Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πάνε ως το τέλος ψηφίζοντας αντιλαϊκά μέτρα και ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιταγές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ»

«Ο κ. Τσί­πρας, στη συγκε­κρι­μέ­νη φάση, επέ­λε­ξε τον κ. Καμ­μέ­νο, στην ουσία οδή­γη­σε σε παραί­τη­ση τον κ. Κοτζιά, ο οποί­ος κατά τ’ άλλα υλο­ποιού­σε όλη την πολι­τι­κή των ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, της συγκυ­βέρ­νη­σης, όλα αυτά τα χρό­νια, δηλα­δή, στα ζητή­μα­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής ήταν στην ίδια κατεύ­θυν­ση», ανέ­φε­ρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τ/σ Star Κεντρι­κής Ελλά­δας, το βρά­δυ της Πέμπτης.

Σημεί­ω­σε ότι οι Αλ. Τσί­πρας και Π. Καμ­μέ­νος «είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να πάνε μέχρι τέλους αυτή τη συγκα­τοί­κη­ση, στα βασι­κά ζητή­μα­τα της πολι­τι­κής και της εξω­τε­ρι­κής και της εσω­τε­ρι­κής συμ­φω­νούν, σηκώ­νουν και οι δύο τα χέρια και ψηφί­ζουν αντι­λαϊ­κούς νόμους, αντι­λαϊ­κά μέτρα και είναι πλή­ρως ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νοι με τις επι­τα­γές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» καθώς «αυτή είναι η στρα­τη­γι­κή τους επιλογή».

Ερω­τη­θείς αν «για να σωθεί ο Π. Καμ­μέ­νος και η συγκυ­βέρ­νη­ση θυσιά­στη­κε ο κ. Κοτζιάς με αυτό τον τρό­πο», έκα­νε λόγο για υπαρ­κτές αντι­θέ­σεις εντός της συγκυ­βέρ­νη­σης, προ­σθέ­το­ντας: «Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι και σ’ αυτά τα ζητή­μα­τα είναι πλή­ρως ανα­ξιό­πι­στη και κυρί­ως είναι επι­κίν­δυ­νη για την πορεία από δω και πέρα της χώρας, για τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού».

Ως προς το θέμα των μυστι­κών κον­δυ­λί­ων, είπε ότι το ΚΚΕ «ετοι­μά­ζει ερώ­τη­ση στη Βου­λή, θα έχου­με παρέμ­βα­ση και θα απαι­τή­σου­με εκεί να ειπω­θούν όλα με το όνο­μά τους».

Σχε­τι­κά με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, είπε ότι το ΚΚΕ θα την κατα­ψη­φί­σει και διό­τι το κύριο ζήτη­μα για το οποίο έγι­νε είναι η έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «το οποίο είναι παρά­γο­ντας μόνο απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης, αλλα­γής συνό­ρων και προ­βλη­μά­των και στα Βαλ­κά­νια και ευρύ­τε­ρα στην περιο­χή» και για «όλα τα ανι­στό­ρη­τα που υπάρ­χουν σε αυτή».

Ανα­φέρ­θη­κε στην έντα­ση των πιέ­σε­ων που ασκού­νται στο πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό της γεί­το­νος χώρας «μέσα στις αντι­θέ­σεις και στους αντα­γω­νι­σμούς απ’ τη μια των Αμε­ρι­κα­νών και απ’ την άλλη των Ρώσων», προ­σθέ­το­ντας: «Δεν ξέρου­με που θα κατα­λή­ξει και αυτή η ψηφο­φο­ρία. Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει τους οκτώ που του λεί­πουν ο κ. Ζάεφ».

Ο κ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι, ιδιαί­τε­ρα «μετά την τρι­με­ρή συνά­ντη­ση Ελλά­δας-Κύπρου-Αιγύ­πτου όπου συζη­τή­θη­κε και το θέμα της οριο­θέ­τη­σης της ΑΟΖ, αλλά και το τι μέλ­λει γενέ­σθαι με τα οικό­πε­δα της Κυπρια­κής ΑΟΖ και τα υπό­λοι­πα που έχουν δοθεί σε αμε­ρι­κά­νι­κες, γαλ­λι­κές και άλλες εται­ρεί­ες οι οποί­ες αρχί­ζουν και πρέ­πει να αρχί­σουν την εξό­ρυ­ξη», ο Ερντο­γάν «αμφι­σβή­τη­σε αυτή τη συμ­φω­νία και την κυπρια­κή ΑΟΖ αλλά έβα­λε και ζήτη­μα για την ελλη­νι­κή ΑΟΖ και όλα τα υπό­λοι­πα στα όρια των ΑΟΖ Ελλά­δας — Κύπρου και Αιγύπτου».

Εγκά­λε­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό για καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος εφη­συ­χα­σμού στον ελλη­νι­κό λαό και τόνι­σε ότι ο Ερντο­γάν και η άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας «είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να διεκ­δι­κή­σουν τον πλού­το που υπάρ­χει» και «τμή­μα της ΑΟΖ, παρό­τι δεν το δικαιού­νται εν ονό­μα­τι μάλι­στα της τουρ­κο­κυ­πρια­κής πλευ­ράς, που είναι απα­ρά­δε­κτο διό­τι το κυπρια­κό εξα­κο­λου­θού­με να πιστεύ­ου­με και έτσι είναι, παρό­τι πολ­λοί το έχουν αφή­σει αυτό στην άκρη, ότι είναι ζήτη­μα εισβο­λής και κατο­χής ενός κυρί­αρ­χου κρά­τους από ένα άλλο κρά­τος και αυτό είναι η Τουρκία».

«Κι απ’ αυτή τη σκο­πιά θα πρέ­πει να υπάρ­ξει προ­ώ­θη­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και επί­λυ­ση του κυπρια­κού ζητή­μα­τος. Δεν είμα­στε αισιό­δο­ξοι και εδώ οι πιέ­σεις εκ μέρους του αμε­ρι­κά­νι­κου παρά­γο­ντα αλλά και άλλων ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων είναι πάρα πολ­λές και μεγά­λες και γι’ αυτό χρειά­ζε­ται κινη­το­ποί­η­ση, επα­γρύ­πνη­ση και στε­νή παρα­κο­λού­θη­ση όλων αυτών των παρα­γό­ντων το επό­με­νο διά­στη­μα. Και βεβαί­ως οι εξε­λί­ξεις αυτές θα επι­δρά­σουν και στην πορεία της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας για την οποία επί­σης δεν είμα­στε αισιό­δο­ξοι», πρόσθεσε.

Σχε­τι­κά με την «έξο­δο από τα μνη­μό­νια», είπε ότι «από τα μνη­μό­νια δεν βγαί­νεις όταν έχεις τρία μνη­μό­νια σε πλή­ρη ισχύ που σημαί­νει ότι είναι πάνω από 1.000 εφαρ­μο­στι­κοί αντι­λαϊ­κοί νόμοι που τους πλη­ρώ­νει με το αίμα του, τον ιδρώ­τα του κι απ’ την τσέ­πη του ο ελλη­νι­κός λαός» και πρό­σθε­σε ότι «οι δεσμεύ­σεις που έγι­ναν με αυτή την “έξο­δο” φαί­νε­ται ότι θα υλο­ποιού­νται και με νέους αντερ­γα­τι­κούς, αντι­λαϊ­κούς νόμους».

Σε ό,τι αφο­ρά τις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, είπε ότι το ΚΚΕ εκτι­μά πως το πεδίο των τοπι­κών εκλο­γών, που αφο­ρά μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, είναι ταυ­τό­χρο­να και πεδίο συσπεί­ρω­σης και συμπα­ρά­τα­ξης δυνά­με­ων στην κατεύ­θυν­ση αγω­νι­στι­κών λαϊ­κών διεκ­δι­κή­σε­ων μέσα από τους συν­δυα­σμούς της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, προ­σθέ­το­ντας «θεω­ρού­με ότι μπο­ρούν αυτά να διευ­ρυν­θούν με νέες δυνά­μεις, νέους ανθρώ­πους. Και βεβαί­ως σύντο­μα θα απο­φα­σί­σου­με και για τους επι­κε­φα­λής και θα τους ανακοινώσουμε».

Ως προς τις εθνι­κές εκλο­γές, είπε ότι είναι απα­ραί­τη­τη η όσο το δυνα­τόν μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: “Αν είχα­με μεγα­λύ­τε­ρη δύνα­μη και υπήρ­χε δυνα­τό­τη­τα, θα μπο­ρού­σα­με και η φωνή μας να είναι πιο δυνα­τή και μέσα στο Κοι­νο­βού­λιο, μαζί βέβαια με τον λαϊ­κό παρά­γο­ντα, την κινη­το­ποί­η­ση του κόσμου, τοπι­κά, πανελ­λα­δι­κά κ.λπ. ώστε να είναι δίπλα μας και ταυ­τό­χρο­να να διεκδικούμε».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο