Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Πρέπει να καταδικαστεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε

Στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «πρέπει να καταδικαστεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αποδεδειγμένα πλέον και στη συνείδηση του λαού, αλλά όπως φαίνεται και από την ακροαματική διαδικασία, και στο δικαστήριο».

Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε ωστόσο μιλώντας στο «Οpen» ότι αυτή η εξέλιξη «δεν σημαίνει ότι πρέπει ως λαός, ως κοινωνία, να επαναπαυόμαστε γύρω από τέτοια φαινόμενα, ρατσιστικά, φασιστικά, πολύ περισσότερο ναζιστικά που οδηγούν από την ίδια την ιδεολογία και πρακτική τους σε εγκλήματα όπως αυτό που θρηνήσαμε με τον Παύλο Φύσσα, με μετανάστες και την εγκληματική επίθεση που έγινε σε συνδικαλιστές, στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος».

Για τις αντιδράσεις σε περιοχές όπου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες, απάντησε ότι η βάση των αντιδράσεων «πάλι βρίσκεται στο πώς λειτουργεί το σύστημα και πού οδήγησε την κατάσταση» και αναφέροντας την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, είπε ότι το εκεί hot spot βρίσκεται σε «απαράδεκτη κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις που αγγίζει τα όρια, όχι του απαράδεκτου – αλλά μιλάμε για έγκλημα».

«Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά, να μεταφερθούν με γρήγορες διαδικασίες σε ανοιχτά κέντρα ελέγχου και καταγραφής και με τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, να γίνεται γρήγορα η διαδικασία είτε απόδοσης ασύλου, είτε μετάβασης στους τόπους προορισμού τους» τόνισε.

Πρόσθεσε, ως προς τον προσδιορισμό των χώρων, ότι «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, θα μπορούσε η τοπική κοινωνία και οι φορείς να εκφράσουν πιθανόν μια γνώμη, όμως θα έπρεπε να είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας και των αρμοδίων να επιλέξουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια».

Όσον αφορά την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και χωρίς καμία βάση», ενώ, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη υποστήριξε πως «είπε κάτι αυτονόητο. Δεν μπορείς να δεχθείς ότι θα πας και θα προκαλέσεις με αυτόν τον αισχρό τρόπο ανθρώπους ξεριζωμένους, πεινασμένους και ταλαιπωρημένους».

Αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις επισήμανε ότι «και άλλες κυβερνήσεις επιχείρησαν να βάλουν στο γύψο τις διαδηλώσεις και δεν το κατάφεραν, απέσυραν τα νομοσχέδια. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, απάντησε ότι «εκτός από τον αποπροσανατολισμό για το πρόβλημα, εκφυλίζεται η διαδικασία με μια αντιπαράθεση που δεν έχει σχέση με την ουσία του αντικειμένου της επιτροπής». Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να ορίζει τους εκπροσώπους του γιατί «είναι κοινοβουλευτική επιτροπή, όχι δικαστήριο», όπως και κάθε κόμμα «έχει δικαίωμα να καλέσει κάποιον της επιτροπής ως μάρτυρα».

Τέλος είπε ότι «οι ονομαζόμενοι “προστατευόμενοι μάρτυρες” πρέπει να έλθουν να καταθέσουν με το όνομά τους, την ιδιότητά τους, τα πρόσωπά τους».