Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Εκδήλωση για την Παλαιστίνη: Eποικιστική πολιτική & Σιωνισμός

Έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Πρωτοβουλία BDS Greece διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Παλαιστίνη: Eποικιστική Αποικιοκρατία, Σιωνισμός και το Κίνημα BDS» και ομιλητές τον ισραηλινό ιστορικό Ιλάν Πάπε και την ακαδημαϊκό και μέλος της παλαιστινιακής εθνικής επιτροπής BDS (BNC), Ραφίφ Ζιαντάχ.

ΣΣ |> Το BDS Boycott Divestment Sanctions  παρουσιάζεται σαν κίνημα για την «ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα στην Παλαιστίνη» και «υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα»

Το Ισραήλ καταλαμβάνει και εποικίζει τη γη της Παλαιστίνης, εφαρμόζει διακρίσεις στους παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και αρνείται στους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένο από το νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ, οι εκκλήσεις του BDS καλούν σε δράση για να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Το BDS είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα που συνδράμεται από συνδικάτα, ακαδημαϊκές ενώσεις, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις. Από το ξεκίνημά του, το 2005, έχει σημαντικό αντίκτυπο με  διεθνή υποστήριξη ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ και στον αποικιοκρατικό εποικισμό.

BDS

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση αναφέρουν: Το BDS (Boycott, Divest, Sanction: Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) είναι ένα διεθνές μη βίαιο κίνημα, αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες.

Ο ισραηλινός ιστορικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής Ιλάν Πάπε γεννήθηκε το 1954 στη Χάιφα. Δίδαξε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας, από όπου έφυγε το 2007 για να διδάξει στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Έξετερ στη Βρετανία. Ανήκει στο ρεύμα των “Νέων Ιστορικών”, που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές θέσεις και προτείνουν μια αναθεωρημένη ιστορική εκδοχή της ιστορίας του Ισραήλ και του σιωνισμού, ασκώντας κριτική στην αποικιοκρατική πολιτική του Ισραήλ. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εμίλ Τουμά για τις Παλαιστινιακές Σπουδές. Εκτός από την “Ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης” έχει γράψει τα βιβλία: “Britain and the Arab-Israeli Conflict” (“H Βρετανία και η αραβο-ισραηλινή διένεξη), “The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1947-1951” (“H δημιουργία της αραβο-ισραηλινής διένεξης, 1947-1951”), “The Israel/Palestine Question” (“Το ισραηλινό/παλαιστινιακό ζήτημα”), “Τhe Modern Middle East” (“Η σύγχρονη Μέση Ανατολή”) και “The Ethnic Cleansing of Palestine” (“Η εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη”).

H Ραφίφ Ζιαντάχ γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου από γονείς Παλαιστίνιους. Είναι Λέκτορας Συγκριτικής Πολιτικής της Μέσης Ανατολής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πολιτική οικονομία του πολέμου, τον ανθρωπισμό, τον ρατσισμό και την κατάσταση ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή.
Η Ζιαντάχ είναι επίσης ποιήτρια και πολιτική ακτιβίστρια. Είναι γνωστή για τα ποιήματά της “Hadeel”, “Shades of Anger” και “We teach life, sir”.


ℹ️   ΣΣ |> Όπως παρουσιάζονται οι ομιλητές, μέσα από το site του BDS

Εκδήλωση BDS Παλαιστίνη Αθήνα 2020

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2020, στη Νομική ΣχολήΑμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, 7.30 μμ


https://www.facebook.com/events/424889461746421/
Η αφίσα είναι του AspalaxComix

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο