Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του, έλεγε καθαρά πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην απο­ψι­νή του ομι­λία στην αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων στο πρώ­ην εργο­στά­σιο «Καχρα­μά­νο­γλου» στο Κερα­τσί­νι, στην εκδή­λω­ση για την παρου­σί­α­ση της έκδο­σης της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής» «Η δίκη της Χρυ­σής Αυγής. Η απο­κά­λυ­ψη του πραγ­μα­τι­κού προ­σώ­που της εγκλη­μα­τι­κής — ναζι­στι­κής οργά­νω­σης» τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα της έκδο­σης αυτής προ­κει­μέ­νου να γίνουν γνω­στά στο λαό και στη νεο­λαία όσα συνέ­βη­σαν στη δίκη αλλά και υπο­χρέ­ω­ση του ΚΚΕ απέ­να­ντι στα θύμα­τα της ΧΑ και τις οικο­γέ­νειές τους, στους δικη­γό­ρους, μάρ­τυ­ρες, δημο­σιο­γρά­φους που έδω­σαν τη μάχη για να απο­κα­λύ­ψουν τελι­κά το ναζι­στι­κό εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της ΧΑ. «Πάνω από όλα όμως ήταν μια υπο­χρέ­ω­ση απέ­να­ντι στον ελλη­νι­κό λαό, τους εργα­ζό­με­νους που όρθω­σαν ανά­στη­μα, αντι­πά­λε­ψαν με συνέ­πεια τη ΧΑ» τόνισε.

Υπεν­θύ­μι­σε την συμ­βο­λή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με χιλιά­δες άλλους αγω­νι­στές, όλα αυτά τα χρό­νια, σε αυτόν τον αγώ­να σε επί­πε­δο νομι­κό, ιδε­ο­λο­γι­κό και θεω­ρη­τι­κό και σε επί­πε­δο πολι­τι­κό στους χώρους δου­λειάς και στις συνοι­κί­ες. «Η ποι­νι­κή κατα­δί­κη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής ΧΑ ήταν μια πρά­ξη ανα­γκαία. Η φυλά­κι­ση της διευ­θυ­ντι­κής ομά­δας και των εκτε­λε­στι­κών οργά­νων ήταν μια πρά­ξη αυτο­νό­η­τη. Ο αγώ­νας, όμως, για να ηττη­θεί ορι­στι­κά κι αμε­τά­κλη­τα η ΧΑ, ο ναζι­σμός και οι παρα­φυά­δες τους, σίγου­ρα δεν τελειώ­νει και δεν κρί­νε­ται στις αίθου­σες των δικα­στη­ρί­ων» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­ση­μαί­νο­ντας περισ­σό­τε­ρο που ακό­μη και σε νομι­κό επί­πε­δο, υπάρ­χουν σημεία ‑στα οποία ανα­φέρ­θη­κε λεπτο­με­ρώς — που «μας ανη­συ­χούν και που δε θα πρέ­πει να επι­σκια­στούν από τη συνο­λι­κά θετι­κή από­φα­ση του δικαστηρίου».

vivlioparoysiash xrysh aygh1

«Δεν εφη­συ­χά­ζου­με, ανα­δει­κνύ­ου­με τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που τρο­φο­δό­τη­σαν την ΧΑ. Αιτί­ες οι οποί­ες δεν εξα­φα­νί­στη­καν ούτε με την κατα­δί­κη των ναζί εγκλη­μα­τιών, ούτε με τον εξο­βε­λι­σμό της από το αστι­κό κοι­νο­βού­λιο» τόνι­σε. Όπως είπε στη συνέ­χεια, «η ναζι­στι­κή ΧΑ φού­σκω­σε — ή καλύ­τε­ρα την φού­σκω­σαν — σε συν­θή­κες μιας βαθιάς οικο­νο­μι­κής κρί­σης του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, όπου με βασι­κό εργα­λείο τα μνη­μό­νια και τα αλλε­πάλ­λη­λα προ­γράμ­μα­τα, τα διά­φο­ρα αστι­κά κόμ­μα­τα, επέ­βα­λαν πρω­τό­γνω­ρα αντερ­γα­τι­κά μέτρα κι αντι­λαϊ­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις». Ανα­φέρ­θη­κε στις εξε­λί­ξεις εκεί­νης της περιό­δου και σημεί­ω­σε οτι το σύστη­μα έπρε­πε «να πάρει έκτα­κτα μέτρα χει­ρα­γώ­γη­σης της λαϊ­κής αγα­νά­κτη­σης, έτσι ώστε αυτή να μη συνα­ντη­θεί με το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα, με την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή πάλη και προ­ο­πτι­κή, στην οποία καλού­σε και για την οποία πάλευε το ΚΚΕ».

Σημεί­ω­σε ότι παράλ­λη­λα βρί­σκο­νταν σε εξέ­λι­ξη διερ­γα­σί­ες ανα­μόρ­φω­σης του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος, «τόσο στο χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, με την κατάρ­ρευ­ση του ΠΑΣΟΚ και την εκλο­γι­κή άνο­δο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο χώρο της Δεξιάς, με βασι­κό στό­χο να εμφα­νι­στούν μορ­φώ­μα­τα που, εκτός των άλλων, θα απορ­ρο­φή­σουν τις εθνι­κι­στι­κές διαρ­ρο­ές της ΝΔ, αλλά και του ΛΑΟΣ, που είχαν εκτε­θεί στα μάτια του λαού, στο πλαί­σιο της μνη­μο­νια­κής αντι­λαϊ­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης». «Τέτοιες δυνά­μεις ήταν η ΧΑ, αλλά και οι ΑΝΕΛ, που στη συνέ­χεια απο­τέ­λε­σαν και κυβερ­νη­τι­κό συμπλή­ρω­μα του ΣΥΡΙΖΑ» πρό­σθε­σε. Όπως ανέ­φε­ρε στη συνέ­χεια, «τα μορ­φώ­μα­τα αυτά και ιδιαί­τε­ρα η ΧΑ βρή­κε δίαυ­λους επι­κοι­νω­νί­ας με άνερ­γους, αλλά και ανθρώ­πους των λαϊ­κών στρω­μά­των μέσα σε διά­φο­ρες τότε εκδη­λώ­σεις και δρά­σεις με θολό περιε­χό­με­νο, των λεγό­με­νων «αγα­να­κτι­σμέ­νων», που με πολ­λούς τρό­πους προ­μό­τα­ραν και διά­φο­ρα κέντρα του κατε­στη­μέ­νου, σε ευθεία αντι­πα­ρά­θε­ση με το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνημα».

vivlioparoysiash xrysh aygh

«Οι ευθύ­νες όσων συνυ­πήρ­ξαν με τη ΧΑ τότε είναι μεγά­λες και φυσι­κά ανα­φε­ρό­μα­στε και σε πολι­τι­κές δυνά­μεις» υπο­γράμ­μι­σε προ­σθέ­το­ντας ότι η ΧΑ «στή­ρι­ξε και στη­ρί­χτη­κε ολό­πλευ­ρα από τμή­μα­τα της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, είχε δια­συν­δέ­σεις μέσα στον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό και τους μηχα­νι­σμούς κατα­στο­λής, απο­λάμ­βα­νε την προ­βο­λή πολ­λών ΜΜΕ και την ανο­χή όλων των αστι­κών κομ­μά­των μηδε­νός εξαιρουμένου».

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν μάση­σε τα λόγια του, έλε­γε καθα­ρά πως η Χρυ­σή Αυγή είναι εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, ακρι­βώς για­τί είναι ναζι­στι­κή και στη δομή της και στην οργά­νω­σή της. Γι’ αυτό έδι­νε τη μάχη μέσα στους χώρους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στα σχο­λεία, στις σχο­λές για να απο­μο­νω­θούν οι ναζί, να μη βρί­σκουν τόπο να στα­θούν. Επι­μέ­να­με και αμέ­σως μετά τις συλ­λή­ψεις της ηγε­τι­κής ομά­δας, πριν από 7 χρό­νια, επι­μέ­νου­με και τώρα, με την ολο­κλή­ρω­ση της δίκης, ότι δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει εφη­συ­χα­σμός» τόνισε.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι «η απο­μό­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής και κάθε ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί από τον ίδιο το λαό, το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, δυνα­μώ­νο­ντας την πάλη για ρήξη με το σύστη­μα που γεν­νά, θρέ­φει και αξιο­ποιεί το φασι­σμό». Ο Δ. Κου­τσού­μπας εξή­γη­σε, με παρα­δείγ­μα­τα από την ιστο­ρία της Δημο­κρα­τί­ας της Βαϊ­μά­ρης — το πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κό, όπως είπε — και από την δικτα­το­ρία του 1967 το πως «ο φασι­σμός τρο­φο­δο­τή­θη­κε και τρο­φο­δο­τεί­ται από το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, ακό­μα και με τη μορ­φή της ανά­θε­σης της δια­κυ­βέρ­νη­σης ή και τη συμ­με­το­χής σ’ αυτήν, όταν αυτό υπα­γο­ρεύ­ουν τα συμ­φέ­ρο­ντά του». Είπε ότι το πολι­τι­κό συμπέ­ρα­σμα πως «ότι η αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία μπο­ρεί να «αγκα­λιά­ζει» φασι­στι­κές δυνά­μεις και ενί­ο­τε να τους παρα­χω­ρεί και το τιμό­νι του αστι­κού κρά­τους, δεν αφο­ρά μόνο το παρελ­θόν, αφο­ρά και το παρόν και το μέλλον».

vivlioparoysiash xrysh aygh3

Ανα­φέρ­θη­κε στη συνέ­χεια στον «όχι και τόσο αθώο όψι­μο αντι­φα­σι­σμό ορι­σμέ­νων» καθώς «πολ­λοί αστοί πολι­τι­κοί, δημο­σιο­λό­γοι και άλλοι, βρή­καν την ευκαι­ρία να επεν­δύ­σουν ξανά στο ανορ­θο­λο­γι­κό και ανι­στό­ρη­το κατα­σκεύ­α­σμα της θεω­ρί­ας των «δύο άκρων», της ταύ­τι­σης του κομ­μου­νι­σμού με τον ναζισμό».Επισήμανε ότι «αυτό το κατα­σκεύ­α­σμα είνα απο­τυ­πώ­μέ­νο ως επί­ση­μη πολι­τι­κή της Ε.Ε., δια­τυ­πω­μέ­νο σε δεκά­δες κεί­με­νά της, που φέρουν την υπο­γρα­φή όχι μόνο συντη­ρη­τι­κών και ακρο­δε­ξιών δυνά­με­ων, αλλά και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών και δήθεν νεο­α­ρι­στε­ρών». Ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων, ότι « αφορ­μή την από­φα­ση κατα­δί­κης της ΧΑ και τις παλ­λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις «βρή­καν αφορ­μή διά­φο­ροι να ξεσα­λώ­σουν ταυ­τί­ζο­ντας τους κομ­μου­νι­στές, τους αρι­στε­ρούς δημο­κρά­τες αγω­νι­στές με τους φασί­στες, αφού μιλά­νε για «κόμ­μα­τα της αρι­στε­ράς που ποντά­ρουν στον διχα­σμό της κοι­νω­νί­ας, δικαιο­λο­γούν βιαιο­πρα­γί­ες» και άλλα τέτοια και «η δικαιο­σύ­νη πρέ­πει να τα αντι­με­τω­πί­σει» κλπ». «Τους απα­ντά­με: Το ΚΚΕ δεν έκρυ­ψε ποτέ και δεν κρύ­βει τους σκο­πούς του, το πρό­γραμ­μά του. Αγω­νί­ζε­ται να ενώ­σει την πλειο­ψη­φία του λαού, απέ­να­ντι σε μια μικρή μειο­ψη­φία που τον εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται, τον κατα­πιέ­ζει και τον κατα­δι­κά­ζει στην αβε­βαιό­τη­τα, την ανα­σφά­λεια, την αθλιό­τη­τα, με τη δύνα­μη της βίας του αστι­κού κράτους.

Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κή αντί­θε­ση που δια­περ­νά όλη την κοι­νω­νία. Αντί­θε­ση, που συσκο­τί­ζουν με διά­φο­ρα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα, περί «εθνι­κής ενό­τη­τας», «ενιαί­ων συμ­φε­ρό­ντων», «εθνι­κής οικο­νο­μί­ας και συμ­φέ­ρο­ντος» και άλλα σχε­τι­κά» τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας «το ΚΚΕ παλεύ­ει να απο­κα­λύ­ψει, να φωτί­σει και να εξα­λεί­ψει αυτήν την πραγ­μα­τι­κή αντί­θε­ση, ως τη μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση για να μπο­ρέ­σει να ζήσει ο λαός μας, με βάση τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας. Είναι αγώ­νας ταξι­κός και δεν μπο­ρεί να γίνε­ται με δια­κη­ρύ­ξεις και μεγά­λα λόγια, αλλά με τη δύνα­μη της λαϊ­κής οργά­νω­σης και πάλης».

vivlioparoysiash xrysh aygh7

Ανα­φε­ρό­με­νος στις ανα­λύ­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ΧΑ είπε ότι «ο φασι­σμός, σύμ­φω­να με αυτές τις ανα­λύ­σεις, μπο­ρεί να είναι τα πάντα, εκτός από αυτό που πραγ­μα­τι­κά είναι: Γέν­νη­μα του συστή­μα­τος της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης. Γνή­σιο παι­δί του καπι­τα­λι­σμού. Ούτε νόθο, ούτε υιο­θε­τη­μέ­νο». «Ο φασι­σμός πριν από όλα είναι καπι­τα­λι­σμός, ένα από τα γνή­σια και πολ­λα­πλής χρη­σι­μό­τη­τας πολι­τι­κά στη­ρίγ­μα­τα της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου. Γι’ αυτό και ως μορ­φή της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, ο φασι­σμός δεν μπο­ρεί να κατα­πο­λε­μη­θεί ούτε με τεχνη­τές συγκολ­λή­σεις, ούτε με επι­κλή­σεις στην αστι­κή δημο­κρα­τία. Δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί όταν απο­κό­βε­ται από την ρίζα του, από το ίδιο το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, την εξου­σία του κεφα­λαί­ου. Για­τί, όπως είχε γρά­ψει ο Γερ­μα­νός κομ­μου­νι­στής δια­νοη­τής Μπέρ­τολτ Μπρεχτ: «Ο φασι­σμός δεν μπο­ρεί να πολε­μη­θεί παρά σαν καπι­τα­λι­σμός στην πιο ωμή και κατα­πιε­στι­κή του μορ­φή, σαν ο πιο θρα­σύς κι ο πιο δόλιος καπι­τα­λι­σμός». Αυτό είναι το μήνυ­μα που στέλ­νου­με ως ΚΚΕ.

Αυτός είναι ο δρό­μος, έτσι ώστε ο φασι­σμός, ο ναζι­σμός, η Χρυ­σή Αυγή, οι διά­φο­ρες άλλες παρα­φυά­δες τους, είτε με το ωμό τους πρό­σω­πο, είτε και με το συγκα­λυμ­μέ­νο, δήθεν σοβα­ρό προ­σω­πείο, να πάνε ορι­στι­κά εκεί που ανή­κουν. Δηλα­δή, στον σκου­πι­δο­τε­νε­κέ της ιστορίας!

Είμα­στε σίγου­ροι ότι εκεί θα τους τοπο­θε­τή­σει ορι­στι­κά κι αμε­τά­κλη­τα η πάλη του λαού, ο αγώ­νας για μια άλλη κοι­νω­νία, μια εργα­τι­κή, μια γνή­σια λαϊ­κή εξου­σία, με την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Τέλος, στην απο­ψι­νή εκδή­λω­ση έγι­ναν επί­σης παρεμ­βά­σεις από συνη­γό­ρους της Πολι­τι­κής Αγω­γής στη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Η απο­κά­λυ­ψη του πραγ­μα­τι­κού προ­σώ­που της εγκλη­μα­τι­κής-ναζι­στι­κής οργάνωσης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο