Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκληματικές ελλείψεις: Από 1 ασθενοφόρο έχουν 12 νησιά – Μόλις 49 στην Αττική όταν απαιτούνται 120

Ιδιαίτερη σημασία έχει σήμερα Πέμπτη 8 Ιούνη η παράσταση διαμαρτυρίας όπου καλεί το ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι «δεν περιμένουμε ούτε στιγμή. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα αναμονής μας στοιχίζει “ακριβά”!», αναφερόμενο στον θάνατο της 64χρονης σε καρότσα στην Κω επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο και της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη επειδή το ασθενοφόρο δεν έφτασε έγκαιρα.

Αλλά και το γεγονός ότι στη Χίο δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο δημοτικός σύμβουλος, ήρθε να προστεθεί στη λίστα των δύο πρόσφατων τραγικών περιστατικών, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι «Ως εδώ! Τα δάκρυα στέγνωσαν! Η οργή ξεχειλίζει! Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα αναμονής μάς στοιχίζει “ακριβά”!».

Εγκληματικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Στο λεκανοπέδιο Αττικής επιχειρούν μόλις 49 ασθενοφόρα για πάνω από 3.500.000 πληθυσμό!
  • Απαιτούνται τουλάχιστον 120 ασθενοφόρα, ενώ βάσει των διεθνών οδηγιών αντιστοιχεί και μια κινητή μονάδα/100.000 κατοίκους.

Τα επείγοντα περιστατικά που ήταν σε αναμονή και την περασμένη Τρίτη στην Αττική ανέρχονταν περίπου σε 60 κι αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, με το ΕΚΑΒ να δέχεται μόνο στην Αττική 3.500 κλήσεις το 24ωρο.

Όπως επισήμαινε το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τον Οκτώβρη του 2022, στην Αττική καθημερινά τριάντα περίπου ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, ενώ ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που και τα 90 ασθενοφόρα θα ήταν λειτουργικά, δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν.

Η δραματική υποστελέχωση έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο να είναι:

  • Για επείγον περιστατικό 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Για ανακοπή καρδιάς 24 λεπτά (ενώ η ανάνηψη πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά).
  • Για υπερεπείγον τροχαίο 24 λεπτά.
  • Για υπερεπείγον καρδιολογικό 54 λεπτά.

 Εγκληματικές ελλείψεις και στα νησιά

Περισσότερα από 12 νησιά καλύπτουν τις μεταφορές ασθενών με μόνο ένα ασθενοφόρο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Σε νησιά που το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού!

Στη Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

Στην Κω, όπου έχασε τη ζωή της η 63χρονη γυναίκα, λειτουργεί ένα ασθενοφόρο, ενώ για τη λειτουργία του στέλνονται διασώστες από την ηπειρωτική χώρα…

Ανάλογες εγκληματικές είναι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και στην ηπειρωτική χώρα.

Ενδεικτικά, στην Δυτική Μακεδονία, τα προβλήματα στη λειτουργία του Παραρτήματος της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ με έδρα στην Κοζάνη λόγω υποστελέχωσης, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

«Διαλογή» και αυτοδιάγνωση με «ατομική ευθύνη»

Στο φόντο των παραπάνω εγκληματικών ελλείψεων «κανονικότητα» έχει γίνει η «διαλογή» ασθενών από το τηλέφωνο, όπως και η ανάλογη και πολλές φορές αυθαίρετη «προτεραιοποίηση», με βάση την εικόνα που δίνει ο ίδιος ασθενής ή οι συγγενείς/φροντιστές του κατά την κλήση. Είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε χτες και ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γ. Μαθιόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση: «Με 40-50 περιστατικά σε αναμονή, γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερεπείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ». Και συμπληρώνει: «Σίγουρα εκεί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση. Δόθηκαν στην αρχή τα στοιχεία από τους συγγενείς ότι υπήρχε καταβολή δυνάμεων…». Δηλαδή, εν έτει 2023, η υποστελέχωση και η λειτουργία του ΕΚΑΒ κάτω από το όριο ασφαλείας έχει οδηγήσει τους ασθενείς να κάνουν «αυτοδιάγνωση» προκειμένου το κέντρο του ΕΚΑΒ να οργανώσει τις διακομιδές.

Απροκάλυπτα κυνικός ο πρώην υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, σχολιάζοντας την κατάσταση, ειδικά στα νησιά, και με αφορμή τον θάνατο της 63χρονης στην Κω, παραλίγο να υποστηρίξει ότι είναι …«πεταμένα λεφτά» οι αναγκαίες δομές για να μην πεθαίνει κόσμος στις καρότσες. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε μία δομή για όλο τον χρόνο, επειδή έχει αυξημένο κόσμο την καλοκαιρινή σεζόν ένας τουριστικός προορισμός»!

Πηγή: 902.gr

Μοιραστείτε το: