Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού από ΕΕΔΥΕ-ΕΕΔΔΑ-ΟΓΕ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις ομιλίες, ενώ στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στο βενεζουελάνικο λαό και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, ΕΕ και της στάσης συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αυτό ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η εκλογή της ηγεσίας της χώρας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμβάσεις, οικονομικές, στρατιωτικές και κάθε είδους απειλές.

Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του ενάντια στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σπέρνουν πολέμους, εκμετάλλευση και καταπίεση για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, η αντιπρόεδρος Δανάη Χέλμη, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) ο Μάλαμας Τσαρδάκης και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το μέλος του ΔΣ, Στέλιος Σταφέτος. Επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τορές.

Οι ομιλητές έπιασαν ο καθένας διαφορετικές πλευρές. Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε δυο ερωτήματα: «Ποιοι» και «γιατί» απειλούν να επέμβουν στη Βενεζουέλα;

Οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές αυτές ενώσεις που στο όνομα δήθεν των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» και της «βοήθειας» στο χειμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, «πουλάνε ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη»! Αυτοί που δεν υπάρχει χούντα που δεν στήριξαν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Πώς είναι δυνατόν να μιλούν αυτοί για ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ όπου επέμβουν και όσες συμμαχίες συγκροτούν για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς, προκαλούν στους λαούς ανασφάλεια και πολέμους; Αυτό δείχνουν και οι επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία. Εξάλλου και οι ασκήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασία για πολέμους με στόχο να περιοριστούν οι αντίπαλοί του, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο πραγματικός λόγος για το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα είναι για να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο του οποίου αποτελούν το οπλισμένο χέρι. Για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βενεζουέλας, όπου υπάρχουν από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ» θύμισε ότι εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2014, όλο και περισσότερο η Βενεζουέλα είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός δικού τους αρεστού καθεστώτος με επικεφαλής κάθε φορά και μια διαφορετική μαριονέτα.

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες και έχουν αφήσει τραυματίες και ανάπηρους. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το πραξικόπημα κατά του προέδρου Τσάβες που αντιμετωπίστηκε μέσα σε 72 ώρες. Τα τελευταία γεγονότα έχουν μια ιδιαίτερη σφοδρότητα και ταχύτητα. Αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, που πριν οργάνωναν, εκπαίδευαν, χρησιμοποιούσαν και χρηματοδοτούσαν τις ανατρεπτικές ενέργειες της ντόπιας αντίδρασης. Τώρα έχουμε άμεσες απειλές και για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, τελεσίγραφα για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών από την ΕΕ και αναγνώριση από πολλές χώρες του λεγόμενου μεταβατικού προέδρου, Γκουαϊδό. Τα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας «βράζουν». Η ΕΕ «δεν άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο της «ανθρωπιστικής κρίσης» που επιβάλλει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να προσφέρουν απλόχερα την «ανθρωπιστική βοήθειά τους», όπως σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Αϊτή, βρισκόμαστε σήμερα και στη Βενεζουέλα. Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα είναι αποκλειστικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του λαού της, χωρίς αυτόκλητους σωτήρες, κατέληξε.

Η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στο βενεζουελάνικο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Καταδίκασε το νέο πραξικόπημα των ΗΠΑ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων στη Λ. Αμερική και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, τις στρατιωτικές απειλές, τον οικονομικό πόλεμο, τις ενέργειες κατά του εκλεγμένου προέδρου και την ενεργό στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που έχουν στόχο την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους. Περικυκλώνουν τη χώρα από την Κολομβία, τη Βραζιλία, τις ακτές του Ατλαντικού με σκοπό τάχα την «ανθρωπιστική βοήθεια» στο λαό, τον οποίο φρόντισαν εδώ και χρόνια να στραγγαλίσουν με οικονομικό πόλεμο. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ και οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να ελέγξουν τη χώρα και τον τεράστιο φυσικό πλούτο και συνολικά την περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια όμιλοι άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις.

Κατήγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέει κουβέντα για τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δήθεν αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο και προκλητικά απειλεί με τελεσίδικα και ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι γυναίκες της ΟΓΕ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι του βενεζουελάνικου λαού, συντονίζουμε τα βήματά μας με τη γυναικεία βενεζουελάνικη οργάνωση “Κλάρα Τσέτκιν” και μέσα από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ)», πρόσθεσε.

Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, δήλωσε τη στήριξη της Κούβας στη Βενεζουέλα. Όπως είπε, η απόπειρα πραξικοπήματος για μια κυβέρνηση-μαριονέτα στη Βενεζουέλα, στην υπηρεσία των ΗΠΑ, στοχεύει να ελέγξουν τους άπειρους πόρους της χώρας και να καταστρέψουν τη διαδικασία χειραφέτησης, αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας. Το ίδιο προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια στην Κούβα. Αναφέρθηκε στην έμπρακτη αλληλεγγύη της Κούβας στη Βενεζουέλα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την ιατρική περίθαλψη του λαού, με την αποστολή συνολικά 220.000 Κουβανών επαγγελματιών και επιστημόνων, κυρίως γιατρών. Τέτοια ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει η Κούβα, είπε η πρέσβειρα, και όχι για την καταλήστευση των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας.