Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εγκαινιάστηκε στην Αργεντινή θεσμός των Νόμπελ Λατινικής Αμερικής

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernández, εγκαινίασε την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, την πρώτη Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos, δηλώνοντας ότι «τα βραβεία Νόμπελ μας γεμίζουν υπερηφάνεια».
Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε στην πόλη San Telmo του Μπουένος Άιρες, το ίδρυμα όπου θα προστατευτεί η ιστορία των νικητών του αναγνωρισμένου βραβείου στη Λατινική Αμερική.

Στην εναρκτήρια τελετή, εκτός από τον πρόεδρο της Αργεντινής, παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι του χώρου, μεταξύ των οποίων ο Adolfo Pérez Esquivel βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον οποίο ο Fernández ευχαρίστησε τη γενναιοδωρία του προς το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση.

Casa de los Nobel de América Latina

«Τα βραβεία Νόμπελ μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Όλοι όσοι πέρασαν από αυτό το Πανεπιστήμιο και ο καθένας ξεχωριστά αυτά έχει ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε με μια επιστημονική κλίση, αφοσίωση στο νόμο, στην αναζήτηση της ειρήνης και της ισότητας”, δήλωσε

Η νέα έδρα που θα περιέχει την ιστορία των νικητών του Νόμπελ στη Λατινική Αμερική, έχει μεγάλη σημασία για τον πρόεδρο της Αργεντινής και τον Esquivel, καθώς αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο αντίστασης, από όπου ο τελευταίος αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα για εκείνους που διώκονται από τη δικτατορία.

Ο χώρος θα λειτουργήσει και ως μουσείο που θα εκθέσει το έργο και θα κοσμήσει τις διακοσμήσεις και τα αρχεία των 17 βραβείων Νόμπελ που έχει μέχρι σήμερα η Λατινική Αμερική.

Inauguran en Argentina Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos

Η νέα Casa de los Premios Nobel Latinoamericanos, η οποία μέσω μιας διαδραστικής πρωτοβουλίας θα συνεχίσει να προωθεί την υπεράσπιση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κηρύχθηκε επίσης εθνικού ενδιαφέροντος από το Βουλή (Cámara de Diputados) της Αργεντινής.


Με πληροφορίες από cubadebate.cu