Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Εγώ, ο Ένιο Μορικόνε, είμαι νεκρός»

Ο Ιταλός συνθέτης Ennio Morricone πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 91 ετών. Ο Ρωμαίος μουσικός, δημιουργός όμορφων κινηματογραφικών μελωδιών, έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα στην οικογένεια και τους φίλους του. Ένα τρυφερό και συγκινητικό κείμενο.

Το γράμμα, που ξεκινά με τη φράση “Εγώ, ο Ένιο Μορικόνε, είμαι νεκρός”, γράφτηκε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, μετά τις επιπλοκές ενός σπασμένου μηρού, αποτέλεσμα πτώσης.

Αφιέρωσε το πιο «πονεμένο αντίο» του στη σύζυγό του Μαρία Τραβία, με την οποία παντρεύτηκε το 1956, ενώ όπως εξηγεί ήθελε ιδιωτική κηδεία, γιατί «δεν θέλω να ενοχλήσω κανέναν».

Αυτή η επιστολή βρέθηκε από τους συγγενείς του και διαβάστηκε από τον οικογενειακό φίλο και δικηγόρο του συνθέτη, Γιώργο Ασούμα, , μπροστά από τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους στην πόρτα της  κλινικής όπου πέθανε.

Η επιστολή

«Εγώ ο Ένιο Μορικόνε, είμαι νεκρός.

Ανακοινώνω τον θάνατό μου σε όλους τους φίλους μου που στάθηκαν πάντα δίπλα μου και σε εκείνους που είχα καιρό να συναντήσω και τους χαιρετώ με μεγάλη τρυφερότητα. Αδύνατον να τους κατονομάσω όλους.

Θα ήθελα, ωστόσο, να κάνω μια ειδική αναφορά στον Πεπούτσιο και την Ρομπέρτα, φίλους αδελφικούς, έντονα παρόντες σε αυτές τις τελευταίες μέρες της ζωής μας.

Μονάχα για έναν λόγο σας αποχαιρετώ με αυτόν τον τρόπο, και είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να έχω μια ιδιωτική κηδεία: Δε θέλω να ενοχλήσω κανέναν.

Αποχαιρετώ με μεγάλη τρυφερότητα την Ινές, τη Λάουρα, τη Σάρα, τον Ένζο και τον Νόρμπερτ, τους οποίους ευχαριστώ που μοιράστηκαν με εμένα και την οικογένεια μου ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Θέλω να θυμάμαι με αγάπη τις αδελφές μου, Αντριάνα, Μαρία και Φράνκα, και τους αγαπημένους τους και να γνωρίζουν πως και εγώ τους αγάπησα τόσο πολύ.

Έναν έντονο, γεμάτο και βαθύ αποχαιρετισμό στέλνω στα παιδιά μου, Μάρκο Αλεσάντρα, Αντρία και Τζιοβάνι, την κουνιάδα μου Μόνικα, και τα εγγόνια μου Φραντσέσκα, Βαλεντίνα, Φραντσέσκο και Λούκα.

Ελπίζω να καταλαβαίνουν πόσο πολύ τους αγάπησα.

Κλείνοντας, στη Μαρία, με την οποία ανανέωσα τους όρκους μας αλλά και την εξαιρετική αγάπη που μας ένωνε, και που τόσο θλίβομαι που εγκαταλείπω.

Της στέλνω τον πιο πονεμένο μου αποχαιρετισμό».

O Ένιο Μορικόνε, η απλότητα της μουσικής του τον έκανε ιδιαίτερο