασης και η Θεσσαλονίκη μπλέκεται ενεργά στα οικονομικά και στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με ανταγωνιστικά σχέδια».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε ολόκληρη την περιοχή, από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ως τη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε.

Είπε ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «προχώρησε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει τη σφραγίδα τους», και αυτό το δείχνει τόσο το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας όσο και το ερώτημα στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «γάντι» για τα συμφέροντα του ευρω-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αντίθετη με τα συμφέροντα όλων των λαών της περιοχή και φέρουσα εντός της «το “σαράκι” της διατήρησης του αλυτρωτισμού, με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων περί “Μακεδόνα πολίτη” και “μακεδονικής γλώσσας”».

«Το συμφέρον των λαών της Βαλκανικής είναι να δυναμώσουν την πάλη για την απόκρουση λύσεων, που μαγειρεύονται στους κόλπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η συγκεκριμένη» συμπλήρωσε.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ναρκοθέτησης του μέλλοντος των λαών της Βαλκανικής εάν συνεχιστεί το γαϊτανάκι της αλλαγής συνόρων στην περιοχή, «και μάλιστα στο όνομα της “διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”» και προειδοποίησε ότι «το προωθούμενο σχέδιο της “Μεγάλης Αλβανίας” με πρώτο στάδιο την αλλαγή συνόρων ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία και σε συνέχεια την οικονομική και διπλωματική ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία, αποτελεί ενέργεια που μπορεί να ανοίξει κι άλλες “πληγές” στην περιοχή μας».

Σημείωσε ότι «η ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού της Αλβανίας, ούτε πρόκεται να βοηθήσει στο παραμικρό τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, όπως δεν την βοήθησε και η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα η ελληνο-αλβανική συμφωνία, που θα ανοίξει αυτή την “πόρτα”, και θα αφορά και τα θαλάσσια σύνορα, οπωσδήποτε, θα παίξει “πιλοτικό ρόλο” και για το “παζάρι” με την αστική τάξη της Τουρκίας».

Ανέφερε ότι η ρίζα της κακοδαιμονίας των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκεται στα συμφέροντα και στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ ρίχνει «βαριά τη σκιά της» και η εμπλοκή ισχυρότερων δυνάμεων.

Είπε οτι η Τουρκία επιδιώκει διευρευμένο περιφερειακό ρόλο και αν μπορέσει και παγκόσμιο, και σε αυτό το πλαίσιο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Όπως κι η αστική τάξη της Ελλάδας, που επιδιώκει ως “σημαιοφόρος” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μια αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης, προσδοκά πως θα επωφεληθεί από την κόντρα των ΗΠΑ με την Τουρκία, που είναι σε εξέλιξη» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, στηρίζουν αυτόν τον επικίνδυνο ανταγωνισμό και ισχυρίζονται πως αν είμαστε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αν οικοδομήσουμε πολιτικό – στρατιωτικές συμμαχίες με κράτη δολοφόνους, όπως το Ισραήλ, που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, τότε δήθεν δεν κινδυνεύουμε» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Μονάχου το 1938, όταν «με το επιχείρημα να αποφευχθεί ο πόλεμος Γερμανίας-Τσεχοσλοβακίας, οι τότε “ισχυροί σύμμαχοι” της Τσεχοσλοβακίας, δηλαδή η Βρετανία και η Γαλλία, παραχώρησαν στη φασιστική Γερμανία -σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού κόσμου ένα μεγάλο μέρος της Τσεχοσλοβακίας, τη λεγόμενη Σουδητία» τόνισε και συμπλήρωσε: «να τα θυμόμαστε αυτά, όταν τα άλλα κόμματα μας λένε για τους ισχυρούς μας “σύμμαχους”, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δήθεν θα μας υπερασπιστούν από την επίσης “σύμμαχο” Τουρκία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «αποδείχθηκε πως η επιλογή περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όχι μόνον δε βοήθησε στην επίλυση, αλλά αξιοποιήθηκε για διχοτομικές λύσεις, ενώ ως νέο στοιχείο έχουμε την τουρκική επιδίωξη να στήσει και να κατοχυρώσει στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα». «Ο λαός της Κύπρου, που έχει την αμέριστη στήριξή μας στην πάλη του ενάντια στην κατοχή, αξίζει μια πατρίδα χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς προστάτες, κοινή πατρίδα των Κυπρίων, άσχετα από εθνική καταγωγή, γλώσσα και θρήσκευμα, με το λαό αφέντη στον τόπο του» είπε.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αριστερό πλυντήριο» των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον παλαιστινιακό και τον συριακό λαό και κάλεσε τον λαό να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια «στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών στην περιοχή μας και για το κλείσιμο της βάσης-ορμητηρίου της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων».

Ανέφερε ότι ο Αλ.Τσίπρας παρουσίασε από τη ΔΕΘ «το μεταμνημονιακό του μνημόνιο», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που ο κ. Τσίπρας ονομάζει Αριστερά, είναι η “χρήσιμη αριστερά” στο κεφάλαιο και το σύστημά του, “αυτή που μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικά ό,τι δεν μπορεί να κάνει η δεξιά”, όπως έλεγε και ο μεγαλοβιομήχανος Ανιέλι, αυτή η “αριστερά” (που) λερώνει τα χέρια της ψηφίζοντας τους αντιλαϊκούς νόμους, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της ΕΕ, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

«Έχουν μεγάλο θράσος να επικαλούνται τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Αριστεράς για να δικαιολογήσουν τις γονυκλισίες τους στο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Οι μόνοι που δίνουν πλέον αριστερά πιστοποιητικά στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του είναι τα στελέχη της ΝΔ, που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρουσιάζουν το ΣΥΡΙΖΑ ως κομμουνιστική δύναμη, ξεθάβουν τον αντικομμουνισμό τους για να αποδώσουν στην υποτιθέμενη κομμουνιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τα δεινά της κυβερνητικής πολιτικής» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να κολλήσουν στον κομμουνισμό τη ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Να τον ταυτίσουν με τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα. Να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν το παιχνίδι του δικομματισμού – διπολισμού, για να φτιάχνουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, να κρύβουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια», ενώ ο καυγάς τους αφορά το «να αποδείξουν στο ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που τσακίζουν τα δικαιώματα των πολλών, για τα κέρδη των λίγων».

«Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, να αποτελέσει στήριγμα για το λαό, γιατί αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών» είπε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας τους ανθρώπους του μόχθου σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και τονίζοντας πως «στα επόμενα χρόνια θα κριθούμε από την ικανότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να οργανώσουμε ένα πλατύ και μαζικό κίνημα ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου».

«Οι αλλαγές που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες θα προέλθουν από τα κάτω» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει «να οργανώνει ο λαός τη δική του συμμαχία, συνεχούς, αμείωτης και με όλα τα μέσα, πάλης απέναντι στα μονοπώλια, στο κράτος, στις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες», καθώς «μέσα από αυτό το δρόμο θα δημιουργούνται οι συνθήκες για αλλαγές κι ανατροπές προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και θα μπορέσει η κοινωνική συμμαχία να κατακτήσει τη δική της εξουσία, την εργατική εξουσία».

«Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και πάλη ταξική. Πάρτε τη θέση σας δίπλα στο κόμμα, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που παρά τα 100 χρόνια του παραμένει το πιο νεανικό κόμμα. Γιατί ο Κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.