Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εδώ Πολυτεχνείο! κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο» τ.17

Ούτε με κορονοϊό ούτε με lockdown το βάζει κάτω και το έχει αποδείξει!

Ο λόγος για το «κόκκινο Αερόστατο», το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και που αυτήν την περίοδο το ολοκαίνουργιο, 17ο τεύχος του διακινείται από τις Οργανώσεις του Κόμματος.

Σε αυτό το τεύχος, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» μπορούν να διαβάσουν γνώμες δημιουργών και αναγνωστών για τη νέα έκδοση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», με τίτλο «Κι όμως, κινείται…».
Παράλληλα, μαζί με το τεύχος θα πάρουν δώρο αυτοκόλλητα με τις φιγούρες του βιβλίου.

Στις επόμενες σελίδες του περιοδικού τα παιδιά μπορεί να αναγνωρίσουν σκηνές της δικής τους ζωής στο ημερολόγιο ενός απορημένου, που αποτελεί μια έξυπνη ανασκόπηση της καθημερινότητας των μαθητών από τα μέσα Σεπτέμβρη που άρχισε η σχολική χρονιά. Νοέμβρη μήνα κυκλοφορεί το «κόκκινο Αερόστατο» και δεν θα μπορούσε να μην αφιερώνει κάποιες σελίδες του στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και στο 1821, καθώς βαδίζουμε στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ούτε με κορονοϊό ούτε με lockdown Κόκκινο Αερόστατο τ17 Πολυτεχνείο 2020

17 Νοέμβρη 1973 – 17 Νοέμβρη 2020
47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Μπορεί φέτος, λόγω του κορονοϊού, όλα να κυλούν στα σχολεία μας λίγο διαφορετικά… Όμως, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα!
Ένα από αυτά είναι και οι σχολικές μας γιορτές για διάφορες ιστορικές επετείους, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε την ιστορία του λαού και της χώρας μας, παίρνουμε παράδειγμα από αυτούς που αγωνίστηκαν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές καλύτερα, γνωρίζουμε τραγούδια, ποιήματα, εικόνες και ντοκουμέντα που δεν τα ξέραμε μέχρι πριν.
Μάλιστα, όσο περισσότερα παιδιά συμμετέχουμε στις σχολικές μας γιορτές, αναλαμβάνουμε, δηλαδή, ένα μέρος τους, τόσο πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες γίνονται!
Φέτος, λόγω των μέτρων προστασίας της υγείας μας, οι σχολικές γιορτές θα είναι διαφορετικές.
Κάθε τμήμα θα κάνει τη δική του γιορτή σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να τιμήσουμε, όπως πρέπει, την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Τι το ιδιαίτερο έχουν οι σχολικές γιορτές για το Πολυτεχνείο;
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ίσως να περίμενε κανείς πως το ελληνικό κράτος θα αποφάσιζε να γίνονται σχολικές γιορτές στις 17 Νοέμβρη, αντίστοιχα με τις γιορτές για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (25η Μαρτίου) ή για το «ΌΧΙ» που είπε ο λαός μας στον φασισμό την 28″ Οκτωβρίου του 1940.
Η αλήθεια είναι πως δεν έγινε έτσι…
Οι σχολικές γιορτές για την επέτειο του
Πολυτεχνείου καθιερώθηκαν με τα χρόνια μετά από αποχές που έκαναν μαθητές τη συγκεκριμένη μέρα.
Ήταν οι πρώτες σχολικές γιορτές που ξεκίνησαν να οργανώνονται από τα μαθητικά συμβούλια, τα 5μελή και τα 15μελή των σχολείων. Οι μαθητές δηλαδή κατέκτησαν οι ίδιοι να γιορτάζουν μέσα στα σχολεία τους μια τόσο σημαντική επέτειο…

Μπορούμε να οργανώσουμε τη δική μας μαθητική γιορτή στην τάξη μας!

Το “κόκκινο Αερόστατο” προτείνει διάφορους τρόπους που μπορεί ο καθένας από εμάς να αξιοποιήσει και μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του και τον δάσκαλό του να διαδώσουν σε κάθε τάξη το τόσο όμορφο μήνυμα του Πολυτεχνείου:

“Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία- Αυτά ονειρευόμαστε να έχει η κοινωνία”!

Μπορούμε μαζί με τους συμμαθητές μας:

  1. Να ετοιμάσουμε ένα όμορφο κολλάζ με τα πιο σημαντικά γεγονότα του Πολυτεχνείου!
  2. Να παίξουμε ένα μικρό θεατρικό στην τάξη μας εμπνευσμένο από τα γεγονότα της 7χρονης δικτατορίας ή της 3ημερης κατάληψης του Πολυτεχνείου.
  3. Να ζωγραφίσουμε εικόνες ή να γράψουμε συνθήματα και στίχους της εποχής που μας εκφράζουν μέχρι και σήμερα.
  4. Να κανονίσουμε να πάμε μια επίσκεψη σε κάποιο μνημείο και να αφήσουμε όλοι μαζί ένα λουλούδι. Ή, αν είμαστε στην Αθήνα, να πάμε στο ίδιο το Πολυτεχνείο!
  5. Να διαβάσουμε κάποιο απόσπασμα, διήγημα ή ποίημα που αναφέρεται στο Πολυτεχνείο και μας άρεσε. Ή ακόμα και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί!

Ψάξ’ το παραπάνω!
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το τι έγινε στη χώρα μας την περίοδο της δικτατορίας (1967 – 1974) και τους αγώνες του λαού μας για να ζήσει καλύτερα σε προηγούμενα τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου» (3°, 8°, 12°).

💠 Ακόμα, το περιοδικό καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μυστικά του ήλιου, αλλά και να γνωρίσουν ενδιαφέροντα πετρώματα.
🔻  Στις σελίδες με τον τίτλο «I can’t breathe!» θα γνωρίσουν επίσης τον Αφροαμερικανό καλλιτέχνη Πολ Ρόμπσον…Ούτε με κορονοϊό ούτε με lockdown Κόκκινο Αερόστατο τ17 i cant breathe

🇨🇺  ενώ το ενδιαφέρον τους σίγουρα θα κεντρίσει και το άρθρο για την Ιατρική Ταξιαρχία Κούβας.

Ούτε με κορονοϊό ούτε με lockdown Κόκκινο Αερόστατο τ17 Κούβα Cuba Henry Reeve

Μια ομάδα εξειδικευμένων γιατρών για φυσικές καταστροφές και σοβαρές επιδημίες που βοηθά σε όλη τη γη!
Μόλις ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, φάνηκε πως καμία χώρα σε όλο τον κόσμο δεν είχε αρκετά νοσοκομεία και γιατρούς για να φροντίσει τους αρρώστους.
Καμία; Κι όμως!

🇨🇺  Η Κούβα, αφού εξασφάλισε δωρεάν και ποιοτική υγεία για τους Κουβανούς, ξεκίνησε να προσφέρει σε φτωχές αλλά και πλούσιες χώρες τη βοήθειά της.
Έτσι, τον Μάρτιο, μία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών πήγαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν στην πολύ άσκημη κατάσταση που επικρατούσε εκεί, με εκατοντάδες ανθρώπους να μολύνονται και να πεθαίνουν κάθε μέρα.
🇨🇺  Τους τελευταίους μήνες, συνολικά 3.707 γιατροί και επαγγελματίες υγείας έχουν λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Λατινική Αμερική, Καραϊβική και Μέση Ανατολή, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη».
|-             Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Ούτε με κορονοϊό ούτε με lockdown Κόκκινο Αερόστατο τ17 Κούβα Henry Reeve

🇨🇺  Οι γιατροί που νικούν τον θάνατο

Όλοι τους είναι μέλη της κουβανέζικης ιατρικής Ταξιαρχίας «Χένρι Ριβ» (νεαρός Αμερικάνος μαχητής που πολέμησε στο πλευρό των Κουβανών επαναστατών στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς κατά τον 19ο αιώνα).
Η Ταξιαρχία αυτή ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα» στις ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Αμερική αρνήθηκε τότε τη βοήθειά τους…

«Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε που η Κούβα έστειλε την πρώτη ταξιαρχία της στην Αλγερία, μια χώρα που μόλις είχε απελευθερωθεί από την αποικιοκρατία μετά από έναν ηρωικό αγώνα για ανεξαρτησία», από τότε η Κούβα δεν παρέλειψε να προσφέρει εντελώς δωρεάν ιατρική βοήθεια σε περισσότερες από 60 χώρες του Τρίτου Κόσμου που δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους. Έτσι ήταν και θα είναι πάντα!
Εκπαιδεύουμε επαγγελματίες που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν ενάντια στο θάνατο. Θα αποδείξουμε ότι υπάρχει λύση σε πολλές από τις τραγωδίες του πλανήτη
Αποδεικνύουμε την αξία της συνείδησης και της ηθικής. Προσφέρουμε ζωή… Ζήτω οι γιατροί που μπορούν να νικήσουν τον θάνατο!», είχε πει τότε ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

(εμπάργκο, όταν μια χώρα αρνείται, να πουλήσει και να αγοράσει προϊόντα από μια άλλη)
Η Κούβα, παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ, αυτόν τον βάρβαρο και άδικο αποκλεισμό, έχει καταφέρει να έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά και ιατρικά συστήματα στον κόσμο. Ο λόγος είναι απλός. Δεν ξοδεύει τα κρατικά χρήματα ταΐζοντας αργόσχολους καπιταλιστές, ούτε αγοράζοντας όπλα για να βομβαρδίζει άλλους λαούς. Το Σύστημα Υγείας της Κούβας είναι δωρεάν για όλους τους Κουβανούς. Μάλιστα, οι γιατροί τους είναι τόσο πολλοί που αντιστοιχούν 9 γιατροί για 1.000 κατοίκους.
Ενώ στις ΗΠΑ είναι μόλις 2,6. Η Κούβα είναι η χώρα που πραγματικά κάνει πράξη το σύνθημα: «Εδώ, κανείς δε μένει αβοήθητος».

Νόμπελ ειρήνης

Για την προσφορά αυτών των ηρώων γιατρών, χιλιάδες λαού και νεολαίας στην Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες του κόσμου απαιτούν να δοθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ταξιαρχία.
Ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» για την πολύτιμη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Στις υπόλοιπες σελίδες δεν λείπουν, όπως πάντα, οι χειροτεχνίες και κατασκευές, κόμικ, διήγημα, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα, σκάκι και πολλά ακόμα…

Όμως αυτήν την περίοδο για άλλη μια φορά κάποια παιδιά μένουνε σπίτι. Το αγαπημένο τους περιοδικό τούς συντροφεύει και πάλι, όχι μόνο με το 17ο τεύχος που κυκλοφορεί, αλλά και με τη γνώριμη ιστοσελίδα www.aerostatostospiti.gr που τους κράτησε συντροφιά την άνοιξη…
Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται με καινούργια παιχνίδια, θέματα και αποστολές κάθε λίγες μέρες.
Και φυσικά θα δέχεται τα νέα – με μηνύματα και φωτογραφίες – των φίλων του περιοδικού απ’ όλη την Ελλάδα!

✔️  Περιμένοντας το επόμενο «κόκκινο Αερόστατο» τ.18 – που θα είναι 2πλό