Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση για τους φωτογράφους και κινηματογραφιστές του ΔΣΕ στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μια σημαντική εκδήλωση
στο χώρο της  Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών:

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

 ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ  ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ

ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1946-1949

70 χρόνια από την ίδρυσή του

Ομιλητές:

  • Μανώλης Κασιμάτης, φωτογράφος, μέλος του ΕΕΤΕ  
  • Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης/Α.Π.Θ. στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, 6.30 μ.μ.

 Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, στον Ταύρο

(στην αίθουσα «Ντε Κίρικο».

fotografoi O φωτογράφος Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Γιώργο Μαργαρίτη, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών τα μαθήματα: «Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία (1821-1909)», «Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία», «Πόλεμος και Πολιτική», «Εμφύλιοι Πόλεμοι στον σύγχρονο κόσμο», «Πολιτική», «Πόλεμος», «Στρατηγική», «Σύγχρονη Iστορία και Γεωπολιτικά Συστήματα», κα.

 Θα μιλήσουν  και θα παρουσιάσουν φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας / Δ.Σ.Ε. 70 χρόνια από την ίδρυσή του

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις εκδόσεις του Δ.Σ.Ε. και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφικά καρέ από τις κινηματογραφικές λήψεις του κινηματογραφικού συνεργείου του Δ.Σ.Ε.

Από το έτος 1948 κύριο μέλημα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν η καταγραφή (φωτογραφική και κινηματογραφική) των δραστηριοτήτων του, πρακτική,  την οποία είχε ακολουθήσει πριν από αυτόν ο ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Αντίστασης.  Σκοπός ήταν η παραγωγή αφ’ενός φωτογραφιών που αποστέλλονταν κυρίως σε έντυπα του εξωτερικού και αφ’ετέρου κινηματογραφικών επικαίρων, τα οποία προβάλλονταν στο  εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την ύπαρξη, τις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις του.

Το Φωτοκινηματογραφικό Συνεργείο του ΔΣΕ  απαρτιζόταν από τον Γιώργο  Σεβαστίκογλου, προϊστάμενο και σεναριογράφο, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη, και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους.

Θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ντοκουμέντα από την πορεία τους..