Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Είμαστε σίγουροι πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του…»;

Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Φανέλες με μηνύματα αλληλεγγύης φόρεσαν οι παίχτες της Γαλατά Σεράι στο χτεσινό αγώνα με την ΑΕΚ και πανό αλληλεγγύης σήκωσαν οι φίλαθλοι στις εξέδρες. Ένα εξ αυτών ανέγραφε το γνωστό εφυολόγημα των Εξαρχείων «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», το οποίο υποτίθεται εκφράζει μια δήθεν ειρηνόφιλη διάθεση των δύο λαών, μα καμία σχέση δεν έχει με το αίτημα αμφότερων των λαών για ειρηνική συνύπαρξη.

Αντιθέτως, στην εποχή του ιμπεριαλισμού το Αιγαίο δεν «ανήκει στα ψάρια του», αλλά στους νεκρούς του, σημερινά και αυριανά θύματα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων.

Είναι άλλο πράγμα ο κοινός δρόμος των λαών (χωρίς τα αφεντικά τους), μια θάλασσα που ενώνει δύο λαούς κι άλλο πράγμα ένα «οικόπεδο» που ορέγονται πολλοί και διευθέτηση του όλου ζητήματος (ενεργειακοί πόροι – αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κλπ), με βάση τους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και καταμερισμούς.

Όταν το ΝΑΤΟ και η Frontex  και ο αμερικανικός στόλος αλωνίζουν στο Αιγαίο, όταν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζουν θαλάσσια σύνορα, το Αιγαίο δεν «ανήκει στα ψάρια του».

Όταν η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνδιαχείριση και η συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, προς όφελος της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, συνολικά των μονοπωλίων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, το Αιγαίο δεν «ανήκει στα ψάρια του»

Όταν απειλούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, όταν αμφισβητούνται συνθήκες που εξασφαλίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τότε το Αιγαίο δεν «ανήκει στα ψάρια του».

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά ενώ πάντοτε μοιράζονταν και μοιράζονται κοινά βάσανα. Θύματα και οι δύο εκμετάλλευσης και έρμαιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών χωρίς αλυτρωτισμούς και εντάσεις είναι το ζητούμενο και αυτό μπορεί να κερδηθεί, με σύσφιγξη της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών και ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ώστε να μπουν εμπόδιο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς που προμηνύουν τα χειρότερα και γα τους δύο λαούς.

Κάποτε θα καταργηθούν τα σύνορα, κάποτε θα καταργηθεί η έννοια των κυριαρχικών δικαιωμάτων,θα τα καταργήσουν οι λαοί. Κάποτε η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα γίνεται προς όφελος των λαών, θα το επιβάλουν οι λαοί. Τότε το Αιγαίο θα ανήκει στα ψάρια του. Τότε οι λαοί θα απολαμβάνουν αμέριμνα τη θάλασσα ένθεν κακείθεν του Αιγαίου.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook