Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση για τον μεγάλο τσέχο σατιρικό συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ

Οι εκδόσεις «Κοροντζής» και «Φαρφουλάς» με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων Περιπέτειες στον Κόκκινο Στρατό και Ο μεγαλύτερος Τσέχος συγγραφέας του Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923) διοργανώνουν εκδήλωση για τον μεγάλο τσέχο σατιρικό συγγραφέα.
Για τα βιβλία, την πολυτάραχη ζωή και το έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ θα μιλήσουν οι εκδότες Κώστας Κοροντζής και Διαμαντής Καράβολας και θα ακολουθήσει συζήτηση. Επίσης θα διαβαστούνε διηγήματά του και θα γίνει συζήτηση για το έργο του.Στο χώρο θα εκτίθενται και άλλες, παλαιότερες ελληνικές και ξένες εκδόσεις των βιβλίων του Χάσεκ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Φαρφουλάς, Μαυρομιχάλη 18.

Βιογραφικό

O Γιάροσλαβ Χάσεκ (Πράγα 1883-1923) έζησε μια θεοπάλαβη, μποέμικη και περιπετειώδη ζωή. Άλλαξε πλήθος επαγγέλματα και έγραψε αμέτρητα κείμενα σε διάφορα έντυπα της εποχής του (τα διηγήματά του ξεπερνούν τα 1.200). Αναμίχθηκε αρχικά στο αναρχικό και κατόπιν στο κομμουνιστικό κίνημα, πάντα με τον δικό του, ιδιόρρυθμο τρόπο. Οι εμπειρίες του ως στρατιώτη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του ενέπνευσαν το αριστούργημά του Ο καλός στρατιώτης Σβέικ. Αν και στην εποχή του θεωρήθηκε ένας απλοϊκός συγγραφέας και συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην έκδοση των έργων του (τον Σβέικ τον εξέδιδε μόνος του), σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σατιρικούς συγγραφείς όλων των εποχών.

Η καυτή σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ ξεκινάει απ’ τον ίδιο και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της!