Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εδώ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ -2021

Πλήθος κόσμου αφήνει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο

Πλήθος κόσμου από το πρωί – για τρίτη μέρα- περνά τις πύλες του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 48η επέτειο από το ξεσηκωμό των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας.

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι, νέοι και νέες, εργαζόμενοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, πηγαίνουν στο ιστορικό κτίριο και αποτίουν φόρο τιμής στον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού στη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Μικρά παιδιά αφήνουν ένα λουλούδι ή τις ζωγραφιές τους, στο μνημείο του Πολυτεχνείου, μαθαίνοντας από τους γονείς τους για την ιστορική επέτειο, τα μηνύματα της οποίας εξακολουθούν να εμπνέουν τη νέα γενιά και να ενσαρκώνονται στους σημερινούς αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του.

Η κορύφωση του τριήμερου εορτασμού του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου είναι σήμερα, με την απογευματινή διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των εργατικών σωματείων που έχει οριστεί για τις 16.30 στα Προπύλαια, ενώ η συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ θα γίνει στις 17.00, στην συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα –
Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την νικηφόρα προοπτική των λαϊκών αγώνων

Ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» για την επέτειο των 48 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, καλώντας στη σημερινή διαδήλωση προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Αναφέρθηκε στη μαζική παρουσία του κόσμου στο μνημείο του Πολυτεχνείου, που τιμά τον ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας ενάντια στη χούντα τονίζοντας τη διαχρονική αξία της εξέγερσης.

Επισήμανε ότι σήμερα, 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ακόμα παραμένουν επίκαιρα όταν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας τσακίζονται από την πολιτική που διατηρεί καθηλωμένους τους μισθούς, ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες κι εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Οπως τόνισε, στην πύλη του Πολυτεχνείου γράφτηκε κυριολεκτικά με αίμα το σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», ένα σύνθημα που παρά τις προσπάθειες των αστικών κομμάτων να το εξαφανίσουν, παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας εμπλέκεται στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και μετατρέπεται σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ντόπιου κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι το σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής» είναι ένα σύνθημα που έχει ισχύ για πολλά ζητήματα, είτε είναι οι πυρκαγιές, είτε είναι τα εργασιακά με πρόσφατα παραδείγματα τους αγώνες στην e-food, στην cosco κ.α.

Το ΚΚΕ που σήμερα κλείνει τα 103 χρόνια ζωής, πρωτοπόρο στους αγώνες του λαού, αποτελεί εγγύηση και το έχει αποδείξει ιστορικά μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, το μαθητικό, το φοιτητικό κίνημα, στους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να βάζει τη σφραγίδα του και για να ανεβάζει το συλλογικό αίσθημα της πάλης αλλά και για να έχει αυτός ο αγώνας νικηφόρα προοπτική, υπογράμμισε.

Συνέντευξη του Θ. Παφίλη σε μαθήτρια για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στο σχολείο της, η Μυρτώ, μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας, πήρε συνέντευξη από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που έζησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και συμμετείχε ενεργά.

Γ. Λαμπρούλης: Το ΚΚΕ τιμά όσους σήκωσαν το ανάστημά τους, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν

Ο ηρωικός φοιτητικός ξεσηκωμός υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως υπογράμμισε, ο φοιτητικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου συγκέντρωσε την αλληλεγγύη των εργατοϋπαλλήλων στα αστικά κέντρα και αν και βάφτηκε στο αίμα, ενταφίασε τα σχέδια φιλελευθεροποίησης της χούντας που είχαν ανοχή αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων.
Σχετικά με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι, παρόλο που επιχειρείται να παρουσιάζεται ως σχέδιο αφρόνων αξιωματικών υπήρξε μια μορφή έκφρασης της δικτατορίας του κεφαλαίου με στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας του, η οποία έγινε και επιβλήθηκε, ώστε να ξεπεραστούν οξυμένες αντιθέσεις στο αστικό σύστημα.

Μπορεί η δικτατορία να απαγόρευσε τη λειτουργία των τότε νόμιμων κομμάτων και να φυλάκισε προσωρινά αστούς πολιτικούς, υπηρέτησε όμως τα συνολικά συμφέροντα της αστικής τάξης.

Η πείρα από την Ιστορία καταδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός πάει χέρι χέρι με την επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού, σημείωσε, προσθέτοντας ότι στις μέρες μας ο αντικομμουνισμός οξύνεται και πάλι, μέσα στη Βουλή, στον αστικό Τύπο, με την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

Τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ΗΠΑ» μένουν ανεξίτηλα και επίκαιρα, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου να αποτελέσει έναν κρίκο στην πάλη για μόρφωση και εργασία για την προστασία της υγείας του λαού, για την εναντίωση σε κάθε αντεργατικό νόμο, για απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Ακόμα, τόνισε ότι το Πολυτεχνείο κληροδότησε μεγάλες αξίες, την αφοβία, την τόλμη, την πίστη στη δύναμη του οργανωμένου κινήματος και την ασυμβίβαστη πάλη ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχικής διακυβέρνησης.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «τιμάμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη για την ανάπτυξη ισχυρού εργατικού κινήματος, με τη νεολαία πρωτοπόρα για την ανατροπή της δικτατορίας του κεφαλαίου, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Οι εικόνες του φετινού τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν είναι τα καθιερωμένα χάπενινγκ που αμαυρώνουν τον εορτασμό και αποπροσανατολίζουν, αλλά οι χιλιάδες μαθητές σχολείων της Αττικής με τους δασκάλους τους που όλο το τριήμερο καταθέτουν λουλούδια, στεφάνια και ζωγραφιές, οι φωτογραφίες με τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν με τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους στον χώρο του Πολυτεχνείου για να δουν από… κοντά την Ιστορία.

Οι εικόνες του φετινού εορτασμού είναι οι εκατοντάδες φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι επιτροπές ειρήνης που παίρνουν τη σκυτάλη στον αγώνα για τα ανεκπλήρωτα αιτήματα του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973, για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του.

Ποιοι φοβούνται τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου;

Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στη σημερινή ανάρτησή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Δεδομένου ότι σε άλλο σημείο της ανάρτησης αναφέρει ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα», συμπεραίνουμε ότι δεν εννοεί αυτά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ως «γερασμένα» (αυτά απλώς προσπαθεί να τα φέρει «στα μέτρα του»), αλλά προφανώς κάποια άλλα, που βρίσκονταν στην προμετωπίδα του ξεσηκωμού τον Νοέμβρη του ‘73 και τα οποία δεν θέλει καν να κατονομάσει.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ 2021 ΚΝΕ

Εννοεί προφανώς τα συνθήματα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», που -όχι τυχαία- γράφτηκαν με μπογιά στις δύο κολώνες της κεντρικής πύλης του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων και που -επίσης όχι τυχαία- αναβιώνουν κάθε χρόνο, όπως και αυτές τις μέρες του αγωνιστικού εορτασμού, που θα κορυφωθεί -ξανά όχι τυχαία- με την πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία (ναι, αυτή την πορεία που την περσινή χρονιά προσπάθησαν να απαγορεύσουν, αλλά έσπασαν τα μούτρα τους…).
Διαβάστε την συνέχεια στο odigitis.gr

Συντονιστείτε στο portal 902.gr