Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση τιμής του ΚΚΕ: Έκθεση έργων του εικαστικού-λογοτέχνη και παλαίμαχου κομμουνιστή, Γ. Φαρσακίδη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και για όλη την Ελλάδα. Τιμάμε μέσα απ’ αυτή την έκθεση, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα σπουδαίο, ένα μεγάλο εικαστικό, έναν αγωνιστή, έναν κομμουνιστή, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα και αποτύπωσε αυτή την αγωνιστική πορεία μέσα στα έργα του, όπου βλέπουμε όλη τη ζωντανή ιστορία του τόπου. Είναι απαραίτητο αυτή την έκθεση να την επισκεφθούν οι νέοι της πατρίδας μας, της πόλης της Θεσσαλονίκης, να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν από κοντά το έργο του μεγάλου και σπουδαίου καλλιτέχνη, του κομμουνιστή Γιώργου Φαρσακίδη» δήλωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών έργων του Γιώργου Φαρσακίδη.

farsaidis4

«Στο σύντροφο Γιώργο Φαρσακίδη για την πολύχρονη αγωνιστική του δράση και την καλλιτεχνική του προσφορά – Σεπτέμβρης 2017 – Κ.Ο Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ» έγραφε η τιμητική πλακέτα που επέδωσε στα χέρια του 94χρονου Γιώργου Φαρσακίδη ο κ.Κουτσούμπας, στο τέλος της τελετής εγκαινίων της έκθεσης στη Μονή Λαζαριστών. Ο ίδιος ο 93χρονος τιμώμενος, παρών στην εκδήλωση, άκρατα συγκινημένος κατάφερε μόνο να ψελλίσει λίγες ευχαριστίες…

farsakidis2

«Το πλούσιο έργο του Φαρσακίδη, εικαστικό και συγγραφικό, δεν έχει μόνο καλλιτεχνική αξία. Είναι στ’ αλήθεια αυτό που ονομάζει ο Πικάσο «εργαλείο πολέμου για επίθεση αλλά και για άμυνα εναντίον του εχθρού». Τον εχθρό όμως, ο Φαρσακίδης, ο ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ, δεν τον πολέμησε μόνο με τη γραφίδα, το χρωστήρα ή την πένα του. Τη στράτευσή του ενάντια στους ξένους και ντόπιους τυράννους, τον πλήρωσε με δυο χέρια τσακισμένα από το οπλοπολυβόλο και τα βασανιστήρια …» τόνιζε μεταξύ στην ομιλία της απόψε, η γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Θεανώ Καπέτη παρουσιάζοντας το έργο του τιμώμενου.

farsakidis1

Ο Γ. Φαρσακίδης, σύμβολο της ιστορίας της Αριστεράς, έχει μια σχέση βαθύτερη με την ελληνική ιστορία. Το μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του ξεκινάει στα 1924 από την Οδησσό . Η μάνα του Ρωσίδα και ο πατέρας του Πόντιος κυνηγημένος από τους Τούρκους που τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ ως «πρωτοπόρος της σοσιαλιστικής εργασίας». Με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1934, έζησε στη Θεσσαλονίκη τα γεγονότα του Μάη του ’36, τον πόλεμο του ’40, τη γερμανική Κατοχή και συμμετείχε στην Αντίσταση. Ανταρτοεπονίτης, δεκαοχτώ χρονών, δύο φορές τραυματίας σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους, έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα εξορίστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης (Αη Στράτης – Γυάρος – Μακρόνησος) επί δεκαεπτά συνολικά χρόνια.

farsakidis6

Αυτοδίδακτος (αλλά και διδαγμένος από συγκρατούμενους του όπως ο Χρήστος Δαγκλής, η Βάσω Κατράκη και ο Γιάννης Ρίτσος) στους τόπους της κράτησης του, ζωγράφιζε και χάραζε με αυτοσχέδια σκαλιστικά εργαλεία και πυρογράφους, θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Η έκθεση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του κόμματος, και στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» που πραγματοποιείται από σήμερα, έως και τις 16 Σεπτεμβρίου στο γειτονικό (με τη Μονή Λαζαριστών) πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, εγκαινιάστηκε απόψε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου) και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 (ανοιχτή καθημερινά απο τις 17.00-21.00).

farsakidis7

Το σπίτι του – σπίτι της Φιλικής εταιρείας στην Οδησσό

«Η πολιτιστική προσφορά του Γιώργου Φαρσακίδη «σφραγίστηκε» και με μια σημαντική δωρεά του στον ελληνικό λαό. Παραχώρησε το σπίτι της Φιλικής εταιρείας στην Οδησσό…» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, η Θεανώ Καπέτη παρουσιάζοντας το έργο του τιμώμενου.

«Σταυροδρόμι λαών, ιδεών, τρόπου ζωής, το παραθύρι εκείνο του νότου, έμπαζε μέσα στη ζώρα τον άνεμο του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, μπόλιαζε με τις φιλελεύθερες επαναστατικές αντιλήψεις τη ρούσικη ιντελιγκέντσια. Άντρο συνωμοτών ονόμασε την παλιά Οντέσα ο τσάρος Νικόλαος Α’ – και δεν έπεσε εξω…

farsakidis8

…Στο μικρό σπιτάκι της Κράσνι Περεούλοκ 18 -πάροδος Γκρέτσκαγια – στήθηκε το επιτελείο που προετοίμασε την επανάσταση του Εικοσιένα. Στην είσοδο εντοιχισμένη μια πέτρινη πλάκα. Ενταύθα συνεδρίαζε η Φιλική Εταιρεία. Το σπιτάκι που μείναμε τις τελευταίες βδομάδες προτού κινήσουμε για την Ελλάδα, ιδιοκτησία – μεσιακή – του πατέρα μου…» (από το βιβλίο του Γιώργου Φαρσακίδη «Η πρώτη πατρίδα», 1984 με βραβείο Μενέλαου Λουντέμη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – Στο εξώφυλλο του βιβλίου του (φωτογραφία) απεικονίζεται ο ίδιος ο συγγραφέας μπροστά απ’ τα θρυλικά σκαλιά της Οδησσού στις αρχές της δεκαετίας του ‘30). Είναι εκείνη η πρώτη έκδοση για την οποία έγραψαν τότε εφημερίδας και κριτικοί, πως «νιώθουμε πλουσιότεροι, γνωρίσαμε έναν ολόκληρο κόσμο. Κείμενο και εικόνες έχουν γίνει ένα παράξενο κολλάζ. Και το κείμενο σαν αντίστιξη, άλλοτε οικείο, ιδιωτικό, άλλοτε δημόσιο…όλη η εποχή» αλλά και «ένα συναρπαστικό αφήγημα με εξαίρετα φωτογραφικά ντοκουμέντα».

Τους τίτλους ιδιοκτησίας του μικρού σπιτιού στην οδό Κράσνι Περεούλοκ 18 – πάροδος Γκρέτσκαγια, ο Γιώργος Φαρσακίδης τους παραχώρησε προ ετών στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και τα αντικείμενα του σπιτιού, τα οποία αναβιώνουν ένα τυπικό αστικό σπίτι της ελληνικής παροικίας της Οδησσού στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

farsakidis9

Χαράκτης, ζωγράφος, συγγραφέας 27 συνολικά βιβλίων, ο Γιώργος Φαρσακίδης δήλωνε σε παλιότερη συνέντευξη του: «Είναι μια ζωή που δεν θα ‘θελα ν’ αλλάξω. Όπως δεν άλλαξα και την πίστη μου κι ας απομυθοποιήθηκαν κάποια πράγματα. Το ιδανικό παρέμενε το ίδιο. Ο Λένιν έλεγε ότι κομμουνιστής είναι εκείνος που συμβάλλει ώστε να προηγηθούμε έστω ένα βηματάκι προς την επανάσταση. Ούτε μεγάλα λόγια, ούτε εξάρσεις. ..Για μένα οι ιδέες του σοσιαλισμού συνοψίζονται στη φράση «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Πηγή φωτό – βίντεο: 902.gr