Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειδικό αστυνομικό σώμα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού εξήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Η δημιουργία ειδικού σώματος της Αστυνομίας που θα ριχτεί στη μάχη ενάντια στην πανδημία του Κορωνοϊού αποφασίστηκε σε μυστική, υπό τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σύσκεψη με τις ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα το βράδι της 31ης Μαρτίου 2021 και έγινε προσπάθεια να μη διαρρεύσει το περιεχόμενο των αποφάσής της, ώστε να ανακοινωθεί σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση απ’ το Νίκο Χαρδαλιά. Κατά ασφαλείς πληροφορίες η νέα υπηρεσία της, που θα φέρει το όνομα «Ομάδα Covid» θα αποτελείται από άντρες, γυναίκες και σκύλους ράτσας λαμπραντόρ ριτρίβερ και θα έχει ως κύριο καθήκον τον εντοπισμό, την σύλληψη και απομόνωση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας δεν θα φέρουν διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά θα κυκλοφορούν με πολιτική ενδυμασία, προσποιούμενοι ότι βγάζουν τον σκύλο βόλτα.

Τα σκυλιά, που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να οσφρύζονται τον κορωνοϊό, θα ειδοποιούν τον αστυνομικό για το ύποπτο κρούσμα και θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου. Οι συλληφθέντες θα οδηγούνται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα όπου θα υποβάλλονται σε rapid test και, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα αφήνονται ελεύθεροι μετά το πέρας 48 ωρών.

Η «Ομάδα Covid» θα κινείται σε όλες τις περιοχές των αστικών και ημι-αστικών κέντρων, με έμφαση σε πάρκα και τόπους αναψυχής όπου και παρατηρείται συνωστισμός. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη του νέου αστυνομικού σώματος εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα σε ειδική ακαδημία του FBI στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ενώ για κάθε κρούσμα που θα εντοπίζουν τα σκυλιά θα επιβραβεύονται με τρεις σκυλοκροκέτες με γεύση κοτόπουλο.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα της νέας υπηρεσίας είναι ένα «μεγάλο στοίχημα» για το υπουργείο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας στο μέλλον ειδικού σώματος «σκυλοχωροφυλακής» αποτελούμενο αποκλειστικά από τετράποδα λαγωνικά.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη