Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Είναι ο Σουηδική κοινωνία ρατσιστική;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Διαβάζουμε κάθε μέρα εδώ και ενάμισι χρόνο για την αύξηση των επιθέσεων σε κέντρα προσφύγων, σε μουσουλμανικούς ναούς σε ζητιάνους και ζητιανάκια. Παράλληλα για την αύξηση της επιρροής του ξενοφοβικού κόμματος SD* ΚΑΙ στους εργαζόμενους γεννημένους εκτός Σουηδίας. Προσθέτοντας επίσης και την ρητορική ενάντια στους πρόσφυγες για τα επιδόματα και τις βοήθειες που παίρνουν για 2 χρόνια, δημιουργείται η αίσθηση ότι ζούμε σε μια χώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός! Σίγουρα η δράση ρατσιστικών, φασιστικών και ναζιστικών εγκληματικών οργανώσεων έχει αυξηθεί και στην Σουηδία όπως άλλωστε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη! Έχουμε όμως έξαρση του ρατσιστικού φαινομένου στην Σουηδία;

Η έλευση 150-160 χιλιάδων προσφύγων μόνο το 2015 δημιουργεί αίσθηση ανταγωνισμού και ανασφάλειας σε τμήματα της εργατικής τάξης που απασχολούνται σε κλασικά «μεταναστευτικά» σχετικά ανειδίκευτα επαγγέλματα, πχ στον καθαρισμό κτηρίων και σε κουζίνες!

Δηλαδή σ’αυτούς τους κλάδους που έτσι κι αλλιώς επικρατούν χαμηλές αμοιβές, ελαστικά ωράρια, ωρομίσθιες συμβάσεις, part-time κλπ. Σ ’αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης και όχι στην αστική η στην μεσαία, η ανησυχία για τα επιδόματα, δουλειές, κατοικία είναι μεγαλύτερη όταν έρχονται στην Σουηδία πολλοί μετανάστες-πρόσφυγες. Το κεφάλαιο λύνει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών παίρνοντας από άλλες χώρες η φεύγοντας σε άλλες χώρες.

Δεν προχωρεί όμως στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της παραγωγής στην Σουηδία επειδή βραχυπρόθεσμα κοστίζει, και έτσι το πρόβλημα γίνεται κοινωνικό και μεταφέρεται στην εργατική τάξη! Σημειώνω ότι με τον εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής αυξάνεται η παραγωγή και η παραγωγικότητα. Ο εκσυγχρονισμός θα επέτρεπε, για όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, μείωση των ωρών εργασίας και συνταξιοδότηση σε μικρότερες ηλικίες. Ταυτόχρονα θα δημιουργούσε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άδεια και αναψυχή και άλλα απολύτως απαραίτητα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης με ανθρώπινες συνθήκες!

Η ανησυχία συσπειρώνει αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης που στην πλειοψηφία του έχει μεταναστευτικές ρίζες γύρω από διαχωριστικές «ιδέες».

-Είτε της υπηκοότητας, εμείς Σουηδοί πολιτογραφημένοι υπήκοοι η Ευρωπαίοι οι «άλλοι» όχι.

-Είτε του κοσμικού πολιτισμού που είναι «ανώτερος» στην Σουηδία-Ευρώπη και «κατώτερος» στους πρόσφυγες.

-Είτε της θρησκείας, χριστιανοί εμείς και αυτοί μουσουλμάνοι η κάτι άλλο.

-Είτε της ενδυμασίας, ευρωπαϊκή εμείς τσαντίλες αυτοί!

-Είτε ακόμη της φορολογικής συνεισφοράς, εμείς πληρώνουμε φόρο οι άλλοι όχι και άλλους αντιεπιστημονικούς και ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς! Θέμα καθαρού ρατσισμού με 20% ανθρώπων που προέρχονται από άλλες χώρες δεν μπορεί να βρει έδαφος να ευδοκιμήσει στην Σουηδία! Ό Εθνοκεντρισμός όμως που έτσι κι αλλιώς επικρατεί στην Σουηδική κοινωνία που αυτοαποκαλείται «ομφαλός» της γης στα θέματα Δημοκρατίας (καλή χώρα, πιο τίμιοι πολιτικοί, ειρήνη μακροχρόνια, μικρή διαφθορά, πλούσιο κράτος, ελευθερία στα ζητήματα ταυτότητας, κα) φαίνεται ότι πιάνει ρίζες και στους εργαζόμενους με μεταναστευτική καταγωγή και σαν ένα στοιχείο ψυχολογικής ανέλιξης!

Έτσι πρέπει να θυμηθούμε πως και μεις οι ίδιοι σαν νέοι εργαζόμενοι μετανάστες κάποτε «στερήσαμε» από άλλους επιδόματα, δουλειές και κατοικίες χάριν της άρνησης του κεφαλαίου να εκσυγχρονιστεί! Όταν ταυτόχρονα καταφέρνει το κεφάλαιο, ο εργοδότης να κρατήσει χαμηλά τους μισθούς αλλά και να μας διαχωρίσει και να μας διασπάσει τότε η κυριαρχία του και η εξουσία του γίνεται απόλυτη και η δική μας ζωή αφόρητη! Η ενότητα των εργαζομένων πρέπει να επιτευχθεί με ταξικό προσανατολισμό απέναντι στον αντίπαλο που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο.

*SD Sverige Demokraterna. Ξενοφοβικό κόμμα που κατηγορείται ότι έχει ρίζες ρατσιστικές και φασιστικές. Τα ποσοστά γεννημένων έξω από την Σουηδία στις στατιστικές ψηφοφόρων η δυνητικών ψηφοφόρων του SD ( SIFO undersökningar, υπηρεσία σφυγμομετρήσεων) είναι περίπου 10% σε σημερινό ποσοστό προτίμησης 16% έναντι 13% στις τελευταίες εκλογές.

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.