Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Είναι το εμβόλιο ένας… «θρίαμβος του καπιταλισμού»;

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Με το ξεκίνημα των εμβολιασμών άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές για τον… «θρίαμβο του καπιταλισμού» που- όπως λένε- έσωσε την ανθρωπότητα από την πανδημία. Από τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης μέχρι τον… πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και μια σειρά φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής κοπής «παπαγάλους» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαβάσαμε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανακάλυψη του εμβολίου για τον Κορωνοϊό αποτελεί εφεύρεση του καπιταλισμού και των ΗΠΑ!

Με αφορμή τον χθεσινό εμβολιασμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, μεγαλοστέλεχος της ΟΝΝΕΔ έγραψε στο Twitter: «Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Της μονοπώλιακής, ιμπεριαλιστικής και ανάλγητης Αμερικής. Σύντροφοι, απολαύστε τα αγαθά του καπιταλισμού. Εις υγείαν».

Ξεπερνάμε την ειρωνεία και το νηπιακού επιπέδου σκεπτικό του στελέχους της ΟΝΝΕΔ (δεν είχαμε άλλωστε και μεγάλες προσδοκίες) και μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος: Είναι όντως «αγαθό του καπιταλισμού» το εμβόλιο ενάντια στον Κορωνοϊό;

Αρχικά να θυμίσουμε πως πρωτού ανακαλυφθεί το εμβόλιο, από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, μετράμε παγκοσμίως περίπου 1.8 εκατομμυρία νεκρούς. Φάνηκε στην πράξη, με τραγικό τρόπο, που οδηγεί η ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας και η αποψίλωση των δημοσίων συστημάτων Υγείας-Πρόνοιας προς όφελος του κεφαλαίου.

Δεύτερον, το εμβόλιο ενάντια στον Κορωνοϊό – όπως άλλωστε και κάθε εμβόλιο – αποτελεί προϊόν ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας. Είναι ασφαλώς αυτονόητο, αλλά στις παρούσες συνθήκες χρειάζεται να το υπογραμμίσουμε: Τις εφευρέσεις τις κάνουν οι επιστήμονες στα εργαστήρια – δεν τις κάνουν ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, ούτε οι CEO των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Τα εμβόλια, τα ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα που σώζουν ζωές αποτελούν επιτεύγματα της επιστήμης που είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης εργασίας.

Είναι λοιπόν οι μεγάλες στρατιές μισθωτών επιστημόνων και ερευνητών που, πουλώντας την ειδικευμένη εργατική τους δύναμη σε φαρμακευτικούς κολοσσούς και δουλεύοντας συχνά σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με εξοντωτικά ωράρια και σχετικά χαμηλούς μισθούς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής εξέλιξης.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, η επιστημονική έρευνα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, είναι εγκλωβισμένη στη «μέγγενη» του κέρδους και του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Στη βάση του επιχειρηματικού κέρδους, άλλωστε, καθορίζονται τα κριτήρια της χρηματοδότησης της έρευνας από το κεφάλαιο: Ότι δεν αποφέρει κέρδος απορρίπτεται ή μειώνεται στο ελάχιστο, την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν εξαιτίας της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του φαρμάκου. Ουσιαστικά, η εξουσία του κεφαλαίου εγκλωβίζει τις τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής έρευνας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και βάζει φρένο στην σχεδιασμένη ανάπτυξη της επιστήμης η οποία, υπό άλλες συνθήκες, σε ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, θα μπορούσε να υπηρετεί της αυξανόμενες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Μας λένε ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 υπήρξε – δήθεν – «θρίαμβος του καπιταλισμού». Σε λίγο θα μας πούν ότι το κεφάλαιο διακατέχεται από… ανθρωπιστικές ανησυχίες για την σωτηρία των λαών και θα ζητήσουν την αγιοποίηση των μεγαλοκαπιταλιστών! Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η πρεμούρα του κεφαλαίου για την γρήγορη έρευση εμβολίων και θεραπειών εδράζεται αφενός στην εξασφάλιση της αναπαργωγής της εργατικής δύναμης και αφετέρου στα κέρδη που μοιράζονται οι φαρμακευτικοί κολοσσοί από την διάθεση των εμβολίων.

Φαρκαμευτικοί κολοσσοί: Έρευνα με χρήματα του λαού…

Πάνω στην προσπάθεια τους να αποθεώσουν τα μονοπώλια των φαρμακευτικών εταιρειών για την έρευση του εμβολίου για τον Κορωνοϊό, οι πραιτωριανοί του καπιταλισμού παραλείπουν – διόλου τυχαία – να αναφέρουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα: Ποιός πληρώνει για την μακροχρόνια έρευνα που διεξάγουν χιλιάδες επιστήμονες για λογαριασμό των περίφημων φαρμακευτικών;

Πόσο ζεστό κρατικό χρήμα (από τις τσέπες των εργαζόμενων) δόθηκε στις πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας προκειμένου να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η έρευνα για το εμβόλιο κατά του Covid-19; Να ορισμένα στοιχεία για τα κρατικά κονδύλια που έλαβαν γνωστά μονοπώλια του χώρου:

covid vaccine research– Pfizer/BioNTech: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Moderna/Loza: 2,48 δισεκατομμύρια δολάρια.
– AstraZeneca/Oxford University: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Johnson&Johnson/Biological E: 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
– GlaxoSmithKline/Sanofi Pasteur: 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

(Πηγή: Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), Medecins Sans Frontieres (MSF), https://reliefweb.int/report/world/msf-governments-must-demand-pharma-make-all-covid-19-vaccine-licensing-deals-public)

Θυμίζουμε πως ενώ οι μεγάλες – ιδιωτικών συμφερόντων – φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων, εντούτοις, με την συνέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούνται να δώσουν στην δημοσιότητα τα συμβόλαια για τα εμβόλια (Ριζοσπάστης, 17/12/2020).

Στη βάση λοιπόν όλων των παραπάνω, επαναλαμβάνουμε:

Τα εμβόλια, τα φάρμακα, κάθε προϊόν που σώζει ζωές, η βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αποτελεί απότοκο επιστημονικής έρευνας που διεξάγουν, σε όλο το φάσμα της διαδικασίας, επιστήμονες-εργαζόμενοι. Είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης εργασίας και όχι κάποιο… αφηρημένο «γέννημα» του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, έχοντας φάει πλέον τα ψωμιά του και ευρισκόμενος σε διαδικασία σήψης, μόνο εμπόδιο αποτελεί για την επιστημονική έρευνα και πρόοδο. Το πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί βασικό κίνητρο της επιστημονικής έρευνας προς όφελος των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η βελτίωση της κερδοφορίας τους αποτελεί το κυρίαρχο εμπόδιο για την ολόπλευρη αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος των λαών.

Το πιο σημαντικό εμβόλιο είναι αυτό που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα στείλει το καπιταλιστικό σύστημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα απελευθερώσει πλήρως όλες τις σπουδαίες δυνατότητες της επιστημονικής γνώσης. Αυτο το εμβόλιο δεν θα ‘ναι άλλο από τον θρίαμβο του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.