Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

«Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις» αναφέρει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος».

Διευκρινίζει ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις αφορούν στο «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίσθηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946), τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».

Ο κ. Κουτσούμπας επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες, τόσο σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας όσο και στη σημερινή, διότι «χρησιμοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήματα, ουσιαστικά, δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων».

Αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση στέλνει ξανά τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες, γιατί ουσιαστικά μιλάει για πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση “ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής” στα θέματα των γερμανικών οφειλών!»

«Και αφού οριοθετήσει όπως λέει και “χαράξει τις γενικές και επιμέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο”!!! Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει ο λαός μας και έχει δίκιο», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι «δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη ούτε καν οι διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας για τις επανορθώσεις», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία θεωρεί ότι το θέμα και νομικά έχει λήξει επιδιώκοντας να αμβλύνει έως και να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των επανορθώσεων, είτε αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις καταστροφές στην Ελλάδα είτε τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά».

Ο Δ. Κουτσούμπας εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «συμπράττει ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές της για τα εγκλήματά της στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό το σκοπό η Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας αποφάσισε τη δημιουργία του ονομαζόμενου “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον”. Τι ακριβώς σχεδιάζουν; Επιστημονικά συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα και άλλα σχετικά…».

Αναφέρει ακόμα ότι η δημιουργία «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», «απ΄ ό τι φαίνεται δεν είναι άσχετο με τις γερμανικές αποζημιώσεις», καθώς, όσοι διαφημίζουν το εν λόγω Ίδρυμα «όπως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν, λένε ότι υπάρχουν μεν δυνατότητες συνεργασίας με Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και μέσω του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον”, όμως, από την άλλη θεωρεί ότι “το να μιλάμε για τις αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος!!!”».

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή, που επικαλείται καπηλευόμενη την ιστορία των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ, μολύνοντάς την, ακολουθεί την ίδια ρότα με τις προκατόχους της και δεν διεκδικεί τις επανορθώσεις-αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Γιατί ταυτίζεται με τις επιλογές και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που δεν θέλει να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, η οποία είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση», υπογραμμίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει τις οφειλές από το Γερμανικό Κράτος, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ειπώθηκε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση τον Ιούνιο του 2016 και χαρακτηρίζει «έωλο» και «εκ του πονηρού» το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση περί της αναγκαιότητας να προηγηθεί τεκμηρίωση για να εγείρει το ζήτημα των επανορθώσεων.

«Στοιχεία υπήρχαν. Άλλωστε, ολόκληρη τη δεκαετία του ’90, αλλά και του 2000 και στη συνέχεια, υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία για την τεκμηρίωση των επανορθώσεων και το ύψος τους. Υπάρχουν οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Να γιατί λέμε ότι η διεκδίκηση των επανορθώσεων από τη Γερμανία είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο», προσθέτει.

«Το ΚΚΕ εξοπλισμένο με την πείρα των πολύχρονων παρεμβάσεών του θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας», καταλήγει στο άρθρο του ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ.