Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο στο «Studio New Star Art Cinema» (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του πραγματοποιήθηκε απόψε στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema».

findel ekdilosi1

“Με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση για τα τρία χρόνια από το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το εγκληματικό εμπάργκο ενάντια στο λαό της Κούβας από τον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό που συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια τώρα.

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη σε έναν ηρωικό λαό που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, για τη λαϊκή ευημερία, για το καλό των ανθρώπων, των πολιτών της Κούβας” δήλωσε προσερχόμενος στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

findel ekdilosi3

Σε δήλωσή της η Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ, (Zelmys Maria Dominquez) πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα τόνισε ότι “το πιο σημαντικό είναι ότι ο Φιντέλ συνεχίζει να είναι ζωντανός στην καθημερινή μας ζωή, σε κάθε έργο της Κουβανικής Επανάστασης. Ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται ενάντια στο εγκληματικό οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό, αντιστέκεται εδώ και 60 χρόνια. Ποτέ δεν θα μπορέσουν να μπλοκάρουν την ελπίδα μας και τη φιλία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον λαό της Κούβας και της Ελλάδας. Ευχαριστούμε πολύ τον σύντροφο Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την παρουσία του σήμερα καθώς και άλλους πολιτικούς όπως και τους φίλους της Κούβας και οργανώσεις αλληλεγγύης”.

Η πρέσβειρα της Κούβας ευχαρίστησε επίσης τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη, για την συνεισφορά του στην αποψινή εκδήλωση.

findel ekdilosi4

Ο Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Κούβα πριν και μετά την επανάσταση, αλλά και στις σημερινές εξελίξεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπογραμμίζοντας πως «όσο οι λαοί αντιστέκονται, όσο επιλέγουν το δρόμο του αγώνα τόσο θα σκύβουμε με σεβασμό στην παρακαταθήκη που άφησε με το λόγο και το έργο του ο Φιντέλ». Όπως είπε, «έχουμε πάρει τον ίδιο δρόμο. Είναι μακρύς, είναι δύσκολος, έχει χαρές, έχει λύπες, πισωγυρίσματα. Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω, έχει όμως μια σπειροειδή κίνηση που άλλοτε οδηγεί στα ψηλά, άλλοτε στο μαύρο σκοτάδι. Η πίστη στην οργανωμένη δύναμη του λαού είναι η δική μας σταθερά, το δικό μας σχέδιο».

findel ekdilosi

Επιπλέον, προβλήθηκε η ταινία «Η τέχνη του να επιβιώνεις» (El merito es estar vivo) των Ότο Μιγκέλ και Γκουσμάν Γκερέρο, καθώς και αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του Κάστρο.

findel ekdilosi5