Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δυτικά και νοτιοδυτικά της Αθήνας τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικών ρύπων μετά τη φωτιά στη Μεταμόρφωση

Στις δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες, λίγο πριν τις 7 το πρωί, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που μέτρησε, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων. στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Αττικής.
Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ)

Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Η φωτιά, 26 ώρες μετά εξακολουθεί και καίει ανακυκλώσιμα πλαστικά, συνεχίζοντας την εκπομπή καρκινογόνων ουσιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συστήνουν την αποφυγή της εισπνοής του τοξικού καπνού.

Και το συγκεκριμένο συμβάν, πάντως αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις σοβαρές ευθύνες της ασκούμενης πολιτικής που επιτρέπει εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες να λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό, χωρίς μέτρα ελέγχου, προστασίας και πρόληψης.