Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εγκρίθηκε το αποκαλούμενο παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ

Εγκρίθηκε επισήμως σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκο το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ενώπιον μιας διακυβερνητικής διάσκεψης περίπου 150 χωρών, αν και το ενέκριναν λιγότερες κυβερνήσεις απ’ όσες είχαν προηγουμένως εργασθεί για την πρόταση.  Αρκετές χώρες τις προηγούμενες ημέρες (π.χ. Αυστρία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ισραήλ, Τσεχία κ.ά.) είχαν δηλώσει δηλώσει ότι δεν θα το στηρίξουν.

Το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις πραγματικές αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τον καπιταλισμό που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια «ασφαλή, ομαλή και τακτική» μετανάστευση, θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκέμβρη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, το Σύμφωνο απαριθμεί τις αρχές — υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας– και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις –ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών… Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.