Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚ Τουρκίας, με απονομή στον Δημήτρη Κουτσούμπα του Βραβείου Φιλίας «Μουσταφά Σουφί»

Όπως ήδη αναφέραμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας (TKP) αποφάσισε να βραβεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με το βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουφί» (Mustafa Suphi Friendship Award).

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα SoL, το βραβείο απονέμεται στον Δ. Κουτσούμπα με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας.ΚΚ Τουρκίας logo kk turkey logo

Σε επιστολή της, η ΚΕ του TKP αναφέρει πως, ξεκινώντας από φέτος, «θα απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουφί» σε συντρόφους και φίλους του Κόμματος». Η Κεντρική Επιτροπή του TKP αποφάσισε να δίνει το βραβείο Mustafa Suphi σε έναν φίλο του κόμματος στις 10 Σεπτέμβρη κάθε χρόνο, με την ευκαιρία των 100χρονων από την ίδρυσή του.

«Η Κεντρική Επιτροπή του TKP αποφάσισε για φέτος φέτος να απονείμει το βραβείο στον άξιο σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για την συνεισφορά του στον αγώνα μας, στην βαθιά φιλία και επαναστατική αλληλεγγύη. Ελπίζουμε πως το βραβείο αυτό θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των Κομμάτων μας και των λαών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

«Αυτό το μετάλλιο θα δίνεται τόσο για τον εορτασμό των ιδρυτών του TKP όσο και για να τιμούνται οι φίλοι του κόμματος που έχουν συμβάλει στους αγώνες του και το 1ο θα δοθεί στον Δημήτρη Κουτσούμπα, σύντροφό μας από πολλά χρόνια».

Το βραβείο είναι ακόμα πιο ουσιαστικό στις μέρες μας, που γίνεται προσπάθεια από τους αστούς οι δυο λαοί μας να γίνουν εχθροί ο ένας στον άλλο, με τις ασκήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο να λειτουργούν σαν μπαμπούλας, μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα.

Στις δηλώσεις τους σε διάφορες περιπτώσεις, και τα δύο μέρη (ΣΣ |> εννοεί το ΚΚΕ και το TKP) τόνισαν ότι ευνοούν τη φιλία των λαών στην περιοχή και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την αδελφική συμπόρευση στην περιοχή μας, σε μια πορεία των δύο λαών προς το σοσιαλισμό.

Το Τάγμα της Φιλίας σχηματίστηκε από τους συντρόφους μας Seda Boy, Burak Çolak και Ömer Koçağ. Εμπνευσμένο από τον αγώνα του Mustafa Suphi (Μουσταφά Σούπι) και των συντρόφων του, αυτό το βραβείο αποτελεί σύμβολο της ψυχής του στην αναζήτηση της επανάστασης και αισθητικά παραπέμπει στις συνθέσεις των σοβιετικών κονστρουκτιβιστών, σε ένα σύνολο με την ημισφαιρική μορφή που διαμορφώνεται μέσα από μια σύγχρονη ερμηνεία.

Η φόρμα εμπνέεται από τον κόσμο και το μάτι.
Παγκόσμια καθολικότητα, με το μάτι να συμβολίζει τη μνήμη.
Το κόκκινο χρώμα, ο σοσιαλισμός, είναι κυρίαρχο
.

Κοιτάζοντας τον κόσμο που αγωνίζεται, ο Μουσταφά Σούπι περιμένει τους συντρόφους του σε ένα πλοίο που αρμενίζει για σοσιαλισμό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε βίντεο-μήνυμα στη σχετική διαδικτυακή εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Όπως σημειώνεται στο «sol.org.tr», «το πρώτο Βραβείο Φιλίας θα δοθεί στον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος διατηρεί συντροφικές σχέσεις με το TKP εδώ και πολλά χρόνια. Το βραβείο αποκτά πιο σημαντικό νόημα αυτές τις μέρες που γίνονται προσπάθειες ώστε οι δύο λαοί να γίνουν εχθροί, πραγματοποιούνται απανωτές ασκήσεις εκφοβισμού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και όπου μια σύντομη σύγκρουση εξαρτάται σχεδόν από μια σπίθα.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν σε διάφορες περιπτώσεις, και τα δύο κόμματα τόνισαν ότι στηρίζουν τη φιλία των λαών στην περιοχή και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το δρόμο της αδελφοσύνης, της ισότητας και του σοσιαλισμού και για τους δύο λαούς, οι οποίοι έγραψαν μαζί ιστορία στην Ανατολία.

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία σας να με τιμήσετε με το 1ο Βραβείο Φιλίας “Μουσταφά Σουπχί”, που καθιερώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.
Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να σημειώσω δύο ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που δείχνουν το “κοινό μετερίζι” της πάλης μας.

  • Ο σύντροφος Μουσταφά Σουπχί δολοφονήθηκε μαζί με τους συντρόφους στα 1921 από το αστικό κράτος στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κατά την επιστροφή τους από τα εδάφη της επαναστατημένης Ρωσίας. Κι αυτό μόλις λίγους μήνες πριν, όταν στα τέλη του 1920 στην ίδια περιοχή είχε δολοφονηθεί ο σύντροφός μας Δημοσθένης Λιγδόπουλος, που γυρνούσε στην Ελλάδα από το 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν, μαζί με τον σ. Ωρίωνα Αλεξάκη.
  • Αποτέλεσαν τους πρώτους νεκρούς μάρτυρες του νεαρού τότε Κόμματός μας, που, όπως κι ο σύντροφός σας Μουσταφά Σουπχί και οι συντρόφοι του, πλήρωσαν με τη ζωή τους το μίσος της αστικής τάξης για την απόφασή τους να ταχθούν με τα ιδανικά της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, να παλέψουν για τα δικαιώματα του λαού, για την υπόθεση της εργατικής τάξης! Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του σ. Μουσταφά Σουπχί, μέλος του ΚΚ Τουρκίας γίνεται ο νεαρός τότε λιμενεργάτης στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Ζαχαριάδης, που στη συνέχεια αναδείχτηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ και ήταν Γενικός Γραμματέας του για πολλά χρόνια.

Πρόκειται για δύο ιστορικά γεγονότα στη μακρόχρονη και ηρωική ιστορία των δύο κομμάτων μας που φωτίζουν την παράλληλη και συχνά ταυτόσημη μαρτυρική ιστορική διαδρομή των κομμουνιστών των δύο χωρών, που πέρασαν μέσα από τη “φωτιά και το ατσάλι” της ταξικής πάλης. Τιμούμε αυτήν την Ιστορία, τιμούμε τους νεκρούς μας, τους συντρόφους μας που πέρασαν ανείπωτα βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες. Τους τιμούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα τους και ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αντλούμε ιστορικά διδάγματα ώστε η πάλη μας να γίνεται πιο αποτελεσματική.

Σύντροφοι,

Την απόδοση αυτού του 1ου Βραβείου “Μουσταφά Σουπχί” -μέσω του προσώπου του ΓΓ της ΚΕ- στο ΚΚΕ, νομίζω πρέπει να το προσεγγίζουμε κυρίως μέσα από το πρίσμα της αναγνώρισης της ανάγκης της κοινής πάλης των κομμουνιστών της Τουρκίας και της Ελλάδας ενάντια στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, ενάντια στα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τους λαούς, πότε διχάζοντάς τους και πότε “τσουβαλιάζοντάς” τους σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ή στη λεγόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σήμερα τα ΚΚ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της πάλης τους, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όπως έδειξε η κοινή συνδιοργάνωση της 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων στη Σμύρνη, όσο και σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως “οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Όχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών!”.

  • Εναντιωνόμαστε σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.
  • Καταδικάζουμε τις προσπάθειες, από θέσεις στρατιωτικής ισχύος, να διαμορφωθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.
  • Καταγγέλλουμε τα σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο από τις αστικές τάξεις των δύο χωρών που αποσκοπούν στο να βάλουν στο χέρι τα ξένα και ντόπια μονοπώλια τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, μεγάλους κινδύνους και για το περιβάλλον.
  • Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτά τα σχέδια. Παλεύουμε για απεμπλοκή των δύο χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν στον πόλεμο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σύντροφοι,

🔻 Τώρα που οι ιμπεριαλιστές, οι αστικές τάξεις, τα μονοπώλια, βάζουν μπροστά πότε τις “μηχανές του θανάτου” και πότε τα γεωτρύπανα της ληστείας του λαϊκού πλούτου…
🔻 Τώρα που “γαζώνουν” τα μυαλά των εργαζομένων πότε με το μίσος του εθνικισμού και πότε με το “σαράκι” της μοιρολατρίας και της υποταγής…
🔻 Τώρα είναι που πρέπει η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά:
Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το “ξερίζωμα” εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην “κρεατομηχανή” του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Γιατί, όπως τόνιζε ο Μουσταφά Σουπχί στο κάλεσμά του στο λαό της Τουρκίας: “Εργάτες και φτωχοί αγρότες της Τουρκίας! Θα απελευθερωθείτε εντελώς μόνο όταν ανατραπεί η τυραννία της καπιταλιστικής τάξης και η σοσιαλιστική επανάσταση εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο…”.

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚ Τουρκίας!
Ζήτω η κοινή πάλη του ΚΚΕ και του ΚΚΤ!
Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!


Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Το δημοσίευμα καταλήγει με ένα ευρύ βιογραφικό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (μεταξύ άλλων αναφέρει)
Dimitris Kouysoubas Δημήτρης ΚουτσούμπαςΟ Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (ΚΚΕ), γεννήθηκε το 1955 στη Λαμία στην κεντρική Ελλάδα.

Τα μέλη της οικογένειας του πολέμησαν στη ναζιστική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο του 1946-49 με επί κεφαλής το ΚΚΕ, ενώ ο πατέρας του, μέλος του ΚΚΕ, συνελήφθη το 1945 και εξορίστηκε για 8 χρόνια.

Συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ως μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ελλάδας (ΚΝΕ) το 1973 μόλις είχε ξεκινήσει τις νομικές του σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο της KNE το 1976, ανέλαβε διάφορες περιφερειακές ευθύνες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και έγινε για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 1987.

Το 1996, διορίστηκε υπεύθυνος της καθημερινής κομματικής εφημερίδας Ριζοσπάστης και συνέχισε στη θέση αυτή για τα επόμενα 10 χρόνια.

Εκτός από τα άλλα καθήκοντα του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, ήταν υποψήφιος της Βοιωτίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές 2000 και 2007, όταν ήταν και γραμματέας του γραφείου διεθνών σχέσεων του κόμματος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ το 2013 αντικαθιστώντας την Αλέκα ​​Παπαρήγα και βουλευτής από το 2015.


Ο Μουσταφά Σουφί, ιδρυτικό μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν ανάμεσα στους 15 κομμουνιστές που σφαγιάστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Γενάρη του 1921, προσπαθώντας να διαφύγουν από την αιματηρή επίθεση που είχε εξαπολύσει εκείνη την περίοδο η αστική τάξη της Τουρκίας και οι μηχανισμοί της με στόχο την εξολόθρευση του ΚΚ Τουρκίας.