Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκεί, στο νησί της επανάστασης μετά τον κοροναϊό

ℹ️ Όχι λίγα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα προβλέπουν ότι μετά την επιδημιολογική κρίση που βιώνουμε σήμερα θα είμαστε καλύτεροι, πιο υποστηρικτικοί, θα εκτιμούμε τη ζωή περισσότερο και, πάνω απ ‘όλα, θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, προς το καλό
ℹ️ <| Karima Oliva Bello | [email protected]  |>

Ωστόσο, χωρίς να είμαστε απαισιόδοξοι, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κόσμος δεν πρόκειται απαραίτητα να είναι καλύτερος μετά από αυτήν την κρίση, αυθόρμητα, απλώς και μόνο επειδή το λαχταρούμε.

Τις τελευταίες 10ετίες, σε παγκόσμια κλίμακα, πολλά σενάρια κρίσης (στα οποία οι λαοί ανταποκρίθηκαν αποπροσανατολισμένοι, βυθισμένοι σε πανικό και ανίκανοι να ανταποκριθούν) με ολόκληρες οικονομίες και κράτη να καταστρέφονται ευνόησαν στην εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς και σε βάρος της λαϊκής κυριαρχίας.

Η επέλαση του κύματος ιδιωτικοποιήσεων διαλύει τον εναπομείναντα κοινωνικό ρόλο του κράτους, ακόμη και σε στρατηγικούς τομείς όπως η υγεία και η εθνική άμυνα.

Οι κοινωνικές δαπάνες έχουν μειωθεί και η επισφάλεια (με τις τελευταίες πιθανές συνέπειες) των συνθηκών απασχόλησης έχει καταστρέψει τη βάση των κατακτήσεων που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι μετά από χρόνια ολόκληρα συλλογικών αγώνων, αφήνοντάς τους πλέον εντελώς απροστάτευτους.

Ο καπιταλιστικός νεοφιλελευθερισμός μέσα στην αναμπουμπούλα βρήκε εύφορο έδαφος να επιβάλει και να διαχειριστεί σε όφελός του πολέμους όπως στη Μέση Ανατολή, με κυνικά ενορχηστρωμένη προπαγάνδα πως δήθεν γίνονται στο όνομα της δημοκρατίας -και αυτό αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα αλλά και μάθημα.
Αποτέλεσε μια εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση, ενώ οι χιλιάδες θάνατοι αμάχων θεωρήθηκαν απλώς ως παράπλευρες ζημίες.
Ο Ισημερινός, στη Λατινική Αμερική, είναι ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει πώς το κενό στην κοινωνική λειτουργία του κράτους βρίσκεται στη βάση της καταστροφής του τομέα της υγείας που σήμερα μας προκαλεί τρόμο.

✔️  Περιττή η αναφορά στις 10άδες παρόμοιες περιπτώσεις που πολλαπλασιάζονται αυτές τις μέρες.

Η κρίση είναι συστημική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ερμηνείας.
Η παγκοσμιοποίηση υποσχέθηκε ότι τα εθνικά σύνορα θα καταργηθούν σε όφελος της οικονομικής προόδου και ότι αυτό από μόνο του θα μεταφραζόταν αυτόματα σε κοινωνική ανάπτυξη.

Στην πράξη, όμως, η καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη επέλαση οδήγησε ουσιαστικά, στην ιδιωτικοποίηση των αγαθών, που πλέον διαχειρίζεται μια χούφτα όλο και μικρότερης παγκόσμιας ελίτ, και στην «κοινωνικοποίηση» -σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων όλων των δαπανών.

Αποτέλεσμα; Το βλέπουμε σήμερα:
Το κόστος πληρώνεται με ζωές και αυτό που συνεχίζει να είναι παγκοσμιοποιημένο είναι ο θάνατος των αδικημένων κολασμένων.

Όσο η νεοφιλελεύθερη σκέψη θέλει να μας πείσει ότι ο καθένας μπορεί να σωθεί από μόνος του, τόσο η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύπτεται είναι διαφορετική και οι πατερναλιστικές λύσεις -εν όψει συστημικών κρίσεων, αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Δεν είναι κακό που προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι αφού ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, να εκτιμούμε τη ζωή περισσότερο, να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τον χρόνο συντροφιά με αυτούς που αγαπάμε, να δένουμε τους οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς μας λέγοντας πιο συχνά τη λέξη σ’ αγαπώ ή ν’ αρχίζουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο αυτό που έχουμε … Θα ήταν ωραίο αν τα κάναμε και ολ’ αυτά.

Οποιαδήποτε διαδικασία ανάπτυξης σε προσωπικό επίπεδο είναι καλή αλλά αν δεν χτυπάει στην καρδιά τις δομές εξουσίας που είναι υπεύθυνες για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε σήμερα και που θα μπορούσε να επαναληφθεί είναι άσφαιρα πυρά και δεν οδηγεί πουθενά.

Η προσωπική μας ευημερία, ακόμη και σ’ αυτό που έχει να κάνει με την απόλαυση του εαυτού μας και των πιο οικείων χώρων μας, θα πραγματωθεί πλήρως μόνο με την ικανότητά μας να αναπτύξουμε μια κριτική συνείδηση ​​της κοινωνίας, του πολιτισμού και των χρόνων που πέρασαν.Granma

🔻  Ζήστε και διασκεδάστε με άλλους στο δρόμο αλλά για να υπερασπιστείτε, τα τελευταία απομεινάρια, των συλλογικών μας κατακτήσεων και το κοινό καλό  🔻🔻

Είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε πέρα ​​από το καθαρά ατομικό, να επικεντρωθούμε στον κόσμο και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πλήρως το σύστημα που προκαλεί παγκοσμίως τον όλεθρο που ζούμε.

✔️   Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις στον καπιταλισμό σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας:

  • Ποιο άλλο σύστημα μπορούμε να κατηγορήσουμε για τις επισφαλείς συνθήκες απασχόλησης εκατομμυρίων ανθρώπων,
  • για τον θάνατο εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία,
  • για την πείνα και τους πολέμους,
  • την έλλειψη πόσιμου νερού,
  • τροφίμων και φαρμάκων για τη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού
  • για την επισφάλεια των συστημάτων δημόσιας υγείας,
  • την ίδια στιγμή που εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για την κατασκευή όπλων εξόντωσης, επειδή αυτή είναι πιο επικερδής επιχείρηση
  • για την κλιματική αλλαγή;

Αποτελεί καθήκον μας να υπερασπιστούμε, από κάθε πιθανό μετερίζι, αντι-ηγεμονικά τη μόνη εναλλακτική λύση που αντιπροσωπεύει η οικοδόμηση του σοσιαλισμού, με τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που η κουβανική επανάσταση έχει κατακτήσει και διατηρήσει.
Να εκτιμήσουμε την ικανότητα που συνεχώς επέδειξε το σοσιαλιστικό Κράτος στην Κούβα, και το οποίο σήμερα κάνει τη μεγάλη έκπληξη, υπερασπιζόμενο πάνω απ όλα, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου -ξεχωριστά και σαν κοινωνικό σύνολο, στη ζωή.

Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα σε έναν κόσμο σαν αυτόν στον οποίο ζούμε.

Cuba 1

Η δική μας κοινωνία συνεχίζει να αλλάζει αλλά το κάνει προς το καλό, δεν λείπει η επαναστατική κριτική σκέψη μέσα από συστηματική άσκηση τελειοποίησης των χώρων και τρόπων πολιτικής συμμετοχής -που συνεχίζουν να τελειοποιούνται, αλλά -να είναι καθαρό αυτό, οι αλλαγές, η κριτική και η συμμετοχή εξακολουθούν να έχουν, ως ορίζοντα, την υπεράσπιση του κοινού αγαθού μέσω του σοσιαλισμού.

Εφημερίδα Granma – Όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Nosotros, después de que superemos el virus

|>πηγή<|
Karima Oliva Bello | [email protected]  13-Απρ-2020

info Ατέχνως

ℹ️  Δείτε επίσης <|Ποιους και γιατί ενοχλεί η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας;|>

Σχετικοί Σύνδεσμοι