Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εθνική Τράπεζα: Απορρίπτει έμβασμα με προορισμό την Κούβα επικαλούμενη «λόγους εσωτερικής πολιτικής»

Τον Ιούνη, με αφορμή την προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα, οι εκδόσεις «Ατέχνως» έτρεξαν μια σύντομης διάρκεια προσπάθεια ενίσχυσης της Κούβας μέσω της διακίνησης της ποιητικής συλλογής «Ο μεγάλος ζωολογικός κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν σε αποδόση Γιάννη Ρίτσου.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 600 ευρώ το οποίο, σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Κούβας, προσπαθήσαμε να στείλουμε με έμβασμα στην Κούβα μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στην «Banco de Fomento Internacional» (BFI Bank) που έχουν ανοίξει οι κουβανικές αρχές.

Και ενώ η διαδικασία έγινε έτσι όπως ακριβώς προβλέπονταν, με βάση την πρακτική της ελληνικής τράπεζας (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), μετά από μερικές μέρες το ποσό γύρισε πίσω. Οι Εκδόσεις «Ατέχνως», όπως ήταν επόμενο, ζήτησαν εξηγήσεις από την τράπεζα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή και το έμβασμα επέστρεψε πίσω; Μπορεί ή όχι ο Έλληνας πολίτης να στείλει έμβασμα στην Κούβα;

ethniki trapeza

Η Εθνική Τράπεζα απάντησε. Μόνο που η απάντησή της όχι μόνο δεν διευκρινίζει με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο το λόγο που τα χρήματα δεν εστάλησαν στην Κούβα, αλλά δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως κατόπιν ελέγχων που διενεργούνται για κάθε έμβασμα τον εν λόγω έμβασμα ακυρώθηκε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» ήταν η απάντηση της τράπεζας.

ethniki trapez 1

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα: Ποιοί λόγοι «εσωτερικής πολιτικής» της Εθνικής Τράπεζας επιβάλλουν την ακύρωση εμβάσματος προς στην Κούβα; Σχετίζεται, ή όχι, η μη πραγματοποίηση της συναλλαγής με την πολιτική του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα;

Θεωρήσαμε αναγκαίο να ζητήσουμε άμεσα περαιτέρω εξηγήσεις από το αρμόδιο τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και να ενημερώσουμε για το θέμα την Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αισθανόμαστε χρέος να ενημερώσουμε για την εξέλιξη αυτή τους φίλους της Κούβας στην Ελλάδα και το αναγνωστικό μας κοινό το οποίο με αγάπη και ενδιαφέρον αγκάλιασε την προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας για το Νησί της Επανάστασης.

Βρισκόμαστε εν αναμονή διευκρινιστικών – και πειστικών, ευελπιστούμε – απαντήσεων εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και αναλόγως θα κινηθούμε.

Εκδόσεις Ατέχνως

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου