Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκθεση εικαστικών έργων από την Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ (Βίντεο με όλα τα έργα)

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 100χρονη επέτειο του ΚΚΕ, Έκθεση Εικαστικών Έργων στην οποία εκτέθηκαν 52 έργα από 40 καλλιτέχνες. Η Έκθεση θα φιλοξενήθηκε στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Όλα τα έργα παρουσιάζονται στο ακόλουθο βίντεο

Εισαγωγικό σημείωμα της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ

Το Νοέμβρη του 2018 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, σφυρηλατημένης στο καμίνι της ταξικής πάλης με αγώνες, θυσίες και ανιδιοτελή προσφορά στην εργατική τάξη και γενικότερα στο λαό μας. Στην 100χρονη διαδρομή του αναδείχτηκε σε αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στα πισωγυρίσματα της ταξικής αναμέτρησης και αξιοποιώντας την πείρα και τα συμπεράσματα της ιστορίας του προχωράει!

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 100χρονης επετείου του Κόμματός μας η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση Έκθεσης Εικαστικών Έργων. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 7 ως τις 24 Νοέμβρη 2018 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στην οποία εκτέθηκαν 52 έργα 40 δημιουργών. Προϊόν αυτής της Έκθεσης είναι ο παρών κατάλογος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εκτιθέμενων έργων.

5

Μέσα από αυτή την Έκθεση επιθυμούμε να αναδειχτεί η ηρωική πάλη του ΚΚΕ γι’ αυτό το νέο φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, που είναι πιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ! Επιθυμούμε, μέσα από την ανάδειξη των αντιθέσεων, των
αντιφάσεων και των αδιεξόδων της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα της ανώτερης
κοινωνικής οργάνωσης, του σοσιαλισμο18ύ-κομμουνισμού!

Η ηρωική πάλη του ΚΚΕ γι’ αυτό το αναγκαίο σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, θεμελιωμένο και σιγουρεμένο πάνω σε νέες κοινωνικές σχέσεις, πρώτα απ’ όλα στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, συνέγειρε και κινητοποίησε από την αυγή κιόλας του 20ού αιώνα μια πληθώρα καλλιτεχνών, που
έθεσαν το έργο τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η καλλιτεχνική αυτή πρωτοπορία, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες διωγμών και στερήσεων, στην παρανομία, στα πεδία των μαχών, σε φυλακές και σε εξορίες, δημιούργησε μια γιγάντια παρακαταθήκη στον πολιτισμό και τα γράμματα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας νέας τέχνης, εμπνευσμένης από την εργατική-λαϊκή πάλη: της τέχνης για τον εργαζόμενο λαό και τη νέα κοινωνία, η οποία θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

32

Στις σημερινές συνθήκες ενός παγκόσμια αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, που φαντάζει ακλόνητος και αμετάβλητος, η προοδευτική τέχνη μπορεί με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα να σταθεί στο πλευρό της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων με τα όπλα που διαθέτει.

Αναμφίβολα, ο δημιουργός που βλέπει τον κόσμο διαλεκτικά, στη διαρκή κίνηση και μεταβολή του, στην εξελικτική πορεία του, είναι σε θέση να «ξετρυπώσει» μέσα από τις αντιφάσεις της ζωής τα σπέρματα του μέλλοντός της συμβάλλοντας και με τα δικά του μέσα στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού. Τα πνευματικά έργα που σέβεται ο χρόνος είναι αυτά, που
ανεβάζουν ψηλότερα την κοινωνία των ανθρώπων, συνεισφέροντας στους παραπάνω στόχους.

Με τις παραπάνω σκέψεις η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους εικαστικούς καλλιτέχνες, που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων καθώς και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου και τους προσκάλεσε να πάρουν μέρος σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.

47

Ευχαριστούμε τους δημιουργούς που αφιέρωσαν σκέψεις, συναίσθημα, ταλέντο και χρόνο για να τιμήσουν τα 100χρονα του Κόμματός μας, όπως και αυτούς που προσέφεραν για την Έκθεσή μας έργα σημαντικών εικαστικών.

Ευχαριστούμε τέλος την Οργανωτική Επιτροπή για την πολύτιμη και αναντικατάστατη συνεισφορά της στην πραγματοποίηση της Έκθεσης.

Η Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ
Νοέμβρης 2018

36 37