Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα

Γράφει ο Κώστας Κρεμμύδας //

Η οπτική εντύπωση που έχουμε βλέποντας ένα αντικείμενο δεν εξαφανίζεται αμέσως μόλις αυτό εξαφανιστεί,αλλά μένει αναλλοίωτη για ένα απειροελάχιστο χρονικό διάστημα, έστω αν έχει ακολουθήσει άλλη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μην μπορεί να την ξεχωρίσει απο την προηγούμενη. Αυτό είναι το Μεταίσθημα.

Markos6

Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη από τον Μάρκο Δολόπικο αυτή τη φορά να ταιριάξει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Το αποτέλεσμα, μια αλληλουχία ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που εισβάλλει στο συναίσθημα του θεατή. Πρωτίστως, βαρύτητα ο καλλιτέχνης δίνει στην κίνηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή της λήψης μέσα από τρένο. Με κύριο στοιχείο λοιπόν την κίνηση, μας «ταξιδεύει» σε μια διερεύνηση σε βάθος στον μαγικό κόσμο της αισθητικής μέσα από μια άρτια σύγχρονη τεχνική συνέχεια των κλασσικών μεθόδων της φωτογραφίας, ιδιαίτερη ικανότητα του δημιουργού να δένει αρμονικά το κλασσικό με το πρωτοποριακό.

Markos5

Μοιραία λοιπόν δεν θα μπορούσε να μη συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα, το αποτέλεσμα του οποίου είναι να μας μεταφέρει με τρόπο άκρως ποιητικό αυτό που ενδεχομένως κι εμείς θέλουμε να δούμε, αλλά όμως δεν προλαβαίνουμε. Ως γητευτής της αδιάκοπης συνέχειας των εικόνων που εναλλάσονται πίσω από το παράθυρο του τρένου σμίγει αυτές τις δύο καταστάσεις με τρόπο μοναδικό που αυτός καλύτερα από τον οποιονδήποτε γνωρίζει.

Markos4

Μας βάζει λοιπόν σε ένα παιχνίδι εναλλαγής εικόνων, σε ένα παιχνίδι είτε σε μια φανταστική κινηματογραφική αίθουσα, είτε στο κουπέ ενός τρένου (του τρένου της ζωής μήπως;) «πυροβολώντας» μας με ριπές συναισθημάτων και «χρωμάτων». Σκόπιμα ο καλλιτέχνης βάζει τον θεατή σε αυτό το παιχνίδι της συνεχούς αλλαγής τοπίων, άλλοτε μελαγχολικών μέσα από το φθινοπωρινό πούσι και άλλοτε μέσα από τη μοναξιά κτιρίων μέσα στην απεραντοσύνη της φύσης.

Markos3

Αξιο αναφοράς και το γεγονός της επιμέλειας από τον καλλιτέχνη στον φωτισμό των έργων του με τρόπο τέτοιο που αναδεικνύει την τρίτη διάσταση, δίνοντας έναν τόνο ανάγλυφο στις φωτογραφίες του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Etage literaire όπου θα βρίσκεται για δύο εβδομάδες.