Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ

Κριτική στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, άσκησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες το βράδυ σε εκδήλωση του κόμματος στην Κοζάνη. Ο γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έγινε νόμος του κράτους η κυβέρνηση «εκχωρεί “γη και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο, για να μπορεί να επενδύει όπου θέλει και με όποιους όρους θέλει με στόχο να τσακίσει τους μισθούς και να βάλει στο “γύψο” τα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα». Ανέφερε ότι καταργούνται οι όποιοι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων γιατί όπως σημείωσε «στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες δανειοδότησης, να γίνονται, χωρίς ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους αλλά με fast track διαδικασίες».

Αναρωτήθηκε τι μπορεί κερδίσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «εάν σε μια περιοχή της χώρας, δίνονται αυτόματα άδειες για ίδρυση μιας βιομηχανίας, χωρίς το θέμα αυτό να περνά πλέον καθόλου απ΄ τα χέρια ούτε καν του τοπικού δήμου»;

Ο γραμματέας του ΚΚΕ έκανε μακροσκελή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Μίλησε για «μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων». Ανέφερε ως παράδειγμα καταστολής του εργατικού/συνδικαλιστικού κινήματος τις ενώσεις προσώπων «που αναβαθμίζονται ως κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών με στόχο να τσακιστούν οι μισθοί και να γενικευτεί η ευελιξία».

«Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις, μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε συνελεύσεις, σε απεργίες και ανάλογα να παίρνουν τα μέτρα τους». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαπίστωσε ότι «θέλουν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτό, επιθυμούν να έχει το υπουργείο Εργασίας το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων λες και είναι παράρτημα της Ασφάλειας. Αν όλα αυτά δεν είναι καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε.

Στο θέμα της κήρυξης απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο «από την προσπάθεια να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά και από κοινού να αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους».

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι «η συμφωνία έγινε άρον- άρον, μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα, κι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια στην ΕΕ». Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέλουν «να πατήσουν ακόμα μεγαλύτερο πόδι στην περιοχή τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο σε βάρος άλλων ανταγωνιστών τους, όπως η Ρωσία»

Ζήτησε να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” με τις ΗΠΑ, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσει και «να μην συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. «Η γενικότερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη χώρα, για το λαό μας» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Στο θέμα του προσφυγικού δήλωσε ότι πρέπει «να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη. Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις ώστε να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος σε κέντρα φιλοξενίας». Τέλος ζήτησε να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, να υπάρξουν μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να μπουν μπροστά στην πολιτική μάχη για «να υψωθεί τείχος προστασίας στις λαϊκές κατοικίες, ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα, για να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, και να μπει φρένο στο νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση που μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση».

Νωρίτερα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στη Δυτ. Μακεδονία συναντήθηκε με το δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως της θέρμανσης, του κάθετου άξονα Φλώρινα- Πτολεμαΐδα, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με τη Θεσσαλονίκη αλλά κα ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της ΔΕΗ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο- ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ από την περίοδο του εμφυλίου ενώ στην συνέχεια παρευρέθηκε στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος.