Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΚΔΗΛΩΣΗ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ: Η θυσία και η αντοχή των αλύγιστων εμπνέουν τις επόμενες γενιές

Την Κυριακή 6-Σεπ η μεγάλη εκδήλωση
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Θάνου Μικρούτσικου

Στη Μακρόνησο, στο «Νταχάου της Ελλάδας» όπως ονομάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, αυτήν την Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπληρώνοντας ένα χρέος και τιμώντας τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος, τους χιλιάδες αγωνιστές Μακρονησιώτες που το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη».
Θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.
Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Τα ποιήματα της Καντάτας, όπως και τα υπόλοιπα «Μακρονησιώτηκα», «γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ’ Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β’ Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου.
Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950», όπως αναφέρει ο ίδιος ο ποιητής.

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί την Κυριακή φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάρκος Γεωργιλάκης, ανταποκρινόμενος στον ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο.

Μακρόνησος έργο της Α. Κινδύνη

Η ΚΕ του ΚΚΕ με το Μνημείο τιμά τον άφθαστο ηρωισμό των αγωνιστών απέναντι στην επιστημονικά οργανωμένη κρατική βία, που ξεπέρασε κάθε φαντασία σε μεθόδους και μέσα βασανισμού για την εξόντωση των κρατούμενων αγωνιστών – στην πλειοψηφία τους κομμουνιστών – ηθικά και σωματικά. Τιμά την άρνηση των εξόριστων να αποκηρύξουν το ΚΚΕ, τις ιδέες τους, με βαρύ τίμημα εκατοντάδες νεκρούς και βαριές συνέπειες στην υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Τιμά τη συλλογική αντίσταση απέναντι στην ασύλληπτη βαρβαρότητα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, Εγγλέζων και Αμερικανών, που στο πρόσωπο των κρατουμένων προσπάθησαν να καθυποτάξουν έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος διεκδικούσε να χαρεί τις θυσίες που κατέβαλε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή.

Ένα σύντομο βίντεο με πλάνα και εικόνες από το Κολαστήριο της Μακρονήσου.
Ενα «οδοιπορικό» με την κάμερα του 902.gr στην Ιστορία και τα ματωμένα χώματα της Μακρονήσου.

Από το Β’ Τάγμα, όπου οι εξόριστοι φαντάροι έχτισαν με καταναγκαστική εργασία μία ολόκληρη πολιτεία. Στο Γ’ Τάγμα, το επονομαζόμενο και «Γαλάζιο», όπου επιβλήθηκε καθεστώς διαρκούς σωματικής και ψυχολογικής βίας, ό,τι γεννούσε η κτηνώδης φαντασία των βασανιστών για να κάμψουν τους κρατούμενους. Και μετά στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων, το επονομαζόμενο και «Κόκκινο Τάγμα», όπου ενορχηστρώθηκε η μεγάλη σφαγή στις 29 Φλεβάρη και 1 Μάρτη 1948 με θύματα πάνω από 350 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άοπλους φαντάρους που τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ.
Οι Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, που συχνά αποκαλούνταν η «Μακρόνησος της Μακρονήσου» και το Γ’ Κέντρο Παρουσιάσεως Αξιωματικών (ΓΚΠΑ) Μακρονήσου, όπου μεταφέρθηκαν τον Σεπτέμβρη 1947 οι πρώτοι μόνιμοι και έφεδροι αξιωματικοί του Εθνικού Στρατού που είχαν συμμετάσχει στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Και το Δ’ Τάγμα Μακρονήσου, στο βορειότερο άκρο του νησιού, όπου το Νοέμβρη 1948 εξορίζονται οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι, το Ειδικό Στρατόπεδο Αναμορφώσεως Γυναικών (ΕΣΑΓ) όπου μεταφέρθηκαν εξόριστες από τη Χίο και το Τρίκερι, μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους έως έξι χρόνων…

ℹ️  Οι προετοιμασίες έχουν πια ολοκληρωθεί και οι συμμετοχές έχουν κλείσει. Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ℹ️  Ένα καλαίσθητο φυλλάδιο, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και συγκλονιστικές μαρτυρίες αγωνιστών για το κολαστήριο της Μακρονήσου, θα μοιράζεται σε όσους συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου. Περιέχεται επίσης ένας χάρτης – γράφημα για τη σφαγή στο Α’ Τάγμα Σκαπανέων, που έγινε στις 29 Φλεβάρη – 1 Μάρτη 1948.

info ΑτέχνωςΣε ανακοίνωσή του το Γραφείο Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ χαιρετίζει το μεγάλο ενδιαφέρον μελών και φίλων του Κόμματος για συμμετοχή στην εκδήλωση στη Μακρόνησο, και ενημερώνει ότι οι θέσεις έχουν εξαντληθεί.
Αναφέρει αναλυτικά:
«Είναι συγκινητικό το πλατύ ενδιαφέρον που εκφράστηκε από μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της ΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι λόγω και των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις για τον COVID-19, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συμμετοχής.
Γι’ αυτό να μη μετακινηθούν και ταλαιπωρηθούν άσκοπα όσοι σύντροφοι και φίλοι δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους».