Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκδήλωση του ΚΚΕ: Αποκαλυπτήρια Μνημείου στη Μακρόνησο

Με μια ιδιαίτερη και συγκινητική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών που μαρτύρησαν στο Κολαστήριο που έστησε η αστική τάξη, σε αυτή την ξερή λωρίδα γης. Προς τιμήν των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών που δίδαξαν θάρρος και αντοχή. Που έκαναν το Κολαστήριο της Μακρονήσου σύμβολο ηθικού μεγαλείου και ηρωισμού, των αρετών δηλαδή που πηγάζουν από την ακλόνητη πίστη σε ανώτερα ιδανικά, στα ιδανικά της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το μνημείο-φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν σε αυτόν τον τόπο φυλακής και εξορίας συνθέτουν πέντε ανθρώπινες μορφές που αναδύονται από το έδαφος της Μακρονήσου, στέκουν αγέρωχες πάνω σε αυτό και απλώνουν τη σκιά και την παρουσία τους στο χώρο.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ανταποκρινόμενος στον ανοιχτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Ως υλικό κατασκευής επιλέχθηκε ο ανοξείδωτος χάλυβας, ώστε να αποδοθεί στο βέλτιστο βαθμό η καλλιτεχνική φόρμα και συγχρόνως το Μνημείο να αντέχει στο χρόνο και στις συνθήκες του νησιού.

Μάρκος Γεωργιλάκης: Μέσα από το Μνημείο, οι «Σκιές», οι ψυχές των Μακρονησιωτών πήραν μορφή και είναι εδώ (ΦΩΤΟ)

Στην εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας.

Δ. Κουτσούμπας: Μακρονησιώτες σύντροφοί μας σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας! (ΦΩΤΟ)

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αγωνιστής Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία των έργων του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για την Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Τα έργα αυτά ακούγονται για πρώτη φορά στην Μακρόνησο.

Στη συναυλία τραγούδησαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του Θύμιου Παπαδόπουλου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Τη συναυλία άνοιξαν τα έργα της «Σπουδής». Ανάμεσα σε αυτά ακούστηκε ηχογραφημένη η φωνή του συνθέτη: «Μη λησμονήσετε να μνημονεύσετε τον ποιητή μας Βλαδίμηρο Μαγιακόβσκη…», μας υπενθύμισε ο Θάνος Μικρούτσικος, πλαισιώνοντας «Το ποίημα του Οκτώβρη», με την ιδιαίτερη αυτή «παρουσία» του να προκαλεί το χειροκρότημα και τη συγκίνηση του κοινού. Η σκυτάλη πέρασε αμέσως μετά στους στίχους του σοβιετικού ποιητή που υπενθυμίζουν το χρέος και το καθήκον που παραμένει: «Ξελασπώστε το μέλλον»!

Στη συνέχεια, οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένοι από τον Θάνο Μικρούτσικο «γέμισαν» το χώρο. Με τις φωνές και τη μουσική των εξαίρετων καλλιτεχνών, οι «πρωταγωνιστές» της «Καντάτας» επέστρεψαν στον τόπο που «γεννήθηκαν». Ζωντάνεψαν και πάλι ανάμεσα στα ερειπωμένα χτίσματα, στη βραχώδη ακτή, στο άνυδρο έδαφος, στο νησί που το μαστιγώνει ο αέρας και το πυρώνει ο ήλιος. Βρέθηκαν και αυτοί μαζί μας σε μια μέρα ξεχωριστή, αφιερωμένη σε αυτούς και όσους συμβολίζουν.

Ο «Ντικ», ο σκύλος της ομάδας του Μούδρου, «που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι, γιατί αγάπαγε πολύ τους εξόριστους». Ο Αλέξης που είναι «ήσυχος, όπως εκείνος που έχει κάνει το καθήκον του» και «δεν ήταν φόβος να σκοντάψει», βαδίζοντας ως το εκτελεστικό απόσπασμα. Οι Γερόντοι που σφίγγουν στο φυλλοκάρδι τους «εκείνη τη σιωπή που γίνεται πριν απ’ τ’ αστροπελέκι». Όλοι εκείνοι που σήκωσαν, μαζί με «την κούραση 12 ωρών από πέτρα» και «τη δίψα 12 ωρών από ήλιο», στους ώμους τους «την απόφαση μιας ολόκληρης ζωής».

Τα ποιήματα της «Καντάτας», που περιλαμβάνονται στην συλλογική «Πέτρινος Χρόνος», γράφτηκαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ’ Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων. Ο Γιάννης Ρίτσος βρισκόταν ήδη εκεί από το Μάη του ’49, όταν μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο από το Κοντοπούλι της Λήμνου που είχε αρχικά εξοριστεί. Όπως ο ίδιος αναφέρει, γράφτηκαν «πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β’ Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου». Τα χειρόγραφα προκειμένου να φυλαχθούν, θάφτηκαν στο χώμα, μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια, με τη βοήθεια συνεξόριστων του ποιητή. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950, όταν ο Μάνος Κατράκης τα πήρε μαζί του από τη Μακρόνησο στον Άη Στράτη.

«300 σκοτωμένοι. 600 τρελλοί. 900 κουτσοί». Από τη μια, η φρίκη των βασανιστηρίων, οι ασταμάτητες προσπάθειες φυσικής και ηθικής εξόντωσης των αγωνιστών, το ατελείωτο κουβάλημα της πέτρας, το καψόνι της δίψας, όλα όσα κάνουν τον ποιητή να παρατηρεί: «Δεν το πιστεύαμε ποτέ νάναι τόσο σκληροί οι άνθρωποι». Από την άλλη, η δύναμη όσων κουβάλησαν «στη ράχη την πέτρα και το θάνατο» με τη «μεγάλη απόφαση στην καρδιά» που τον κάνουν να προσθέτει: «Δεν το πιστεύαμε ποτέ νάχει τόση αντοχή η καρδιά μας».

Από την παραπάνω συλλογή, ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1976 στο δίσκο «Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι». Μια νέα, αναθεωρημένη ηχογράφηση των δύο έργων, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, κυκλοφόρησε το 2018 από τη «Σύγχρονη Εποχή», ενώ η έκδοση ήταν διαθέσιμη στο χώρο της εκδήλωσης.

Η συναυλία συνεχίστηκε με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, που έχουν συντροφεύσει και συνεχίζουν να συνοδεύουν τους αγώνες, που έχουν εμπνευστεί και συνεχίζουν να εμπνέουν όσους «δεν παραδέχθηκαν την ήττα», όσο και αν ξέρουν πως θέλει ακόμα «πολύ να ξημερώσει», επιμένουν να στρέφουν τη ματιά τους σε κάθε άνθρωπο «που τον αλυσοδένουνε» και να παλεύουν, γνωρίζοντας πως «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

makronhsos33 makronhsos34 makronhsos35 makronhsos36 makronhsos37 makronhsos39