Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΕΔΥΕ: Δυναμώνουμε το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα !

Ας κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ανειρήνευτου αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος, τον αγώνα της ΕΕΔΥΕ!

Μήνυμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτώβρη, με σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ», το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, ενώ το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον Στέλιο Μπενετάτο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Παράλληλα έγινε αναφορά στους αγωνιστές που «έφυγαν» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου από την Ελπίδα Παντελάκη, γγ της ΕΕΔΥΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιείται σε περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας» (διαβάστε παρακάτω την εισήγηση).

Μετά την εισήγηση ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέξανδρο Κορωνάκο, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), χαιρετισμός από τον Θανάση Παφίλη, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης(ΠΣΕ), ενώ έγινε ανάγνωση του μηνύματος της Πρέσβειρας της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίγκες Κορτίνα. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι. 

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Στις εργασίες παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαγεωργίου, της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρο Χριστίνα Σκαλούμπακα, του ΜΑΣ με επικεφαλής τη Βασιλική Νταντή, του ΕΕΤΕ με επικεφαλής τον Στέλιο Σταθέτο, της ΑΣΓΜΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με επικεφαλής τη Ρούλα Παφίλη, και μετά παραβρέθηκαν από συνταξιούχους ικα, άνθρωποι άλλους φορείς, γραμμάτων, αθλητισμού, πολιτισμού, πανεπιστημίου.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου, απέστειλαν ξένα κινήματα

Επιπλέον, σε διάλειμμα των εργασιών, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Στ. Τάσσο κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, ενώ το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την Εισήγηση, τον απολογισμό δράσης, καθώς και τον προγραμματισμό μέχρι το 20ό Συνέδριο.

Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εξέλεξε νέο Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από  95 μέλη, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο στην πρώτη του Σύνοδο εξέλεξε τη νέα 15μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Αποσπάσματα της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου

Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις σημείωσε την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιµπεριαλιστικό σύστηµα, στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» που  επιδιώκει να διευρύνει την ακτίνα δράσης της λυκοσυμμαχίας σε όλη την υδρόγειο, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ώστε να δρα τόσο συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ όσο και αυτόνομα, στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στάθηκε στις πρόσφατες υπογραφές των επικίνδυνων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντιθέτως μετατρέπεται η χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και βάζει σε κίνδυνο το λαό μας.

Σημείωσε πως «πρέπει να συζητήσουμε με το λαό και τη νεολαία και να αποδομήσουμε την άποψη ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μετατρέπουν τη χώρα σε “πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας”, ν’ αναδείξουμε τους κινδύνους που γεννούν για το λαό και τη νεολαία, να εντείνουμε την αντιπαράθεση με το παραμύθι περί “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” που προβάλλει η κυβέρνηση και αναπαράγουν τα άλλα αστικά κόμματα. Να συμβάλουμε στο να κατανοηθεί ευρύτερα ο ταξικός χαρακτήρας των επιλογών του αστικού κράτους, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων που κυνηγούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών».

Καταλήγοντας, παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως «Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει το παραπέρα δυνάμωμα της ΕΕΔΥΕ, του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Επί της ουσίας, αυτό απαιτεί ένα πλατύ και καλά σχεδιασμένο άνοιγμα από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, παίρνοντας υπόψη τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική Συμφωνία, τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Να εστιάσουμε στους σχεδιασμούς και στις ευθύνες της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών κομμάτων. Να συμβάλλουμε να κατανοείται καλύτερα η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής και η αναγκαιότητα του δυναμώματος της πάλης ενάντια σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να οργανωθεί καλύτερα η δουλειά μας, με στόχο να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί παραπέρα το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα»

Εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ στο 19ο Συνέδριο

PDF Logo

19ο Συνέδριο ΕΕΔΥΕ Τοποθέτηση του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Χαιρετιστήρια μηνύματα από ξένα κινήματα