Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση για τον Μακάρενκο 🚩 «Το βιβλίο των γονιών» 🚩

Το Σάββατο 13 Απρίλη, στις 6 μμ. στο κτίριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων Αθήνας (Μικρό Αμφιθέατρο Νέου Χημείου, Ναυαρίνου 13α) το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο «Το βιβλίο των γονιών».

Το παιδαγωγικό αυτό έργο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, από τον Όμιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μορφωτικό σωματείο που εκδίδει και το περιοδικό, και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση από τον Χρήστο Τουρτούρα, επίκουρο καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, και την Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια των «Θεμάτων Παιδείας» και επιμελήτρια της έκδοσης.

Παιδείας logo
Το βιβλίο γράφτηκε σε συνεργασία με τη γυναίκα του Γκαλίνα Σταχίβενα  (Галиной Стахиевной), η πρωτότυπη έκδοση είναι διαρθρωμένη σε εννέα (9) κεφάλαια + έναν επίλογο & σημειώσεις
Μια ματιά στο 1ο κεφάλαιο, έτσι για να πάρουμε μια ιδέα (ΣΣ |> η μετάφραση αποσπασματικά και χωρίς «λογοτεχνικές» απαιτήσεις): Ίσως σ’ αυτό το βιβλίο να αποδεικνύομαι θρασύς; Τα παιδιά μεγαλώνουν αριθμητικά και ηλικιακά και οι σημερινοί γονείς αναγκαστικά αναδεικνύουν τη μελλοντική ιστορία της χώρας μας και επομένως την ιστορία του κόσμου. Μπορώ άραγε να σηκώσω στους ώμους μου το μαγευτικό βάρος ενός τόσο μεγάλου θέματος; Έχω το δικαίωμα; τολμώ να προτείνω λύσεις ή να βάλω τουλάχιστον τα κύρια ερωτήματά του; Ευτυχώς, η επανάστασή μας έχει ήδη τα σπουδαία βιβλία της, αλλά έχει ακόμα και πιο σπουδαία πράγματα να κάνει. Τα βιβλία και οι επαναστάσεις έχουν ήδη δημιουργήσει παιδαγωγική του νέου ανθρώπου. Σε κάθε σκέψη, σε κάθε κίνηση, σε κάθε αναπνοή της ζωής μας, ακούγεται η δόξα ενός νέου πολίτη του κόσμου… Αλλά στη ζωή μας υπάρχει η καθημερινότητα που γεννάει σύνθετα σύνολα μικρής εμβέλειας και σ’ αυτά τα «μικρά πράγματα της ζωής», είναι που μερικές φορές χάνεται το άτομο, η μονάδα. Με τους γονείς της πατρίδας μας, αυτό ακριβώς συμβαίνει, σε αυτά τα μικροσκοπικά ψάχνουν για την αλήθεια, ξεχνώντας ότι έχουν στα χέρια τους τη μεγάλη φιλοσοφία της επανάστασης. Η βοήθεια στους γονείς να κοιτάξουν, να σκεφτούν, να ανοίξουν τα μάτια τους είναι το σεμνό έργο αυτού του βιβλίου.

Οι νέοι μας είναι ένα ασύγκριτο παγκόσμιο φαινόμενο, το μεγαλείο και η σημασία του οποίου ίσως δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε. Ποιος το γέννησε, δίδαξε, έθεσε, έθεσε την αιτία της επανάστασης; Από πού προέρχονται αυτές οι δεκάδες εκατομμυρίων πλοίαρχων, μηχανικών, πιλότων, διοικητών, επιστημόνων; Έχουμε, οι πιο μεγάλοι δημιουργήσει αυτή τη νεολαία; Αλλά πότε; Πως; …

Δείτε: το ασυνήθιστα καταπληκτικό σε έκταση εργαστήριο Kramatorsk, οι ατέλειωτες εκτάσεις στο εργοστάσιο τρακτέρ στο Στάλινγκραντ, το Makeyevka, τα ορυχεία Gorlovka, και στην πρώτη και στη δεύτερη και στην τρίτη μέρα της δημιουργίας, …αεροπλάνα, …άρματα μάχης, …υποβρύχια, …εργαστήρια , πάνω από τα μικροσκόπια ή στις ερήμους της Αρκτικής, σε όλα τα μηχανήματα προήγησης, στους γερανούς, – παντού δεκάδες εκατομμύρια νέοι, νέοι και τρομερά ενδιαφέροντες άνθρωποι. Είναι συχνά πολύ περίπλοκοι στη συζήτηση, έχουν μερικές φορές αδέξιο πνεύμα, αλλά είναι οι κυρίαρχοι της ζωής, είναι ήρεμοι και σίγουροι, δεν κοιτάζουν πίσω, δεν αντιμετωπίζουν υστερικά τις καταστάσεις, είναι άοκνοι χωρίς να καυχώνται και κλαψουρίζουν, απλά κάνουν τη δουλειά μας…

Στο πλαίσιο αυτού του ιστορικού θαύματος, οι «καταστροφές» της οικογένειας μοιάζουν άγριες, χάνονται τα πατρικά συναισθήματα και η χαρά των μητέρων και βάλλονται εκρηκτικά οι χαρακτήρες των μελλοντικών ανθρώπων της ΕΣΣΔ: οι γονείς όχι μόνο δεν το βλέπουν, αλλά δεν βλέπουν κανένα προεόρτιο.

.jpg

Έλαβα μια επιστολή γραμμένη από μητέρα: «Έχουμε μόνο ένα γιο, αλλά θα ήταν καλύτερα αν δεν ήταν … Αυτή είναι μια τέτοια τρομερή, απερίγραπτη θλίψη …σε μια εποχή που θα μπορούσε να είναι από τους καλύτερους ανθρώπους. Μας σκοτώνει κάθε μέρα, με την επιμονή ακι το πείσμα του, με όλη τη συμπεριφορά του, την κάθε πράξη του» Η εμφάνιση του πατέρα δεν είναι ελκυστική – ακατάστατος με «φτερά και πούπουλα» στο μανίκι … είμαι εργάτης! … καταλαβαίνετε, δουλεύω! … και τον διδάσκω … Σε μια καρέκλα δίπλα στον τοίχο είναι ένα αγόρι περίπου δεκατριών, όμορφο, μαυρομάτικο, σοβαρό. Χωρίς να κοιτάζει επάνω, κοιτάζει τον πατέρα του στα μάτια του. Στο πρόσωπο του, δεν μπορώ να διαβάσω τα συναισθήματα, τις εκφράσεις, εκτός από ήρεμη-σταθερή, ψυχρή προσοχή. Ο πατέρας τινάζει τη γροθιά του, αίματα … ! Θέλει να με σφάξει!… Μίλα!, θέλεις να με σκοτώσεις; Το αγόρι ανοιγόκλεισε τα μάτια του και ξανά κοίταξε ψυχρά και σοβαρά τον πατέρα του. Ο πατέρας βυθίζεται σιωπηλά σε μια καρέκλα, τρεμοπαίζει τα δάχτυλά του, κοιτάζει γύρω, όλα αυτά σε πλήρη σύγχυση. Μιλάει συγκαταβατικά αλλά ξαφνικά παίρνει πάλι τα πάνω του, σηκώνει και πάλι τη γροθιά του… – Μίσα! Πώς είναι δυνατόν αυτό; Ο μόνος γιος! σαν εχθροί, εχθροί από παλιά, ίσως για μια ζωή. Σε κάποιες μικροζητήματα, αυτοί οι χαρακτήρες κοντραρίστηκαν σε σκοτεινές γωνίες των ενστίκτων της ψυχής, οι ιδιοσυγκρασίες αποκλίνουν. Μια τυχαία έκρηξη – το συνηθισμένο φινάλε του απρόσεκτου χειρισμού του χαρακτήρα – αυτός ο πατέρας, φυσικά, πήρε το ματσούκι. Και ο γιος σήκωσε ένα περήφανο κεφάλι εναντίον του…

Η συνέχεια στην ουσία, στο μεδούλι του σημαντικού αυτού πονήματος και κύκνειου άσματος του μεγάλου παιδαγωγού το Σάββατο 13 Απρίλη, 6 μμ. στο κτίριο των Παιδαγωγικών Τμημάτων Αθήνας (Μικρό Αμφιθέατρο Νέου Χημείου, Ναυαρίνου 13α). Να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να κάνουμε δικό μας  «Το βιβλίο των γονιών».

Που εξακολουθεί ακόμη σήμερα να αποτελεί παιδαγωγικό εργαλείο ακόμη και στην καπιταλιστική Ρωσία

для родителей 12

для родителей 3

Περισσότερα για τον Μακάρενκο |>εδώ<| και |>εδώ<|

Πηγή

Παιδείας logo

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

 • Oργανόγραμμα του περιοδικού | Κάθε τεύχος Θέματα Παιδείας περιέχει τις ενότητες:
 • Σημείωμα της Σύνταξης: Εισαγωγή στην επικαιρότητα κάθε τεύχους. Όπως είναι γνωστό στα Θέματα Παιδείας την ευθύνη της επιλογής και της παρουσίασης όλων των κειμένων έχει Συντακτική Επιτροπή, που εκπροσωπώντας τον Όμιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, συλλογικό εκδότη του περιοδικού, συγκεντρώνει κι απηχεί τις απόψεις των ερευνητικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων – ειδικών συνεργατών του περιοδικού.
 • ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ: (με διαφοροποιημένη μορφή: άρθρων, μελετών, συνεντεύξεων, διαγωνισμών…). Για πολιτιστικά θέματα μπορεί το αφιέρωμα να πάρει και τη μορφή ειδικού τεύχους (100χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, Ο Οδηγητής Κ.Βάρναλης, Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ).
 • ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Τα νέα από το μέτωπο της εκπαιδευτικής πολιτικής, της ιδεολογικής αντιπαράθεσης για την επιστήμη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, της διαπάλης στο συνδικαλιστικό κι ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα. Κάποιες φορές συμπεριλαμβάνεται επιγραμματική αναφορά γεγονότων του προηγούμενου διαστήματος (χρονολόγιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας) ή πολιτικού –ιδεολογικού περιεχομένου (κύριο άρθρο).
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: κριτική παρουσίαση ντοκουμέντων που αφορούν την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.
 • ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΡΕΥΝΕΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: θέματα γενικού προβληματισμού αλλά και προβλήματα ανά βαθμίδα της εκπαίδευσης
 • ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ : απ’ την εκπαιδευτική πολιτική άλλων χωρών και τους αγώνες των λαών, πολιτικά άρθρα, παιδαγωγικές μελέτες και συγκριτικές έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
 • ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ: λήμματα και άρθρα συγκροτούν σταδιακά μια μικρή ψυχοπαιδαγωγική εγκυκλοπαίδεια. Τα κείμενα βασίζονται στη μεγάλη ιστορία και τα επιτεύγματα της μαρξιστικής επιστήμης και αποτελούν κριτική τοποθέτηση απέναντι στις αστικές θεωρίες σε όλες τις παραλλαγές τους. Από το τεύχ.51 δημοσιεύεται σταδιακά και ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.
 • ΤO ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: με αφορμή ιστορικές επετείους, την πολιτική επικαιρότητα αλλά και θέματα από την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και του κινήματος παιδείας.
 • ΜΕ ΤΗ ΛΥΡΑ ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ:η ποίηση και η πεζογραφία μέσα από σύντομες αναφορές στη ζωή και το έργο μεγάλων λογοτεχνών.
 • ΠΡΑΧΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: συμβουλές στην οικογένεια, διδακτικές παρεμβάσεις στα μαθήματα, οδηγίες για τη μόρφωση και την αυτομόρφωση, προτάσεις σε ειδικούς τομείς εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας, ζητήματα τρόπου ζωής.
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Παρουσίαση των επιτευγμάτων της επιστήμης, γνωστών ή άγνωστων στο πλατύ κοινό επιστημόνων, με εκλαϊκευτικό τρόπο που επιβεβαιώνει τη σχέση της επιστήμης με τη ζωή.
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: αναφορά σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή γενικότερα σε θέματα του μετώπου γύρω από την τέχνη στην κοινωνία.
 • ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: αναλυτική κριτική σχολικών εγχειριδίων αλλά και διάφορων βιβλίων για την εκπαίδευση, την αγωγή και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Ακόμη στα ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ σύντομη παρουσίαση των νέων κυκλοφοριών ταξινομημένων σε θεματικές ενότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, τους συγγραφείς και μελετητές του.
 • ΕΝΘΕΤΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ: Το περιοδικό Θέματα Παιδείας από το τεύχος 45-46 συμπεριλαμβάνει ένθετα που απευθύνονται στις ηλικίες μαθητών Γυμνασίου και πάνω. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μικρά θεματικά βιβλία του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, που βασίζονται στην ύλη και τους συνεργάτες του περιοδικού κι εκδίδονται αποκλειστικά για τους νεαρούς αναγνώστες μας (Η ιστορία του βιβλίου – Η καταγωγή και η εξέλιξη του ανθρώπου – Η ανάπτυξη της κοινωνίας). Προσεχώς θα κυκλοφορήσει και ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ προσανατολισμένη στην ηλικία της πρώτης εφηβείας 11-15 χρονών.

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog