Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση για τον «στρατηγό του κάμπου», τον Βαγγέλη Μπούτα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με μία συγκινητική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής 7 Νοέμβρη, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τίμησε τη μνήμη και την αγωνιστική παρακαταθήκη του συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα, του «στρατηγού του κάμπου» που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβρη του 2020.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ελένη Μπέλλου και Κύριλλος Παπασταύρου, ο βουλευτής Λάρισας του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

ekdhlosh mpoutas 3 ekdhlosh mpoutas 4 ekdhlosh mpoutas 5 ekdhlosh mpoutas 6 ekdhlosh mpoutas ekdhlosh mpoutas1

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Νίκου Τέγου, μέλους του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε και βίντεο – αφιέρωμα στον «στρατηγό του κάμπου», που σκόρπισε συγκίνηση.

Θα είναι πάντα παρών στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών

«Ο σύντροφος Βαγγέλης ανθεί μέσα στη στρατιά των χιλιάδων κομμουνιστών που βάλαν το στίγμα τους στο τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο τελικά, στη διάρκεια της βιολογικής μας ύπαρξης. Η συνάντηση μιας χαρισματικής προσωπικότητας με τις αξίες και τα ιδανικά αυτά, γεννά σύγχρονα παραδείγματα που φωτίζουν τη δράση μας σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι «άνηκε σε αυτή τη γενιά στελεχών του Κόμματος που στις δύσκολες συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 δεν παρασύρθηκαν από το ρεύμα της αντεπανάστασης και του οπορτουνισμού, δεν συντάχθηκαν με την προσπάθεια μετάλλαξης του ΚΚΕ σε μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική δύναμη. Αντιστάθηκαν, έβαλαν πλάτη να ανασυγκροτήσουν το ΚΚΕ σε δύσκολες συνθήκες, συνέβαλαν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην πορεία ιδεολογικής και πολιτικής ωρίμανσης του Κόμματος όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα που ψήφισε στο 19ο Συνέδριο, στις εκτιμήσεις του για το σοσιαλισμό, την κριτική αποτίμηση της ιστορίας του, στις σύγχρονες συνεδριακές επεξεργασίες».

Ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «ο Β. Μπούτας ήταν λαϊκός αγωνιστής πρωτοπόρος επειδή ήταν κομμουνιστής και ήταν κομμουνιστής, επειδή ήταν πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής. Μπόρεσε τα πιο ειδικά χαρίσματα της προσωπικότητάς του, όπως την πηγαία και έμφυτη λαϊκότητά του, να τη δέσει με την ιδιότητά του ως στέλεχος του ΚΚΕ, ως αγροτικού ηγέτη. Αυτό το χάρισμα ο Β. Μπούτας το αξιοποίησε στο έπακρο και για την προβολή και προπαγάνδιση της πολιτικής του ΚΚΕ. Με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς φιοριτούρες και περικοκλάδες, δίχως προκλητικές ισχυρογνωμοσύνες και αχρείαστους εγωισμούς, με πειστικά παραδείγματα και αφοπλιστικά επιχειρήματα, ανέλυε τις θέσεις και παρουσίαζε τις προτάσεις του Κόμματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερνε να πείσει πολλούς ανθρώπους του λαού, ακόμα κι από εκείνους που βρίσκονταν μακριά ή και αντίθετα από την πολιτική του ΚΚΕ.

Ο κομμουνιστής διαπαιδαγωγείται να είναι συνεπής, εκπαιδεύεται οι πράξεις να κρίνουν τα λόγια του και τα λόγια του η σκέψη του να καθορίζουν τις πράξεις, για τους κομμουνιστές η πολιτική δεν είναι κάτι έξω από τη ζωή τους, δεν είναι μια ακόμα ιδιότητα, γιατί παλεύουν να αλλάξουν το κόσμο, να αλλάξουν την κοινωνία. Με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες και δυσκολίες που βάζει μπροστά η ίδια η ζωή …όμως παλεύουν για την μεγάλη κοινωνική επαναστατική ανατροπή».

Πρόσθεσε ότι «η κοινή πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων απέναντι στον κοινό αντίπαλο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την οποία πάλεψε ο Βαγγέλης Μπούτας, αποτελεί μια μεγάλη υπόθεση για το παρόν και το μέλλον του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας»

Κλείνοντας επισήμανε πως, «Ο σύντροφος Βαγγέλης Μπούτας θα είναι πάντα παρών στη σκέψη μας, στους καημούς, στις ελπίδες, στους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών. Στους καθημερινούς αγώνες για την υπεράσπιση του αγροτικού εισοδήματος, για καταχτήσεις, για την αξιοπρεπή ζωή στην ύπαιθρο, για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ.

Πάνω απ’ όλα όμως ο σ. Βαγγέλης θα είναι παρών στον αγώνα για την προοπτική, για το μέλλον των βιοπαλαιστών αγροτών. Για να απαντηθεί μπρος τα μπρός το δίλημμα που θέτει η ίδια η πραγματικότητα είτε ζωή με όλο και χειρότερους όρους, αντιμέτωποι με το κίνδυνο καταστροφών, δεμένοι στο άρμα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις σημερινές συνθήκες του καπιταλισμού είτε μαζί με την εργατική τάξη, για να μπορούν να ζουν με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής, να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Τώρα ήρθε η δική μας η σειρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου και να σε κάνουμε περήφανο

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία της εγγονής του Β. Μπούτα, Αθηνάς Μπουντούρη, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων πως, «Θα είσαι πάντα μέσα σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκες και που σήμερα αποτελούν τη δική μας διαδρομή, επειδή από εσένα μάθαμε ότι η ζωή είναι αγώνας χωρίς απογοήτευση, ότι θέλει πείσμα, αντοχή και υπομονή για να νικήσεις. Και πως ακόμα κι αν στο τέλος χάσεις και καμιά μάχη, αφήνεις πίσω ως παρακαταθήκη τον τρόπο που την έδωσες. Αυτόν σου τον τρόπο που είχες έγνοια να μας μεταδώσεις , τον έχουμε κρατήσει και θα τον ακολουθήσουμε. Να μην ανησυχείς παππού, το χρέος σου το έκανες και με το παραπάνω, έζησες μια ζωή άξια , γεμάτη με τα ιδανικά του ΚΚΕ, ταγμένη στην πάλη για τη νέα κοινωνία, το Σοσιαλισμό. Τώρα ήρθε η δική μας η σειρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου και να σε κάνουμε περήφανο».


Καθοριστική η συμβολή του Βαγγέλη Μπούτα στο αγροτικό κίνημα

Στην τεράστια συμβολή του Β. Μπούτα στο αγροτικό κίνημα, ως πρωτοπόρος αγωνιστής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπενθυμίζοντας στιγμές από τα μεγάλα μπλόκα του Νοέμβρη του 1996 – Φλεβάρη του 1997, του 2009 αλλά και του 2016 με το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή του στην συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Με παρακαταθήκη την δράση του Βαγγέλη Μπούτα , ο Ρίζος Μαρούδας έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως, “η μεγαλύτερη προσφορά στη μνήμη του είναι να οργανώσουμε καλύτερα το αγροτικό κίνημα για τους νέους αγώνες που έρχονται και θα είναι και σύντομα μαζί μας πάλι στα μπλόκα του αγώνα.”


Διαχρονική η προσφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο βασισμένο στην μπροσούρα «Η κατήχηση των χωρικών» που υπογράφεται από τον Πέτρο Χαλκό, ψευδώνυμο του Γιάνη Κορδάτου.

Μέσα από τους διαλόγους που παρουσιάστηκαν αναδείχτηκαν οι διαχρονικές θέσεις του ΚΚΕ για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος μεταξύ ενός κομμουνιστή και του δασκάλου ενόα χωριού:

Δάσκαλος: Άραγε με μια καλή νομοθεσία δεν μπορούν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα;

Κομμουνιστής: ΟΧΙ. Οι αστοί που διοικούνε και κυβερνάνε έχουνε συμφέρον να εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τους αγρότες και να τους κρατάνε δούλους. «Οι πλούσιοι που έχουν δύο χιτώνες, να δώσουν τον ένα σε εκείνον που δεν έχει» έλεγε ο Χριστός δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα όμως εξακολουθούμε να βλέπουμε τους περισσότερους ανθρώπους να πεινούν, να δυστυχούν, να γυρίζουνε κουρελήδες και ξυπόλητοι ενώ οι πλούσιοι έχουνε από 10 αλλαξιές ο καθένας. Οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι τσιφλικάδες φτιάχνουν καλές νομοθεσίες για τον εαυτό τους, για τα συμφέροντά τους, για την τάξη τους. Γι αυτό πρέπει να γκρεμιστεί το σημερινό καθεστώς… Όλες οι μεγάλες μεταβολές στην ιστορία οφείλονται στους νέους οικονομικούς όρους που είχαν δημιουργηθεί κατά την εποχή των κοινωνικών αυτών μεταβολών και Επαναστάσεων.

Δάσκαλος: Πες μου τώρα ποιος είναι ο καθαρός Κομμουνιστής;

Κομμουνιστής: Όποιος στον αγώνα που γίνεται μεταξύ εργατών και κεφαλαιούχων τάσσεται με το μέρος των εργατών. Όποιος έχει καταλάβει καλά ότι μόνο τότε θα μπορέσει να σωθεί και να νικήσει η εργατική τάξη και μαζί με αυτήν την τάξη όλοι οι καταπιεζόμενοι, υπάλληλοι και χωρικοί. Όταν καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και γίνουν όλα τα αγαθά κοινά. Όποιος τέλος έχει καταλάβει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται επανάσταση για να ιδρυθεί μια δημοκρατία των εργατών και των χωρικών.

Δάσκαλος: Ας ευχηθούμε λοιπόν να πραγματοποιηθούν οι ιδέες σας.

Κομμουνιστής: Όχι με ευχές. Γιατί με ευχές δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζονται έργα και θυσίες. Οι Κομμουνιστές είναι η Πρωτοπορία, αλλά και όλοι οι καταπιεζόμενοι, εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι πρέπει να ακολουθήσουν τον μεγάλο δρόμο που ακολουθάμε…

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis