Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δ. Κουτσούμπας: Όποιος θέλει επαναφορά μισθών, συντάξεων να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ 

“Όποιος θέλει να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα, να ψηφίσει την πρόταση νόμου των 515 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και μπορεί κάλλιστα να ψηφιστεί εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει “απεξαρτώμεθα πλέον από τους θεσμούς” ή ότι “έχουμε εθνική πολιτική” και άλλα τέτοια διάφορα, που για μας είναι εντός εισαγωγικών, είναι όμως λόγια της ελληνικής κυβέρνησης”, επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ “24/7”.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μνημονιακό νόμο της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει ψηφιστεί και με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση, με κριτήρια την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και μόνο, και σημείωσε ότι “αυτός ο εμβληματικός, αντεργατικός νόμος Βρούτση, που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τότε, αποκλείει την ελεύθερη διαπραγμάτευση του ύψους του κατώτατου μισθού”.

Ως προς την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ανέφερε ότι “δεν γίνεται καταρχήν για όλους τους κλάδους που υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις” προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση “δεν ακουμπά” το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εργοδοσία είτε να μην προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, είτε να υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ η κατάσταση των εργαζομένων επιβαρύνεται και από την πανσερμία των εργασιακών σχέσεων.

Ερωτηθείς για την περικοπή των συντάξεων, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία. Εάν θέλει να μην υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση που έχει απέναντι στους εταίρους, όπως και απέναντι στο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα, στην άρχουσα τάξη της χώρας, να ψηφίσει να μην περάσει αυτός ο αντισυνταξιοδοτικός νόμος και βεβαίως να καταργηθούν και οι προηγούμενοι”.

Ως προς τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται στην ΔΕΘ συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για το “Μακεδονικό”, είπε ότι “το ΚΚΕ υποστηρίζει το συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, που θα είναι στην πλατεία Αριστοτέλους και θα γίνει πορεία και όχι βεβαίως τα διάφορα άλλα εθνικιστικού τύπου συλλαλητήρια, που πάλι γίνονται για να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα και από την ουσία της αντιδραστικής συμφωνίας των Πρεσπών, της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ”.

“Διότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε αυτή τη συμφωνία. Έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι μας βάζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η συμφωνία αυτή γίνεται, κυρίως, για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Αυτό δεν προάγει την ασφάλεια, την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ, αλλά και το κάλεσμα του κόμματος προς τον λαό να είναι σε ετοιμότητα, λόγω των εξελίξεων στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι “η αμερικανοΝΑΤΟϊκή πολιτική στην περιοχή είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνόρων”.

Ερωτηθείς για την εσωτερική πολιτική είπε ότι τον ελληνικό λαό πρέπει να απασχολήσει η απάντηση στο ερώτημα “πόσο διαφορετικά μπορεί να χειριστεί μια κυβέρνηση ΝΔ ή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα, τους μνημονιακούς νόμους, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ”, επισημαίνοντας ότι “η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται στον ίδιο δρόμο”, και χαρακτηρίζοντας “ξινισμένη” τη “σούπα του παλιού δικομματισμού-διπολισμού επίσης”.

Ως προς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, καθώς “προς το παρόν ετοιμάζονται άλλοι “μπαλαντέρ”, το Κίνημα Αλλαγής με το Ποτάμι ή χωρίς το Ποτάμι”.

Σε ό,τι αφορά αυτά που λέει η ΝΔ για την Αριστερά, είπε ότι “(η ΝΔ) καταρχήν χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα που δεν είναι”, προσθέτοντας ότι “παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης και άλλοι της ΝΔ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δυσφήμησε και την Αριστερά και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Αυτός ξέπλυνε όλα όσα εκπροσωπούσε η ΝΔ από τα γεννοφάσκιά της, την ΕΕ, την ΕΟΚ πριν, το ΝΑΤΟ, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό”.

“Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι λαϊκή – κοινωνική συμμαχία για την πρόοδο και την ανατροπή όλων αυτών. Αυτή είναι η λύση για τον ελληνικό λαό” υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε ανησυχητική την άνοδο της ακροδεξιάς κατά τα πρότυπα της Ευρώπης, επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα τη “σφραγίδα της Κομισιόν στον αντικομμουνισμό που ενισχύεται σε όλη την ΕΕ”.

Πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ότι “οι φασίστες είναι πάντα οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” του καπιταλιστικού συστήματος, αυτό υπηρετούν”.

Ερωτηθείς “γιατί δεν συζητά το ΚΚΕ με την λεγόμενη πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά”, είπε “εμείς συζητάμε με όλους έχουμε ανοιχτές αγκάλες μέσα στο κίνημα, μέσα στους αγώνες, γιατί εκεί πρέπει να δοκιμάζεις τι πραγματικά λέει ο καθένας”.

“Πρέπει μέσα στο κίνημα να ανοίγει η συζήτηση, να ανοίγει η διαπάλη, να λέει ο καθένας τις απόψεις του και σε αυτά που συμφωνούν, σε ταξική, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα έχει στόχους δηλαδή τέτοιους, που μπορεί ο καθένας φυσικά να έχει και τη δική του άποψη, την επιμέρους ή τη γενικότερη, μπορούμε να συναντηθούμε και να κάνουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Αυτή πρέπει να οδηγήσει και στην εργατική εξουσία” τόνισε, καταλήγοντας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.