Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδόσεις “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ” — Νέες Κυκλοφορίες

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» προτείνει

Ένα συνέ­δριο, αφιε­ρω­μέ­νο στην εκα­το­ντά­χρο­νη δια­δρο­µή του ΚΚΕ, που επι­δί­ω­ξε να προ­σεγ­γί­σει την ανά­πτυ­ξη της νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας, ιδιαί­τε­ρα της επα­να­στα­τι­κής σοσια­λι­στι­κής, στην πιο κρί­σι­µη, καθο­ρι­στι­κή για την εξέ­λι­ξή της περί­ο­δο, αυτή του Μεσο­πο­λέ­µου. Ανέ­δει­ξε επί­σης τη δια­πά­λη στο χώρο της λογο­τε­χνί­ας στη συγκε­κρι­µέ­νη περί­ο­δο, η οποία πήρε τη σφο­δρό­τη­τα της ταξι­κής πάλης στο εργα­τι­κό κίνηµα.

Ένα συνέ­δριο που δίνει το έναυ­σµα στους νέους λογο­τέ­χνες να µελε­τή­σουν τη µαρ­ξι­στι­κή φιλο­λο­γία, όπως και τη σύγ­χρο­νη στρα­τη­γι­κή του κοµµου­νι­στι­κού κινή­µα­τος, και κάτω από το φως τους το λογο­τε­χνι­κό έργο των µεγά­λων δηµιουρ­γών κάθε και­ρού και τόπου, χωρίς τις δια­µε­σο­λα­βή­σεις της αστι­κής και µικρο­α­στι­κής «ειδη­µο­σύ­νης».

Ένα συνέ­δριο που δίνει το έναυ­σµα στους εκπαι­δευ­τι­κούς, τους πανε­πι­στη­µια­κούς, τους φοι­τη­τές, τους κρι­τι­κούς και µελε­τη­τές, όλους εκεί­νους που κατα­πιά­νο­νται µε τη λογο­τε­χνία και εκτι­µούν την εκα­το­ντά­χρο­νη πάλη του ΚΚΕ για έναν ανώ­τε­ρο, ανθρώ­πι­νο πολι­τι­σµό, να συµβά­λουν µε την επι­στη­µο­νι­κή εργα­σία τους για να προ­ε­τοι­µα­στεί η νέα γενιά, που θα κάνει τη λογο­τε­χνία όπλο και σηµαία απε­λευ­θέ­ρω­σης του ανθρώπου.

Η 18η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ (24 Ιού­νη — 2 Ιού­λη 1973) απο­τέ­λε­σε κομ­μα­τι­κό Σώμα ιδιαί­τε­ρης σημα­σί­ας για την εκτί­μη­ση της κατά­στα­σης στην Ελλά­δα τη συγκε­κρι­μέ­νη περί­ο­δο, καθώς πέρα από τον απο­λο­γι­σμό δρά­σης του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, γίνε­ται φανε­ρός ο προ­βλη­μα­τι­σμός και ο προ­σα­να­το­λι­σμός για την ανα­γκαιό­τη­τα μετα­φο­ράς της καθο­δή­γη­σης του Κόμ­μα­τος στο εσω­τε­ρι­κό, ανα­δει­κνύ­ε­ται η πεί­ρα και τα κρι­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα από τη σκλη­ρή προ­σπά­θεια του Κόμ­μα­τος να αντι­με­τω­πί­σει τις ανά­γκες της παρά­νο­μης δου­λειάς στην Ελλά­δα, τις αλλε­πάλ­λη­λες συλ­λή­ψεις στε­λε­χών και μελών του, αλλά, κυρί­ως, τη βασι­κή απο­στο­λή του στην τελι­κή επε­ξερ­γα­σία των Θέσε­ων της ΚΕ, του Σχε­δί­ου Προ­γράμ­μα­τος και Κατα­στα­τι­κού για το 9ο Συνέ­δριο, που συγκλή­θη­κε σχε­δόν 7 χρό­νια μετά από τη 12η Ολο­μέ­λεια του 1968 και 12 χρό­νια μετά από το 8ο Συνέ­δριο (1961).

Η 18η Ολο­μέ­λεια παρέ­χει επί­σης στοι­χεία που εξη­γούν κάτω από ποιες συν­θή­κες το Κόμ­μα, που δια­κη­ρύσ­σει με ειλι­κρί­νεια την πίστη του στο μαρ­ξι­σμό-λενι­νι­σμό, που δε φοβή­θη­κε την ένο­πλη σύγκρου­ση με τον ταξι­κό αντί­πα­λο, που δια­παι­δα­γώ­γη­σε χιλιά­δες λαϊ­κούς ήρω­ες, αλύ­γι­στους στον αγώ­να για τη ζωή και τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης και γενι­κό­τε­ρα του εργα­ζό­με­νου λαού, το Κόμ­μα του αγώ­να για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού και την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού, είναι δυνα­τό να υιο­θε­τή­σει λαθε­μέ­νες θέσεις και επι­λο­γές, έως και να γλι­στρή­σει σε οπορ­του­νι­στι­κή παρέκ­κλι­ση, ακό­μα και σε ζητή­μα­τα αρχών.

Περι­λαμ­βά­νει την ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στη σχε­τι­κή εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Μάρ­τη του 2018.

Τρα­γου­δούν οι Ρίτα Αντω­νο­πού­λου και Κώστας Θωμα­ΐ­δης. Παί­ζουν οι μου­σι­κοί: Θύμιος Παπα­δό­που­λος [κλα­ρι­νέ­το, σοπρά­νο σαξό­φω­νο], Γιάν­νης Παπα­ζα­χα­ριά­κης [κιθά­ρες (κλα­σι­κή, ακου­στι­κή, δωδε­κά­χορ­δη)], Θοδω­ρής Οικο­νό­μου [πιά­νο], Νίκος Σακελ­λα­ρά­κης [τρο­μπέ­τα, φλι­κόρ­νο], Δημή­τρης Ντου­τσού­λης [ηλ. μπά­σο], Γιώρ­γος Κάτσι­κας [ντραμς, κρου­στά], Τζί­μης Στα­ρί­δας [τρο­μπό­νι].

Εποχή νέες κυκλοφορίες

Σύγχρονη Εποχή Νέες εκδόσεις

Σύγχρονη Εποχή Βιβλιοπωλείο Αθήνα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο