Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη – Τεράστια η καταστροφή

«Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία είναι σε εξέλιξη, για τρίτο 24ωρο, στα Γεράνεια Όρη.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας. “Σύμμαχος” των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος απολογισμός που έγινε το πρωί της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ήταν 40.000 στρέμματα καμμένης γης. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής θα αποκαλυφθεί αφού πρώτα σβήσουν οι φλόγες.

Πάντως το γεγονός ότι η πυρκαγιά έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο αυτής που πριν από τρία χρόνια κατέστρεψε ολοκληρωτικά τα Γεράνεια Ορη από την πλευρά της Κινέτας, δημιουργεί μεγάλες υποψίες στους κατοίκους για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως να κρύβονται από πίσω, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αξιοποίηση του βουνού.

geraneia ori3

Γεράνεια Όρη: Με καφέ χρώμα όσα κάηκαν το 2018, με πορτοκαλί όσα καίγονται τώρα

Ο Δ. Κουτσούμπας για τη φωτιά σε Σχίνο – Γεράνεια Όρη

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)